Hlavní obsah

Kvůli Bidenovi do zbraně. FBI varuje před ozbrojenými protesty

Foto: Profimedia.cz

Vniknutí příznivců prezidenta Donalda Trumpa do Kongresu, mezi nimi byli i členové extremistických skupin.

Reklama

Před necelým týdnem vzali účastníci protrumpovského protestu útokem americký Kapitol. Nyní přišel Federální úřad pro vyšetřování s informací, že násilných akcí je v nadcházejících dnech v plánu víc. A mají být ozbrojené.

Článek

FBI dostala zprávu, že v nadcházejících dnech jsou plánované „ozbrojené protesty“. A to v hlavních městech všech amerických států včetně Washingtonu, D.C. Interní bulletin, v němž tato informace stojí, získala americká televize ABC News.

„Ozbrojené protesty jsou v plánu v hlavních městech všech amerických států od 16. do nejméně 20. ledna, v hlavním městě Spojených států pak od 17. do 20. ledna,“ píše se ve věstníku. Demonstrace by navázaly na dění z minulého týdne, kdy se protrumpovský protest před americkým Kongresem strhl v nepokoje v Kapitolu s několika oběťmi.

Kromě toho podle FBI existují i obavy z „velkého povstání“, které by spustilo odvolání prezidenta Donalda Trumpa z funkce ještě před inaugurací jeho nástupce Joea Bidena. Tedy před 20. lednem.

„Osmého ledna obdržela FBI informaci, že identifikovaná skupina svolává další skupiny, aby se zapojily do útoků na budovy státních, regionálních a federálních soudů i administrativ. A to v případě, že by byl americký prezident z funkce odvolán před inauguračním dnem. Identifikovaná skupina taktéž plánuje atakovat vládní kanceláře v D.C. a ve všech amerických státech nezávisle na tom, zda jednotlivé státy uznaly hlasy volitelů Trumpovi nebo Bidenovi,“ stojí v bulletinu.

Národní garda před Kapitolem.Video: AP

FBI se podle americké CNN vyjádřila, že nyní napnula své síly do identifikace, vyšetřování i zabránění snahám jedinců, kteří „vyzývají k násilí a jsou zapojení do trestné činnosti“.

Zpětně se mimochodem ukazuje, že středeční události, tedy nepokoje v Kapitolu, nebyly pro FBI překvapením, ačkoliv úřad tvrdil opak. Podle amerického listu The Washington Post, který získal interní dokument, se o hrozícím násilí na zákonodárné půdě vědělo dopředu. FBI měla povědomí o extremistech, kteří se chystali „páchat násilí a rozpoutat válku“.

S blížící se inaugurací demokrata Bidena do prezidentské funkce se také kupí zprávy o násilí, jež hrozí samotnému nastupujícímu prezidentovi. A nejen jemu – výhrůžky míří i na příští viceprezidentku Kamalu Harrisovou a předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

Starostka: Nejezděte do Washingtonu, D.C.

Některé konkrétní kroky teď před inaugurací podnikla už i americká vláda. Mimo jiné se federální agentury zúčastnily pondělního nácviku, aby jednotlivé instituce věděly, co v případě národní pohotovosti (například narušení inaugurace) dělat.

Na potenciální násilí se teď připravují orgány i místní úřady napříč Spojenými státy. Starostka Washingtonu, D.C. Muriel Bowserová vyzvala Američany, aby se hlavnímu městu v době Bidenova přebírání úřadu vyhýbali. Americkou vládu už požádala, aby schválila předběžné vyhlášení nouzového stavu, což Trumpova administrativa udělala v pondělí večer.

Slavnostní akt, jenž obvykle přitahuje statisícovou pozornost, se letos bude kvůli koronavirové pandemii konat pouze online. Přestože se inaugurace přesunula do virtuálního prostoru, bezpečnostní složky nenechávají nic náhodě. Ve městě by mohlo v době akce být až 15 tisíc členů ozbrojených složek.

Reklama

Související témata:

Doporučované