Hlavní obsah
Online

Rusko má vakcínu proti koronaviru. Odborníci před ní varují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených koronavirem překonal celosvětově 20 milionů, podle WHO však „naděje umírá poslední“. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Podle AFP má Rusko k dispozici hotovu vakcínu proti koronaviru. Dle vyjádření Vladimira Putina si ji již nechala naočkovat jeho dcera, které do druhého dne měla klesnout teplota. Vakcína bude pro mezinárodní trh pojmenovaná jako Sputnik 5.

- Správa bezpečnosti dopravy našla letos v červenci třikrát více zbraní na milion cestujících než v loňském roce. A to i navzdory drastickému poklesu počtu cestujících v letadle až o 75 procent z důvodu pandemie. Číslo je podle Správy bezpečnosti „obzvláště alarmující“.

- Podle WHO stále existuje naděje na zvládnutí pandemie. „Tento týden dosáhneme 20 milionů evidovaných případů nákazy,“ řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuální tiskové konferenci. „Chci ale, aby bylo jasné, že existují zelené výhonky naděje. Nikdy není pozdě.“

- Děti mohou šířit koronavirus stejně snadno jako například běžné nachlazení, varuje podle CNN William Haseltine, bývalý profesor na Harvard Medical School. Děti podle něj mohou snadno nakazit ostatní a i ony by tak měly nosit roušky. „Vysoce nakažlivé“ jsou podle něj i děti do pěti let.

Včerejší online reportáž najdete zde:

  • Vakcína je účinná a bezpečná, slibuje Putin

    Ruský prezident Vladimir Putin v úterý prohlásil, že se Rusko stalo první zemí na světě, která vyvinula a schválila vakcínu proti covidu-19, a to méně než dva měsíce po testování na lidech. Během rozhovoru pro vládní televizi Putin řekl, že vakcínu vyvinul moskevský Gamaleya Institute. Že jde o bezpečnou látku, otestoval na vlastní dceři, která se stala první naočkovanou. „Vím, že je to účinná látka, posiluje imunitu. A znovu opakuji, prošla všemi potřebnými testy,“ dodal.

    Z rychlosti, s jakou Rusko vakcínu vyvinulo, nicméně panují obavy. Podle některých jde spíš o honbu za mezinárodní prestiží. Putin doufá, že vakcína brzy začne být používána ve velkém. Její schválení ministerstvem zdravotnictví odstartovalo třetí fázi – testování na tisícovce účastníků. Úspěšné testování na nakažených dobrovolnících je považováno za základní předpoklad k získání regulačního schválení.

  • Libanon eviduje rekordní denní nárůst případů covid-19

    Libanon dnes hlásí rekordní nárůst případů nákazy koronavirem. Nemoc covid-19 se tam za uplynulý den potvrdila u více než 300 lidí a sedm infekci podlehlo, píše agentura Reuters. Bejrút se mezitím nadále potýká s následky ničivé exploze z minulého týdne. Neštěstí si vyžádalo životy více než 170 lidí a přes 6000 dalších bylo zraněno. To ochromilo nemocnice, které jsou už tak pod tlakem vzhledem k pandemii.

  • Nizozemsko chystá povinnou karanténu pro kontakty nakažených

    Nizozemská vláda plánuje zavést povinnou karanténu pro všechny osoby, u nichž po setkání s lidmi nakaženými koronavirem hrozí riziko infekce. V rozhovoru pro televizní stanici NOS to dnes řekl vicepremiér a ministr zdravotnictví Hugo de Jonge. Dosud hygienici mohli kontaktům nakažených lidí bez pozitivního testu karanténu pouze doporučit. Vláda se ale rozhodla pravidla zpřísnit poté, co se za uplynulý týden počet nově odhalených případů nákazy zvýšil o více než 50 procent.

  • Francouzský premiér chce jednat o zpřísnění pravidel kolem roušek

    Povinné nošení roušek na rušných veřejných prostranstvích už nařídily úřady v desítkách měst Francie, podle francouzského premiéra Jeana Castexe je ale třeba ještě přitvrdit. Předseda vlády dnes při návštěvě jihu země ohlásil, že vyzve správce francouzských departementů, aby o zpřísnění opatření jednali s komunálními politiky. Aktuální vývoj epidemie covid-19 ve Francii označil za znepokojivý.

  • Před ruskou vakcínou varují odborníci

    Před vakcínou, která byla vyrobena v krátkém čase a zřejmě zatím nebyla testována na velkém množství dobrovolníků, varuje řada odborníků. Je mezi nimi i výkonný ředitel české Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), podle něhož je povolení ruské očkovací látky na území Evropské unie nepravděpodobné.

    Jak ale připomíná agentura Reuters, Rusku, které usiluje o vítězství v pomyslném světovém závodu v uvedení první vakcíny proti koronaviru, stále zbývá provést testy na dostatečně reprezentativním vzorku lidí. V tom vidí kámen úrazu také výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček, který se domnívá, že ústav Nikolaje Gamaleji možná ani nezačal třetí fázi klinického hodnocení, kde se očkování testuje na velkém počtu zdravých dobrovolníků. „V Evropě a ve Spojených státech si nedokážeme představit, že bychom tuhle fázi vynechali,“ sdělil Dvořáček ČTK. Podle ředitele je největší problém v tom, že o ruském výzkumu je dosud velmi málo zveřejněných informací.

    Německý biochemik Klaus Cichutek sdělil agentuře DPA, že řádné schválení vakcíny bez obsáhlých dat ze třetí fáze testování považuje za riskantní. Také podle Ayfer Aliové, odbornice na výzkum léčiv působící na britské Warwick Business School, by očkovací látka vyrobená v takto krátkém čase mohla mít nepodchycené vedlejší účinky.

  • V Chile zadrželi za manifestaci dceru komisařky OSN Bacheletové

    Policie v chilské metropoli zatkla pět lidí, včetně dcery vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové, protože zorganizovali veřejný protest za práva domorodých obyvatel Araukánců (Mapučů). Porušili ale při tom omezení pohybu kvůli koronaviru, která stále platí v některých čtvrtích Santiaga. Informovala o tom dnes agentura Europa Press.

  • Německo má 966 nových případů koronaviru, v pondělí jich bylo 436

    V Německu bylo za posledních 24 hodin zjištěno 966 nově nakažených koronavirem. Celková bilance infikovaných virem Sars-CoV-2 od začátku epidemie tak vzrostla na 217 293 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes ráno zveřejnil německý Institut Roberta Kocha (RKI), jenž sčítá případy hlášené z jednotlivých zdravotních úřadů.

    Počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19 stoupl o čtyři lidi na 9201 lidí. V pondělí RKI ohlásil denní nárůst nakažených o 436 lidí. Do soboty denně třikrát za sebou přibylo přes tisíc nově nakažených koronavirem. Tisícová hranice byla naposledy překročena 9. května.

  • Čína kvůli covidu o rok prodloužila mandát hongkongským zákonodárcům

    Vrcholný orgán čínského parlamentu stálý výbor rozhodl, že o rok prodlouží hongkongským zákonodárcům mandát, který měl vypršet 30. září. Informovala o tom dnes čínská státní média. Vláda města pod čínskou správou na konci minulého měsíce rozhodla o odložení na podzim plánovaných voleb, rozhodnutí zdůvodnila šířením koronaviru, píše agentura Reuters.

    Hongkongští zákonodárci tedy zůstanou ve funkci „nejméně rok“ do té doby, než budou na čtyři roky zvoleni jejich nástupci, uvedla agentura Nová Čína.

  • Trump zvažuje, že zakáže vstup do země Američanům s koronavirem

    Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje zavedení nových pravidel pro vstup do USA, podle nichž by do země nemohli vstoupit američtí občané a lidé s trvalým pobytem ve Spojených státech, u kterých získají příslušníci pohraniční stráže podezření, že jsou nakaženi koronavirem. Napsal to list The New York Times, jemuž se podařilo dostat k návrhu takového opatření, který je nyní v připomínkovém řízení.

    Trump dosud zavedl zákaz vstupu do USA pro řadu cizinců kvůli obavám ze zavlečení viru do USA. Z těchto pravidel však mají výjimku Američané cestující ze zahraničí a lidé s trvalým pobytem ve Spojených státech.

  • Téměř 100 tisíc pozitivních dětí za dva týdny

    Za poslední dva červencové týdny bylo na covid-19 pozitivně testováno 97 tisíc dětí ve Spojených státech. Vyplývá to ze zprávy American Academy of Pediatrics and the Children’s Hospital Association. Počet nakažených dětí od začátku pandemie v USA pak činí 338 tisíc. Podle reportu každý ze států pojmem „dítě“ míní něco jiného – například Alabama tak označuje všechny mladší 24 let, jiné státy pak mladší 18 let. Úmrtnost u dětí nicméně zůstává téměř na nule, konkrétně na 0,3 procenta.

  • Koronavirový malér ve skotském fotbale, premiérka hrozí přerušením ročníku

    Boli Bolingoli, hvězda Celticu Glasgow, si před ligovým zápasem s Kilmarnockem tajně „odskočil“ na výlet do Španělska. Ani vedení nejlepšího skotského klubu o ničem nevědělo. Bolingoliho cesta, která je vážným porušením koronavirových pravidel, se provalila. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová ze Skotské národní strany Celticu udělila „žlutou kartu“ a zakázala klubu minimálně týden hrát soutěžní utkání. Pohrozila i možným přerušením skotské nejvyšší soutěže.

  • Nová ruská vakcína by se měla jmenovat Sputnik 5

    Podle redaktora The Guardian by se měla nová ruská vakcína proti koronaviru jmenovat Sputnik 5, čímž ponese i odkaz k letu sovětské umělé družice, při kterém došlo k návratu živých zvířat zpět na Zemi. Jako první by měli být naočkováni lékaři a zdravotníci, učitelé a další ohrožené skupiny. Vakcínu již vyzkoušela Putinova dcera, které dle prezidentových slov po aplikaci klesla horečka.

