Hlavní obsah
Online

Čína počítání nakažených změnila třikrát za 8 dní, podle WHO je to běžné

Foto: Profimedia.cz

V čínské provincii Chu-pej se počet obětí nemoci způsobené novým typem koronaviru zvýšil na 2 144.

Reklama

aktualizováno •

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 2 236 lidí. Nakažených je už více než 75 000, informovala v pátek s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Během čtvrtka zaznamenala Čína 118 nových úmrtí, 115 z nich evidují úřady v nejpostiženější provincii Chu-pej. Včerejší nízký počet nově nakažených způsobila další změna způsobu počítaní.

Článek

Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, do čtvrteční půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 75 465 lidí.

Aktuální počet nakažených i úmrtí se ve srovnání se čtvrtkem zvýšil. Ve čtvrtek úřady informovaly o 394 nakažených a 114 mrtvých, což byl nejnižší denní nárůst za poslední týdny. Nejnovější čísla hovoří o 889 nakažených a 118 mrtvých.

Čína za posledních osm dní hned třikrát změnila způsob, jakým počítá nakažené lidi. Způsob, jakým jsou pacienti diagnostikováni, podle Reuters výrazně ovlivňuje oficiální statistiky. Při každé změně metody počítání nakažených pacientů pak vyvstávají otázky ohledně toho, jak přesně oficiálně ohlašované údaje reflektují skutečný stav epidemie.

Čínské úřady nejprve počítaly jako nakažené jen ty, u nichž se stopy koronaviru prokázaly v testu nukleových kyselin. Jeho vyhodnocení však může trvat až několik dní. Minulý čtvrtek se proto úřady rozhodly do statistik započítat i pacienty, u nichž byl zjištěn zápal plic výpočetní tomografií (CT), aniž měli pozitivní testy nukleových kyselin. Kvůli tomuto kroku skokově přibylo téměř 15 000 nových případů.

Čínská národní zdravotnická komise (NHC) se pak tuto středu rozhodla, že v provincii Chu-pej přestane započítávat případy vyšetřené pouze pomocí CT. Ze statistik proto za středu vyškrtla 279 případů, které by dříve započítala, a oficiálně jich nahlásila 349.

Po vlně nevole však dnes čínské úřady přislíbily, že způsob počítaní uvedou do stavu z minulého týdne, kdy v nejvíce zasažené provincii Chu-pej začaly do statistik nově započítávat i nemocné, u nichž nákazu definitivně nepotvrdily laboratorní testy, ale pouze rentgen plic.

Čína si kvůli způsobu, jakým informuje o počtu nakažených, vysloužila kritiku některých expertů a například i Spojených států. Podle odborníka na infekční choroby Allena Chenga z univerzity v Melbourne by bylo nejvhodnější, kdyby informovala, kolik pacientů diagnostikovala v jaký den a jakou metodou, namísto toho, aby spojovala různé údaje do jedné souhrnné statistiky.

Mimo pevninskou Čínu zemřeli na Covid-19 také jednotlivci v Hongkongu, na Tchaj-wanu, v Japonsku, na Filipínách, v Íránu, ve Francii a naposledy úmrtí ohlásila také Jižní Korea. V jihokorejském městě Tegu a jeho okolí, kde se koronavirus šíří, místní úřady vyhlásily zvláštní zónu. V oblasti, ve které žije několik milionů lidí, se podle agentury AP potvrdilo již 69 případů nákazy. Jeden člověk nemoci Covid-19 podlehl.

„Naše snahy se dosud soustředily na zabránění tomu, aby se nemoc dostala do země. Ale teď pozornost zaměříme na to, abychom zabránili dalšímu šíření nemoci v místních komunitách,“ uvedl v pátek jihokorejský premiér Čong Sje-kjon.

  • Změny v počítání nakažených koronavirem nejsou neobvyklé, tvrdí WHO

    Čína změnila způsob počítání případů nákazy koronavirem celkem třikrát. Podle Světové zdravotnické organizace ale tyto změny v situacích, jako je šíření epidemie, nejsou neobvyklé.

