Hlavní obsah

Kvůli dítěti se vzdala postu hejtmanky, nyní jde opět do voleb

Foto: Twitter J. M. Vildumetzové

Jana Mračková Vildumetzová na funkci hejtmanky rezignovala vloni, kdy oznámila, že je těhotná.

Reklama

Hnutí ANO dnes představilo své kandidáty do podzimních krajských a senátních voleb v Karlovarském kraji. Na druhém místě je Jana Mračková Vildumetzová, která se křesla hejtmanky vzdala poté, co v roce 2019 oznámila, že je těhotná.

Článek

V čele kandidátky do krajského zastupitelstva budou současní členové krajské rady, jedničkou je současný hejtman Petr Kubis, za ním jsou náměstkyně hejtmana a bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, náměstek hejtmana Martin Hurajčík a radní Josef Váňa. Kandidátkou do Senátu za obvod Cheb bude starostka Velké Hleďsebe Jana Brožová Lampertová.

Mračková Vildumetzová na funkci hejtmanky rezignovala vloni, kdy oznámila, že je těhotná. Letos na jaře pak v sedmačtyřiceti letech porodila syna. Zůstala neuvolněnou radní kraje, na starosti má finance a jednání s centrálními orgány veřejné správy. Současně je stále v čele karlovarské buňky hnutí ANO. A právě jako krajská předsedkyně dnes oznámila, že hnutí hodlá kampaň stavět na tom, co „za dobu vedení kraje dokázalo“.

Na předních místech kandidátky ANO v Karlovarském kraji je silné zastoupení žen. V první desítce jich bude šest. Celkem bude na kandidátce 32 mužů a 18 žen. Kromě členů hnutí ANO se na listinu dostalo i pět nestraníků, většinou starostové obcí.

Kampaň chce vést ANO hlavně kontaktní. Vzhledem k současné epidemiologické situaci ale připraví i online prvky. Více než nyní chce využívat sociální sítě. Náklady na kampaň by měly být do jednoho milionu korun.

Před čtyřmi lety ANO v Karlovarském kraji získalo 22,91 procenta hlasů a 13 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Letos by chtělo hnutí získat ještě větší podíl hlasů. Za neúspěch by pak hnutí považovalo zisk menšího počtu mandátů.

V roce 2016 vznikla v kraji po dlouhém jednání koalice ANO, ODS, HNHRM, Pirátů a SPO, která má v zastupitelstvu 24 hlasů.

Reklama

Doporučované