Hlavní obsah

I my jsme museli uplácet hostinské, říká zachránce malých pivovarů Bernard

Rozhovor se Stanislavem Bernardem.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Když Andrej Babiš vysvětloval Čapí hnízdo, nechal jsem se vyškrtnout ze seznamu podporovatelů ANO, říká úspěšný podnikatel.

Článek

Pětadvacet let je Stanislav Bernard, spolumajitel stejnojmenného pivovaru v Humpolci, symbolem úspěchu českého kapitalismu. Ze zhuntovaného pivovaru udělal se svým společníkem Josefem Vávrou prosperující podnik, do nějž v roce 2001 vstoupil belgický pivovar Duvel Moortgat.

„Nejtěžší období pro nás začalo v půlce 90. let, kdy velké pivovary začaly uplácet hostinské, aby změnili značku piva," vzpomíná jednašedesátiletý Bernard na začátky svého podnikání. Ačkoliv ke stejné praxi přistoupil jistý čas i jeho pivovar, před osmi lety to dělat přestal. A Bernarda tahle zkušenost přivedla k angažmá v Nadačním fondu proti korupci.

Ačkoliv je Bernard dodnes zastupitelem za ODS v Humpolci, tvrdí, že jej politika přestala zajímat. Loni na jaře se nechal vyškrtnout ze seznamu příznivců hnutí ANO na jejich webových stránkách. „Impulsem bylo Čapí hnízdo. Když jsem viděl, jak pan Babiš nevysvětluje podstatu té kauzy a dal si to dohromady s tím, že je ministr financí a po ostatních vyžaduje přesnost a pořádek," vysvětluje Stanislav Bernard.

Podívejte se ve videu nahoře na celý rozhovor se Stanislavem Bernardem o tom, proč Češi pijí méně piva, o hrozbách pro české hospody i o tom, jak objevil vnitřní jógu.

Reklama

Doporučované