    „Není nezvyklé měnit způsoby počítání nakažených spolu se změnami v průběhu epidemie,“ uvedla za WHO na páteční tiskové konferenci Sylvie Briandová.

    „Skutečně jde o čísla pro akci a ne jen o čísla pro čísla,“ řekla. „Dokud rozumíme tomu, jak se věci počítají a co ta čísla zahrnují, pomůže nám to učinit nejlepší kroky k ochraně lidského zdraví.“

  • Ukrajinci protestují proti karanténě v jejich městě

    Ukrajinská policie zadržela v noci na dnešek 24 lidí během potyček s obyvateli městečka Novi Sanžary. Lidé protestovali proti rozhodnutí úřadů, které v tamním sanatoriu umístily do karantény Ukrajince a cizince evakuované z Wu-chanu.

    „Nakonec (demonstranti) vytvořili nepovolené barikády. Zapálili ohně, aby zabránili policistům a autobusům v přístupu do sanatoria. V důsledku to přerostlo v otevřenou agresi. Začali házet kamení a vše, co jim padlo do rukou. Policie přijala všechna opatření, aby masové nepokoje ukončila,“ prohlásil policejní prezident Ihor Klymenko.

    Policie si nakonec přístup do sanatoria vynutila. Při potyčkách s demonstranty bylo podle policie zraněno devět strážců zákona. Podle médií pomoc lékařů potřeboval i jeden civilista.

    Násilí v poltavském městečku Novi Sanžary na východě Ukrajiny odmítl prezident Zelenskyj. „Upřímně řečeno, neustále říkáme, že Ukrajina je Evropa, ale popravdě včera to vypadalo, že jsme Evropa středověku,“ citoval vyjádření šéfa státu list Ukrajinska pravda.

    Foto: Profimedia.cz

    Poklidnější část protestujících před nemocnicí a jedna z provizorních barikád.

    Ve čtvrtek do Charkova na severovýchodě Ukrajiny přiletělo z Wu-chanu celkem 72 lidí – 45 Ukrajinců a 27 cizinců. Čtyři lidi s příznaky infekce nepustili do letadla, dodal.

    Ukrajinská ministryně zdravotnictví Zorjana Skalecká ve snaze rozptýlit obavy z nákazy a uklidnit situaci se v sanatoriu přidala k evakuovaným v karanténě. „Strávím spolu s nimi následujících 14 dní v jednom prostoru a za stejných podmínek. Doufám, že má přítomnost uklidní jak ty, co jsou v sanatoriu, tak i ostatní,“ uvedla ministryně.

    Podle Ukrajinské pravdy také sdělila, že jí v sanatoriu vyčlenili kancelář, z níž může dál pracovat a díky programu Skype a telefonu vést porady.

  • Čínská propaganda s těhotnou zdravotní sestrou čelí kritice

    Vlnu kritiky vyvolalo video, na němž je zdravotní sestra ve vysokém stupni těhotenství, jak pečuje o pacienty v nemocnici v čínském městě Wu-chan, tedy ohnisku nákazy novým koronavirem. Státní televize CCTV záběry odvysílala, aby ukázala sestřičku Čao Jü, která je v devátém měsíci, jako hrdinku.

    Uživatelé čínských sociálních sítí ale zasypali nemocnici kritikou za to, že nechává těhotnou pracovat ve vysoce rizikovém prostředí. Další napsali, že zdravotnici jen zneužívají k propagandě. Video, které mělo být poctou sebeobětování, se dotklo citlivého místa u mnoha Číňanů, kteří televizi obvinili, že příběh zneužila.

    „Co to má být? Představení s politickými záměry? Neposílejte ženy v devátém měsíci dělat takové věci,“ dodal další. „Myslím, že toto video slepě povzbuzuje ženy, aby bojovaly v první linii bez ohledu na vlastní zdraví. To je úchylné,“ napsal jeden z uživatelů na čínské sociální síti.

    Není to poprvé, kdy čínská státní média sklidila za nevhodně zvolenou propagandu. V Kan-su zveřejnila státní média nahrávku plačících zdravotních sester, kterým holili hlavy. Průvodní slovo videonahrávky uvedlo, že díky oholeným hlavám bude pro ženy jednodušší nosit ochranné prostředky při péči o pacienty. Mnozí ale pochybují o logice podobného kroku. Ptají se, proč ženy nemohou mít jednoduše krátké vlasy, proč je nutné jim holit hlavy – a také proč nevznikla nahrávka, na níž by o vlasy přicházeli muži.

  • Diamond Princess opustilo 253 lidí, testy měli negativní

    Podle tiskové zprávy japonského ministerstva zdravotnictví dnes z výletní lodi Diamond Princess mohlo vystoupit 253 lidí, kteří po 14 dnech karantény měli test na koronavirus negativní.

  • Nákaza se šíří ve věznicích, Čína hlásí 234 nových případů

    Koronavirem se nakazilo 234 lidí ve dvou věznicích mimo provincii Chu-pej. Nejvyšší úředníci, kteří byli označeni jako odpovědní za rozšíření nákazy, byli propuštění.

    Onemocnění se prokázalo ve vězení v severní provincii Šan-tung a východní provincii Če-ťiang. Po 207 nových pozitivních případech v Šan-tungu propustily úřady vedoucího provinčního soudního oddělení.

    Rozsah nákazy ukázal, že „některá oddělení špatně implementovala své povinnosti, jejich práce nebyla dost tvrdá a opatření na prevenci epidemie nepřesná“, jak řekl Jü Čcheng-che, náměstek generálního tajemníka provinční vlády v Šan-tungu.

  • Denní počet čínských vnitrostátních a mezinárodních letů klesl o 13 tisíc

    Čínským vzdušným prostorem se denně proháněly tisíce letadel. Kvůli zpomalení šíření koronaviru začala Čína, ale i další světové země, lety ve velkém omezovat.

    Jen během tří týdnů, od 23. ledna do 13. února, se počet denních vnitrostátních i zahraničních letů snížil z počtu 15 072 na 2 004.

  • Z lodi v Jokohamě se vylodí poslední cestující bez koronaviru

    Z výletní lodi Diamond Princess, jež byla od začátku února dva týdny v karanténě v japonském přístavu Jokohama kvůli výskytu nového typu koronaviru na palubě, se dnes vylodí poslední cestující, u nichž se neprokázala nákaza. S odkazem na vyjádření místního ministerstva zdravotnictví to napsala agentura AP. Na lodi se zatím nakazilo 634 lidí, dva z nich ve čtvrtek zemřeli. Japonsko čelí rostoucím mezinárodním pochybám ohledně účinnosti karantény, kterou na cestující uvalilo.

  • Libanon oznámil prvního nakaženého koronavirem

    Televizní stanice MTV Lebanon oznámila prvního nakaženého koronavirem. Podle deníku The Jerusalem post je nyní pacient převážen do univerzitní nemocnice Rafíka Harírího v Bejrútu.

  • Ocitli jsme se ve středověku, okomentoval protesty Zelenskyj

    „Říkáme, že Ukrajina je evropskou zemí. Dovolte mi být upřímný, včera jsem měl pocit, že jsme se ocitli ve středověku,“ okomentoval včerejší protesty proti evakuovaným lidem z Wu-chanu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

    V noci na dnešek zadržela ukrajinská policie 24 lidí během potyček s obyvateli městečka Novi Sanžary. Při střetu s demonstranty bylo podle policie zraněno devět strážců zákona. Demonstranti protestovali proti rozhodnutí úřadů, které v tamním sanatoriu umístily do karantény Ukrajince a další lidi evakuované z čínského města Wu-chan.

