Hlavní obsah

Kvůli Ministerstvu financí začíná spor o pomlouvačný výrok Zemana znovu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Městský soud v Praze zjistil, že ve spise chybí souhlas ministerstva financí s tím, že bude místo státu žalován prezident Miloš Zeman.

Článek

Spor o pomlouvačný výrok prezidenta Miloše Zemana se po více než čtvrtroce vrací znovu na začátek.

Jde o případ, v němž se člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka soudí o omluvu.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Žalobu bývalý Zemanův poradce na Úřadu vlády podal již před více než třemi roky. Došlo k tomu kvůli vyjádření někdejšího premiéra pro TV Barrandov, kde Zeman uvedl, že Šarapatku vyhodil ze sboru poradců pro neschopnost.

Před několika dny přitom padl v této kauze další rozsudek. Odvolací Městský soud v Praze zjistil, že ve spise chybí důležitý dokument. A bez něho nemůže případ pokračovat.

Letos v únoru Ústavní soud rozhodl, že odpovědnost za výrok má nést přímo Miloš Zeman sám. A nemělo se za něj omlouvat ministerstvo financí.

Obvodní soud pro Prahu 1, kam se případ vrátil, tak rozhodl, že místo ministerstva bude žalován přímo Zeman. Jenže právě městský soud nyní rozhodl, že úřad ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO) k této výměně na straně žalované nedal souhlas.

Soudce městského soudu Lubor Veselý přímo do písemného znění rozsudku napsal, že tak k této záměně došlo předčasně.

„Na soudu prvního stupně nyní bude, aby vyzval žalovanou (Českou republiku – ministerstvo financí) ke sdělení, zda souhlasí s návrhem žalobce na záměnu účastníků na straně žalované tak, aby na místo stávající žalované vstoupil do řízení jako nový žalovaný Miloš Zeman,“ uvedl Veselý.

Soudce doplnil, že až bude pravomocně rozhodnuto, že místo ministerstva bude žalován prezident republiky, tak Zeman bude moci znovu podat námitky proti tomu, aby spor řešil jiný soud.

Zemanův advokát Marek Nespala již před pár týdny přišel s tím, že případ by měl řešit Okresní soud v Kladně. Odůvodnil to tím, že Miloš Zeman nyní tráví nejvíce času na zámku v Lánech. „Došlo k chybě, protože trvalý pobyt byl umístěn do Lumbeho vily. Což není pravda,“ řekl mimo jiné Nespala.

Podle advokáta Artura Ostrého, jenž Šarapatku zastupuje, může řízení o tom, který soud má případ řešit, trvat klidně dalších šest měsíců.

„Sice platí, že se Miloš Zeman může opětovně odvolávat i proti těmto procesním rozhodnutím, nebude ale mít patrně žádnou šanci uspět,“ uvedl Ostrý.

Zareagoval tak na větu z rozsudku odvolacího soudu, podle kterého je správný závěr Obvodního soudu pro Prahu 1, že by právě on měl tento případ řešit.

A také soudkyně Dagmar Stamidisová, jež u Obvodního soudu pro Prahu 1 spor řeší, byla přesvědčena, že kauzu řeší právě tento soud právem.

Reklama

Doporučované