Hlavní obsah

Kvůli extrémním horkům umírají po světě lidé. Kde je situace nejvážnější?

Extrémní horka sužují několik zemí.Video: Klára Galová, AP, Reuters

 

Reklama

Extrémní podmínky trápí například Řecko, Švédsko, Japonsko či Kanadu. Problémem jsou také vznikající požáry, které se v některých zemích nedaří hasičům dostat pod kontrolu.

Článek

Několik míst na Zemi se v posledních měsících potýká s rekordně teplým a suchým počasím. Kvůli němu můžou vznikat ničivé požáry a některé státy hlásí kvůli vlně veder i oběti na životech.

V Řecku nyní panují teploty kolem 40 stupňů Celsia. Společně se silným větrem vznikají podmínky, které podporují šíření požárů. Ty už mají více než 80 obětí a panují obavy, že mrtvých bude nakonec více než stovka. Zraněno bylo nejméně 187 lidí, včetně 23 dětí. Další desítky lidí se pohřešují.

S neobvykle vysokými teplotami a suchem bojuje Švédsko. Ohně se objevily již v červnu. Poté se mírně ochladilo, ale v červenci se vedra a požáry vrátily. Vlna veder překonává teplotní rekordy od 19. století, kdy se záznamy ve Švédsku začaly systematicky vést. Některá švédská města naměřila teploty nad 30 stupňů Celsia dokonce několik dní v řadě.

Švédsko, kde běžný letní den znamená teplotu okolo 23 stupňů, nemá pro boj s tak velkými lesními požáry dostatečné kapacity. Proto do země přijeli pomoci hasiči z Itálie, Německa, Norska, Dánska, Polska či Francie. Pomoc nabídla i Česká republika.

Horké a suché počasí sužuje v červenci také Kalifornii, způsobuje ho obří tlaková výše. Na mnoha místech panuje vysoké riziko vzniku požárů, jeden z nich se přiblížil i k Yosemitskému národnímu parku.

Nejméně 80 mrtvých si vyžádala vlna veder, která v Japonsku trvá už dva týdny. Tisíce lidí kvůli ní skončily v nemocnici a úřady obyvatele vyzvaly, aby nevycházeli ven, zatímco teploty na některých místech přesahují 40 stupňů Celsia.

V pondělí naměřili meteorologové v japonském městě Kumagaja rekordních 41,1 stupně Celsia. Teplota v tomto městě, které leží asi 65 kilometrů severně od Tokia, překonala celostátní rekord z roku 2013. Tehdy se rtuť teploměru vyšplhala na 41 stupňů Celsia.

V kanadské provincii Québec si vlna červencových veder vyžádala více než padesát lidských životů. Více než polovinu úmrtí spjatých s vedry, 28 případů, zdravotníci zaznamenali v Montréalu. Teploty dosahovaly až 34 stupňů, což je o deset více, než je obvyklé. Mnohé z obětí byly podle ministerstva starší 65 let a trpěly zdravotními problémy, které je řadily do nejohroženější skupiny.

Více než 65 mrtvých si vyžádalo horké počasí, které na konci května zasáhlo pákistánské město Karáčí. Teploty v oblasti dosahovaly 44 stupňů Celsia. Extrémní vedra udeřila během muslimského postního měsíce ramadánu, kdy většina muslimů od úsvitu do soumraku nepřijímá jídlo ani nápoje.

Ve Velké Británii, jež je známá svými chladnými a deštivými léty, současné teploty dosahují až 30 stupňů Celsia a mají dále růst. Meteorologové však varují před bouřkami, které mají přijít v pátek. Zároveň je možné, že bude pokořen britský teplotní rekord.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy