Hlavní obsah

Kvůli americké invazi v Iráku hodil na Bushe botu. Po deseti letech kandiduje bývalý novinář do iráckého parlamentu

Novináře, který hodil botou po Georgi Bushovi, zná celý svět.Video: Reuters

 

Reklama

Bývalý novinář, který v roce 2008 na tiskové konferenci v Bagdádu hodil botu po Georgi Bushovi mladším, kandiduje do iráckého parlamentu. Chce vymýtit korupci.

Článek

Iráčana Muntazera Zajdího v roce 2008 proslavil záběr boty letící na tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího. Bývalý novinář, který po nejmocnějším muži planety na tiskové konferenci botu hodil, nyní kandiduje do iráckého parlamentu.

Zajdího podle jeho slov před deseti lety ke skutku motivoval hněv z americké invaze do Iráku po roce 2003 a z tisíců mrtvých Iráčanů, které si akce cizích vojsk vyžádaly. Za incident, jejž doprovodil výkřikem „Irácký lid ti posílá polibek na rozloučenou, ty pse!“, si Zajdí následně odseděl šest měsíců ve vězení.

O deset let později chce do iráckého parlamentu, kam se pokusí dostat z kandidátky strany prominentního šíitského duchovního Muktady Sadra. Ten po americké invazi na začátku nového tisíciletí vedl vlastní armádu odporující vstupu vojsk Spojených států. V poslední době ale podle agentury Reuters začal vystupovat jako odpůrce militantního sektářství.

„Sadr a jeho příznivci si jako hlavní úkol dávají vymýcení korupce. Chceme se zbavit všech zkorumpovaných a dostat je z naší země,“ řekl Reuters Zajdí. „Vždy jsem bojoval proti korupci, už jako novinář a poté také. Mocní a zkorumpovaní ale nechtějí naslouchat, proto jsem se rozhodl vstoupit do politiky,“ dodal.

Devětatřicetiletý Zajdí ze svého postoje před deseti lety neustupuje. Činu, který mnozí kvitovali, ale využívat při své kampani nechtěl. „Soustředím se na současnost. Nechci, aby mi někdo dal hlas na základě emocí. Chci, aby voliči skutečně pochopili, o co se snažím,“ řekl.

Podle agentury Reuters incident z roku 2008 iráckou společnost polarizoval. Podobně se staví i k nynější Zajdího kandidatuře. „Doufám, že vyhraje. Bránil zemi. Okupovali nás, udělal dobře,” řekl Reuters šestadvacetiletý Mohannad Ibrahim.

„Není vhodný kandidát do parlamentu, není schopný zastávat žádný post ve státní správě. Ten člověk se neumí chovat, nemůžete jen tak po někom házet boty,” řekl irácký novinář Haider Kásim.

Hození boty se v arabském světě považuje za jednu z nejhorších urážek.

Reklama

Související témata:

Doporučované