  • Nový Zéland po 102 čistých dnech hlásí nakažené

    Podle Jacindy Ardernové, novozélandské premiérky, výskyt čtyř nových případů v Aucklandu, největším městě na Novém Zélandu, vyvolává spoustu otázek. 102 dnů si Nový Zéland udržoval čistý štít bez jediného nového případu. V Aucklandu se tak od středy začnou zavádět opatření.

    „Nyní je důležité vytrasovat případy. Zatím jsme nebyli schopni přijít na jejich původ,“ uvedla Ardernová. Ani jeden z nových případů nemá souvislost s nemocnými v karanténních centrech ani s žádným dalším registrovaným případem. Od zítřka budou školy v Aucklandu otevřené jen pro děti klíčových zaměstnanců.

  • Skotské školy znovu zahajují výuku, část učitelů chce roušky

    Po téměř pětiměsíční pauze způsobené koronavirovou pandemií se dnes ve Skotsku začaly otevírat školy. Děti se do tříd vracejí bez roušek a nemusejí dodržovat ani bezpečnou vzdálenost, což znepokojuje řadu učitelů obávajících se nákazy. Jejich odbory proto podle britských médií chtějí vyjednat s vládou, aby si děti musely zakrývat obličeje.

    Většina ze 700 tisíc skotských školáků viděla své učitele naposledy 20. března, kdy se kvůli šíření nemoci covid-19 brány vzdělávacích institucí uzavřely. Dnes se do tříd vracejí děti z regionu na jihu Skotska a Shetlandských ostrovů, ve středu je budou následovat žáci a studenti ve zbytku Skotska. Některé oblasti umožní dětem postupný návrat až do příštího týdne.

  • Rusko oznámilo hotovou vakcínu. První naočkovanou je Putinova dcera

  • CNN: Roušky by měly nosit i malé děti, covid-19 mohou přenášet stejně jako nachlazení

    Děti mohou šířit koronavirus stejně snadno jako například běžnou chřipku či nachlazení, varuje podle CNN William Haseltine, bývalý profesor na Harvard Medical School. „Existují důvody se domnívat, že se tento virus, i když vás může zabít, chová z hlediska přenosu jako běžné nachlazení. A nachlazení přenášejí nejčastěji děti,“ řekl Haseltine.

    „To platí téměř pro všechna onemocnění dýchacích cest, včetně koronavirových nachlazení. V částech nosu dokonce covid-19 napadá stejný receptor jako jeden z virů nachlazení. Je to prostě náhodou virus nachlazení, který má ale schopnost zabíjet,“ dodal a varoval, že děti mohou snadno nakazit ostatní, a i ony by tak měly nosit roušky. „Vysoce nakažlivé“ jsou podle něj i děti do pěti let, a to kvůli tisíckrát větší přítomnosti virů v nose.

  • Severní teritorium Austrálie plně otevře hranice v roce 2022

    Australské odlehlé Severní teritorium bude udržovat své hranice uzavřené vůči státům s vysokým výskytem případů nejméně 18 dalších měsíců. Zatímco jihovýchod Austrálie bojuje s rostoucím počtem nemocných, v jiných částech země se daří udržovat čísla nízko. Podle premiéra Scotta Morrisona budou cestovní omezení trvat do Vánoc.

    Úředníci Severního teritoria, kde se nevyskytl jediný případ nákazy od května, uvedli, že 18měsíční okno je jen „konzervativní předpověď“. Lidé budou moci stále na území vstoupit, nicméně budou muset dva týdny přečkat v karanténních hotelech na vlastní náklady.

  • Premiérka Nového Zélandu: 100 dnů bez nákazy neznamená, že máme vyhráno

    Přestože Nový Zéland více než 100 dní nezaznamenal jediný přenos nákazy mezi lidmi, jeho premiérka Jacinda Ardernová „neusíná na vavřínech“. „Sto dnů je významné období, nicméně to neznamená, že riziko je menší,“ řekla podle ABC News. Všechny aktivní případy na Novém Zélandu jsou v karanténních centrech. Část z nich jsou cizinci.

  • Globální bilance koronaviru přesáhla 20 milionů nakažených

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 už v globálním měřítku překonal 20 milionů. Uvádí to agentura Reuters i americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), jejichž pracovníci shromažďují oficiální údaje z celého světa. S nemocí covid-19, kterou virus způsobuje, je aktuálně v součtu všech národních statistik spojováno na 733 000 úmrtí.

    Známí nakažení v posledních týdnech přibývají tempem zhruba 250 000 za den, tedy nejrychleji od vypuknutí pandemie. Hranici deseti milionů podle Reuters globální bilance přesáhla 28. června.

Reklama

Hlavní zprávy