Hlavní obsah

Kvóty na počet hlaviček v anglickém fotbale. Dočkáme se povinné helmy?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premier League doporučuje, aby hráči v tréninku podstoupili maximálně 10 těžkých hlaviček týdně. Bojí se vážných zdravotních dopadů.

Reklama

Článek

Fotbalistům v Anglii se na tréninku doporučuje maximálně deset tvrdých hlaviček týdně. Cílem je ochrana zdraví hráčů. Angličan řeší budoucnost hlavičkování ve fotbale. Díky soutěži podcastu si můžete i zaletět na Premier League!

Nejnovější doporučení z nejvyšších pater anglického fotbalu zní: „Fotbalisté, hlavičkujte méně.“ Autor podcastu Angličan Jiří Hošek upřesňuje, že se jedná o tzv. tvrdší hlavičky.

„Jde o hlavičky po rohu, dlouhém centru nebo prudkém stříleném pasu, kdy míč letí vzduchem aspoň 35 metrů. Základním cílem je redukovat nezbytný počet úderů míčem do hlavy aspoň v tréninku,“ definuje problematiku Hošek.

Nejnovější studie nezávisle na sobě potvrzují mnohé negativní dopady hlavičkování na zdravotní stav bývalých fotbalistů. Jako jeden z nežádoucích důsledků četných prudkých úderů míčem je diagnóza Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.

Podle listu The Guardian je dokonce průměrný fotbalista 3,5krát náchylnější na úmrtí po vzniku demence. Herní prvek hlavičkování je ale zatím v moderním fotbale zcela nenahraditelný. Zbrusu nová rubrika podcastu Angličan „Pro a proti“ nabízí širokou škálu potenciálních řešení.

Karel Tvaroh, obránce rezervy pražské Sparty, má s hlavičkováním dlouholeté zkušenosti. S přidělením role obhájce omezení náročnějších hlaviček neměl potíže. „Jsem stoprocentně pro omezení hlavičkování mimo soutěžní zápasy. Těch studií, které dokazují jeho dlouhodobě škodlivý dopad na zdraví hráčů, je až příliš. Zároveň se ale trochu obávám, aby to nesklouzlo do druhého extrému, tedy že by byl s hlavičkováním vlastně amen. To by hru nehorázně poškodilo,“ uvědomuje si Tvaroh.

Tomu ale pohotově oponuje zkušený diskutér Luděk Staněk, spolutvůrce podcastu Čermák Staněk Comedy, jenž „vyfasoval“ konzervativnější roli. „Zdraví hráčů se musí chránit. Bohužel ten extrém v podobě zrušení hlaviček je podle mého názoru zcela nevyhnutelný. Nebylo by to poprvé, kdy by se šlo ode zdi ke zdi. Nechci nic přivolávat, ale až se dočkáme dalšího vážného poranění hlavy, může to akcelerovat debatu o důraznější úpravě. Osobně si ale nedovedu představit fotbal bez hlavičkování,“ reaguje Staněk.

Jiří Hošek souhlasí s variantou zachovat v rozumné míře hlavičkování ve fotbale a jedním dechem dodává, že zdraví těch nejmladších fotbalistů se v současnosti chrání důsledně. „Naštěstí se po světě v nedávné minulosti začalo vážně dbát i na zdraví těch nejmenších a s narůstajícím počtem nových zjištění rapidně klesla frekvence hlavičkování v tréninkovém procesu u žáků,“ všímá si.

„To je samozřejmě jedině dobře. U dětí je totiž mnohem vyšší riziko poranění lebečních kostí i proto, že jsou stále ve vývinu. Dokonce i já jsem náchylnější k poranění hlavy oproti třicátníkům. Jednak nemám tak vybroušenou techniku, ale hlavně i má hlava je pravděpodobně ještě v nedospělé fázi. Obecně jsou hráči zhruba do 25 let vystavováni ještě většímu riziku,“ upozorňuje Tvaroh.

Debata tria Hošek, Tvaroh, Staněk dospěla až k možnosti zavedení povinné ochrany hlavy u fotbalistů nebo krajní variantě žalob na překročení kvóty pro počet hlaviček ze strany právních zástupců hráčů.

Nejnovější vydání podcastu Angličan věnuje svůj druhý poločas stejně zábavné jako nakažlivé hře Fantasy Premier League. Jiří Hošek oficiálně vyhlašuje rozjezd vlastní ligy Fantasy podcastu Angličan, do které je vstup pro všechny účastníky zcela bezplatný. Vítěz celkového pořadí se může těšit na zájezd do Anglie ve společnosti samotného autora podcastu. Hodnotné ceny pamatují i na vítěze jednotlivých kol a medailisty měsíčního hodnocení. Neváhejte se ještě dnes přihlásit do naší ligy přes tento odkaz.

Na jakém principu funguje Fantasy PL a jaké triky je dobré vychytat? To se dozvíte v nejnovější epizodě Angličana. Ta přináší i diskusi o bojkotu tréninku Tottenhamu ze strany Harryho Kanea, fotbalové inflaci, akvizici stopera Varaneho a přestupové politice Manchesteru City. Podcast si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované