Hlavní obsah

Kvůli epidemii se v Číně nepije alkohol. Likérky už sčítají ztráty

Foto: Lvova Anastasiya/Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Koronavirus udeřil nejen na kavárny, aerolinky, automobilky nebo výrobce mobilů. Ztráty sčítají také výrobci alkoholu, pro které čínský trh představuje stále lukrativnější odbytiště.

Článek

Nápojový gigant Diageo, britská společnost prodávající značky jako Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys nebo Guinness, varoval, že jeho zisky v letošním roce klesnou. Důvodem je, jak jinak, koronavirus. Právě z důvodu preventivních opatření zavřely veškeré bary a restaurace na území pevninské Číny. Takže Číňani nemají kde pít, a i kdyby bary otevřely, kvůli karanténám by stejně na hosty čekaly marně. A tak spotřeba lihovin padá.

Společnost Diageo v oficiální zprávě uvedla, že ztráty spojené s nefungujícím trhem v Asii odhaduje mezi 225 až 325 miliony liber. V přepočtu na české koruny to dělá 6,8 miliardy až téměř deset miliard korun. Přesná výše ztráty se bude odvíjet od toho, jak dlouho bude nejistota přetrvávat.

„Od konce ledna jsme zaznamenali výrazné narušení, které podle našich odhadů potrvá minimálně do konce března. Poté očekáváme postupné zlepšování. Na konci fiskálního roku by se naše výsledky měly vrátit na standardní úroveň,“ sdělila firma.

Konkrétně značka Guinness by kvůli nejistotě na trzích měla přijít o 140 až 200 milionů liber, to je v přepočtu 4,2 miliardy až šest miliard korun.

K postiženým podnikům se připojilo také varování firem Apple a Danone, které se obávají dopadů smrtící rozsáhlé nákazy. Apple dokonce v druhé polovině února informoval, že kvůli koronaviru v tomto čtvrtletí nesplní výhled na výrobu a prodej v Číně. Tam se vyrábí většina iPhonů.

Současně klesají také burzy, akcie v USA zahájily nový týden největším procentním poklesem za dva roky. Investoři přecházejí k bezpečnějším investicím, než jsou akcie. Děje se tak kvůli prudkému růstu počtu onemocnění novým koronavirem mimo Čínu, který vyvolal obavy, že koronavirus bude mít na globální růst mnohem vážnější dopad, než se doposud čekalo.

Největší propad zaznamenaly energetické a technologické společnosti. Akcie firmy Apple klesly v reakci na zprávu, že se prodej chytrých telefonů v Číně v lednu snížil o více než třetinu.

Koronavirus se poprvé objevil ve městě Wu-chan v Číně na konci roku 2019 a během dvou měsíců se rozšířil do bezmála čtyřiceti zemí světa. Virus se přenáší kapénkovou infekcí z člověka na člověka, proto země sousedící s Čínou z bezpečnostních důvodů uzavírají hranice.

Kvůli šíření nového koronaviru z Číny přijala preventivní opatření i část firem v Česku. Některé společnosti omezily či zrušily služební cesty do postižených oblastí. Jiné nařídily svým zaměstnancům po návratu z rizikových zemí práci z domova. Řada společností sází hlavně na posílení hygienických opatření. Informovala o tom ČTK. Případy nákazy koronavirem hlásí už 12 evropských zemí, mimo jiné Itálie, Rakousko či Švýcarsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované