Hlavní obsah

Na Ukrajině evakuovali 12 000 lidí kvůli explozi muničního skladu, úřady vyšetřují možnou sabotáž

Plameny byly vidět na kilometry daleko.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Na severu Ukrajiny explodoval muniční sklad. Úřady z okolí evakuovaly dvanáct tisíc lidí.

Článek

Vojenským muničním skladem na severu Ukrajiny otřásla dnes nad ránem série explozí spojená s požárem, kvůli níž úřady evakuovaly z okolí přes 12 000 lidí. V oblasti vzdálené přibližně 180 kilometrů od Kyjeva je uzavřen letecký prostor a přerušena silniční i železniční doprava. Výbuch si podle ukrajinských úřadů nevyžádal žádné oběti. Podle předběžných závěrů policie byl způsoben nedbalostí, armáda ale hovoří o diverzi. Úřady posílily ostrahu části státních hranic.

Incident se stal poblíž obce Ičňa v Černihivské oblasti východně od ukrajinské metropole přibližně ve 3:30 místního času (2:30 SELČ). V tamních skladech bylo podle ministerstva obrany uloženo 88 000 tun zbraní a munice, hlavně raket pro protivzdušnou obranu.

K incidentu došlo ve skladišti číslo šest pokrývajícím plochu 700 hektarů. Uzavřen byl vzdušný prostor v okruhu 20 kilometrů, ale experti tvrdí, že explodující munice může zasáhnout objekty vzdálené až 25 kilometrů. Ohroženo je 30 obcí, v nichž žije 20 000 obyvatel, evakuována byla zatím víc než polovina z nich. V Ičně výbuchy zcela zničily autobusové nádraží a mlékárenský závod. Ukrajinská média přinášejí zprávy o rabování ve vyklizených vesnicích.

Sklad vybuchl přibližně 180 kilometrů od Kyjeva.

Internet spekuluje, že za výbuch můžou Rusové

Na sociálních sítích se šíří spekulace, že incident je dílem diverzní skupiny vyslané z Ruska. Dohady podpořil i zástupce náčelníka generálního štábu ukrajinské armády Radion Tymošenko, podle něhož je nejpravděpodobnější možností diverze. Požáru podle něj předcházely čtyři exploze na různých místech skladu, z nichž dvě zazněly současně.

Ukrajinští komentátoři nevylučují, že diverzanty mohlo do muničního skladu vyslat Rusko. Mohly to ale být i ukrajinské domobranecké prapory podporované nacionalistickou krajní pravicí, které operují v Donbasu a vzpírají se velení pravidelné ukrajinské armády.

Agentura Unian oznámila, že ukrajinská pohraniční stráž posílila v souvislosti s incidentem v Ičně ostrahu hranic „v daném směru“. Bližší podrobnosti neuvedla. Černihivská oblast, v níž muniční sklad leží, sousedí s Homelskou oblastí Běloruska a Brjanskou oblastí Ruské federace.

Ukrajinská armáda, která na východě země bojuje se separatisty podporovanými Moskvou, má v posledních letech s výbuchy muničních skladů neblahé zkušenosti. Loni v září bylo evakuováno na 30 000 lidí po požáru a sérii výbuchů ve vojenské základně u obce Kalynivka ležící 190 kilometrů jihozápadně od Kyjeva, kde se podle místních médií nachází největší muniční sklad v zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované