Hlavní obsah

Kvůli koronaviru přijde zdražování, bojí se Češi

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia

Na prvním místě je obava Čechů ze zvýšení cen, až za ní následuje strach z poklesu příjmu nebo ztráty zaměstnání.

Reklama

Z nejnovějších výsledků průzkumu National Pandemic Alarm vyšlo, že se v souvislosti s pandemií koronaviru Češi neobávají nedostatku základních potravin nebo že přijdou o práci. Trápí je ale zdražení a případný pokles příjmů.

Článek

Češi jsou stále nejoptimističtější a nejvíce důvěřují státu v porovnání s dalšími zeměmi střední Evropy. Vychází to z průzkumu National Pandemic Alarm, který monitoruje nálady a postoje společnosti v období pandemie koronaviru, a to mimo Česka také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Bulharsku.

Zatímco v Česku index důvěry ve státní aparát od začátku měření vzrostl o 3,5 bodu na 69,1 bodu, na Slovensku poklesl ze 73,5 na 66,2 bodu.

V posledním měření 26. března se průzkum zaměřil na index obav, tedy z čeho mají Češi a Slováci strach. Obecně naše východní sousedy trápí dopady pandemie koronaviru více než nás, pořadí obav je ale stejné. Na prvním místě je strach ze zdražování, který následuje obava z poklesu výše příjmu a ze ztráty zaměstnání někoho z rodiny. Nejméně respondenty trápí případný nedostatek základních potravin nebo ztráta vlastní práce.

„V této otázce se však častěji bojíme o své blízké – že práci ztratí někdo z rodiny, než že o ni přijdeme přímo my samotní,“ píší autoři průzkumu National Pandemic Alarm.

National Pandemic Alarm

Projekt probíhá od 16. března na lokálních reprezentativních online panelech v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Bulharsku. Výsledkem šetření je několik indexů: míra strachu (index paniky), důvěra v představitele státu (index důvěry ve státní aparát), výhled obyvatel na průběh a vývoj pandemie (index pesimismu), reálný dopad situace na obyvatele (index dopadů) a vlastní zkušenost s výskytem nemoci či nemocných v blízkém okolí (míra zkušenosti). Konkrétní výsledky a grafy lze najít na webu www.nationalpandemicalarm.eu.

Chalupařila by třetina lidí

Před minulým víkendem se průzkum také zaměřil na otázku ohledně cestování na chalupu. Vláda totiž 23. března obnovila opatření o omezení pohybu osob a vyvstala otázka, zda se zákaz pohybu mimo místo bydliště s výjimkou nutných cest vztahuje i na pobyt na chalupě.

Ministerstvo zdravotnictví však následně doporučilo pouze takové cesty omezit. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pak jen dodal, že by lidé měli kvůli hrozbě šíření nákazy COVID-19 zvážit, jestli je nutné se na venkov vydávat. Pokud už se rozhodli pro cestu, měli se podle Hamáčka vyhnout kontaktu s místními.

Většina respondentů průzkumu opatření o omezení cest na venkov podpořila. Celkem 60 procent lidí si myslí, že by se po Česku až na zcela nezbytné případy vůbec nemělo cestovat. Jen třetina lidí souhlasila s výrokem, že lidé mohou odjet na chaty, pokud nebudou vycházet mimo svůj pozemek. Podle 14 procent dotazovaných pak mohou lidé cestovat po ČR bez omezení, pokud budou dodržovat základní hygienická pravidla.

Odpovědi respondentů se ale výrazně liší v jednotlivých regionech. Zatímco v hlavním městě chataření podporuje 41 procent obyvatel, průměr ostatních krajů dosahuje jen 32 procent. Nejvíce nesouhlasných hlasů zaznívá ze středních Čech a dále z Karlovarského a Libereckého kraje.

„Chataření a chalupaření má u nás velkou tradici, nyní ale trochu rozděluje společnost. V okolí Prahy, na Vysočině, v Libereckém a Karlovarském kraji přivítají teď obyvatele hlavního města s nejmenším nadšením. Celkem překvapivé však je, že v Jihočeském kraji souhlasí skoro stejně jako Pražané s tím, že lidé mohou na své chaty a chalupy vyjet, když neopustí pozemek,“ dodává Ondřej Veis, ředitel agentury NMS.

Výzkumný projekt National Pandemic Alarm zaštiťuje společnost European National Panels, dceřiná společnost agentur Nielsen Admosphere, NMS Market Research a STEM/MARK, která sdružuje národní panely v zemích Visegrádské čtyřky a v Bulharsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované