Hlavní obsah

Kvóty na české potraviny jsou zpět. Znamenají zdražení i menší nabídku

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Není jisté, jestli je Česko vůbec schopné produkovat tolik potravin, aby dodrželo 65procentní kvótu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kvóty na potraviny budou směřovat ke zvýšení cen a omezení nabídky. To jsou některé z nedostatků novely zákona, která ukládá, že 65 procent zboží v obchodech musí být českého původu. V úterý bude návrh ve Sněmovně ve druhém čtení.

Článek

Do sněmovny se opět vrací návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Poslanci ho budou znovu projednávat v úterý ve druhém čtení.

Sporný návrh byl v posledních měsících často skloňován hlavně z důvodů, že neprospívá ani tolik menším farmářům a zemědělcům, jako spíš velkým firmám typu Agrofert. Pozměňovací návrh si klade za cíl zvýšení soběstačnosti Česka v oblasti produkce potravin a stanovuje minimální povinný podíl českých potravin v maloobchodních prodejnách, jejichž rozloha je větší než 400 metrů čtverečních.

Mezi lety 2022 a 2024 by měl podíl potravin nabízených ve větších obchodech dosáhnout minimálně 55 procent. V letech 2025 až 2027 by měl být alespoň na 60 procentech a za další rok by jich v nabídce mělo být 65 procent.

Nová pravidla se na první pohled jeví jako podpora českých zemědělců, potravinářských firem a v neposlední řadě i vyhovění spotřebitelům, kteří podle různých průzkumů preferují české výrobky. Nicméně prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pondělí prostřednictvím dopisu vyzval poslance, aby novelu zákona odmítli.

Podle Prouzy mohou nová pravidla výrazně poškodit zákazníky. „Ve své podstatě jde o omezení práva svobodné volby každého občana České republiky. To ovšem neznamená, že by se měl stát překážkou pro přijetí samotné novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která mimo jiné konečně po roce a půl slibů řeší problém dvojí kvality potravin,“ píše v dopisu Prouza.

Zavedení zákona by mohlo podle Prouzy znamenat zdražení potravin a výrazné omezení nabídky českým spotřebitelům. Dalším problémem podle něj je, že Česko není v některých oblastech soběstačné ani z poloviny a není jasné, zda by dokázalo zajistit, že do osmi let bude v maloobchodech 65 procent potravin tuzemského původu.

Stát může pomáhat českým zemědělcům i jinak než kvótami na potraviny. „Vyškrtejte z legislativy nesmyslné byrokratické požadavky a prosaďte přenastavení dotací z národních i evropských zemědělských programů tak, aby je využívali především malí farmáři,“ vyzývá poslance Prouza.

Ti, kteří v obchodech vítají kvalitní a rozmanitou nabídku českých potravin, podpoří podle něj spíše zodpovědné chování zemědělců a potrestání těch, kteří svou činností škodí životnímu prostředí. „Jen svobodné podnikatelské prostředí, které dává rovnou šanci všem, zajistí prospěch pro konečného zákazníka,“ dodává Prouza.

Andrej Babiš na jaře prohlásil, že s návrhem zákona nesouhlasí. „Řekl jsem, že tenhle návrh poškozuje mě a mou bývalou firmu,“ uvedl Babiš. Návrh však předkládají poslanci hnutí ANO s poslancem a šéfem zemědělského výboru Jaroslavem Faltýnkem.

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích se navíc může dostat do křížku s pravidly volného trhu, na což Česko upozornila Evropská komise. Směrnice Evropské unie uvádí, že jakákoliv regulace dovozu je na volném evropském trhu zakázána.

Reklama

Doporučované