Hlavní obsah

Kvůli Kimovi spustili na Havaji varovné sirény před jaderným útokem

Na Havaji po letech znovu spustili poplašné sirény.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Úřady je testovaly poprvé od konce studené války. Někde vůbec nefungovaly, napsala agentrua AP.

Článek

Americký stát Havaj poprvé od konce studené války otestoval systém varování před jaderným útokem.

Havajské úřady se rozhodly obnovit pravidelné měsíční testy systému kvůli rostoucí jaderné a raketové hrozbě ze strany severokorejského režimu Kim Čong-una.

Podle agentury AP ale byly sirény na některých místech špatně slyšitelné, jinde nefungovaly vůbec.

Severní Korea ve středu brzy ráno místního času otestovala raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy.

Už v září pak Pchjongjang uskutečnil šestou a zatím nejsilnější jadernou zkoušku a v poslední době má za sebou také sérii raketových testů.

Havaj je severokorejskému území nejblíže a severokorejská raketa by tam dopadla 20 minut po startu.

Video: Vojáci se radují s vůdcem nad úspěšným testem

Kim Čong-un sleduje úterní balistický testVideo: Reuters

Sirény upozorňující obyvatelstvo i početné turisty na možný jaderný úder nepřítele byly naposledy na Havaji vyzkoušeny v 80. letech. Teď ale budou znít znovu vždy první pracovní den v měsíci, napsal server BBC News.

Agentura AP uvedla, že například na známé pláži Waikiki sirénu v pátek téměř přehlušily nárazy vln a větru. Představitel úřadu pro zvládání mimořádných situací Vern Miyagi sdělil, že na ostrovech je 385 varovných sirén a jejich slyšitelnost pochopitelně závisí na tom, jak daleko je od nich člověk vzdálen.

Místní úřady občany o testu informovaly během posledního měsíce prostřednictvím televize, rozhlasu i dalších médií. Přesto někteří lidé v pátek netušili, proč siréna houká, jiní zase nevěděli, jak by se v případě skutečné hrozby měli zachovat.

Podle místních úředníků mají obyvatelé v případě reálného poplachu zůstat uvnitř budov a čekat na pokyny. Havaj podle agentury AP již nemá žádné jaderné kryty; když studená válka skončila, přestala se jim věnovat péče.

Havajské úřady běžně testují sirény varující před možnými živelnými pohromami, například přívalovými vlnami tsunami. Zvuk jaderného alarmu je ale jiný.

Reklama

Související témata:

Doporučované