    „Nakonec (demonstranti) vytvořili nepovolené barikády. Zapálili ohně, aby zabránili policistům a autobusům v přístupu do sanatoria. V důsledku toho to přerostlo v otevřenou agresi. Začali házet kameny a vše, co jim padlo do rukou. Policie přijala všechna opatření, aby ukončila masové nepokoje,“ prohlásil policejní prezident Ihor Klymenko.

    Ukrajinská ministryně zdravotnictví Zorjana Skalecká ve snaze rozptýlit obavy z nákazy a uklidnit situaci ohlásila, že se osobně přidá k evakuovaným v karanténě.

  • Nově nakažené koronavirem hlásí Írán, Itálie i Izrael

    V Íránu dnes zemřeli další dva lidé nakažení novým typem koronaviru, nákaza tam má dohromady již čtyři oběti. Úřady přitom zaznamenaly sedm nových případů v již zasaženém městě Qom, čtyři v Teheránu a dva v provincii Gílán na severu země.

    Druhého zemřelého na nemoc šířící se z Číny zaznamenala také Jižní Korea.

    Prvního infikovaného na svém území potvrdil Izrael. Nákaza se prokázala u ženy, jež se tento týden vrátila z výletní lodi Diamond Princess, která byla kvůli koronaviru od začátku února v karanténě v japonském přístavu Jokohama. Žena je nyní v karanténě.

    Tři nově nemocné ohlásil rovněž severoitalský region Lombardie. Úřady v Lombardii ráno uvedly, že se koronavirem nakazil Ital, který se setkal s přítelem, jenž se nedávno vrátil z Číny. Jednalo se přitom o první případ, kdy se virus přenesl z člověka na člověka na území Itálie. Později pak lombardská správa doplnila, že se nákaza objevila také u manželky a blízkého přítele nově infikovaného.

    Ve vesnici Codogno, odkud nakažení pocházejí, nyní lékaři testují na koronavirus asi stovku obyvatel. Podle místních médií umístili kolem 60 lidí preventivně do karantény.

  • Čína potřetí změnila způsob počítání nakažených lidí

    Jako by zmatku s počtem nakažených lidí koronavirem nebylo dost, chupejská národní zdravotní komise v pátek ohlásila další změnu. Náměstek ředitele národní zdravotní komise Tchu Jüan-čchao na páteční tiskové konferenci uvedl, že vláda provincie Chu-pej snižování počtu již potvrzených případů zakázala.

    „Tyto změny v počtu nakažených přitáhly velkou pozornost veřejnosti a vyvolaly určité pochybnosti o datech. V důsledku toho tajemník komise Jing Jung tomuto problému kladl velký význam. Výslovně nařídil, aby v již potvrzených případech nedocházelo k žádnému odčítání a aby se všechny dosud odečtené případy přičetly zpátky,“ uvedl Tchu.

    Vládní pokyny se naposledy změnily ve čtvrtek. Rekordně nízký počet nově nakažených způsobila další změna způsobu počítání. „Klinicky potvrzené“ případy byly opět ze součtu potvrzených případů vyloučeny, do oficiálního počtu nakažených se tak včera i dnes počítaly pouze případy potvrzené laboratorním testem.

    Nyní čínské autority přislíbily, že způsob počítaní uvedou do stavu z minulého týdne, kdy úřady v nejvíce zasažené provincii Chu-pej začaly do statistik nově započítávat i nemocné, u nichž nákazu definitivně nepotvrdily laboratorní testy, ale pouze rentgen plic.

  • Severní Korea zrušila dubnový maraton kvůli obavám z koronaviru

    Severní Korea zrušila maraton v Pchjongjangu kvůli obavám z koronaviru. Přestože podle oficiálních reportů není v zemi nikdo nakažen. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že nemá žádné důkazy o rozšíření koronaviru na území Severní Koreje. Učinila tak poté, co jihokorejská média dříve naznačila, že může v zemi docházet k zamlčování informací o rozšíření nákazy.

    Dopravní spojení mezi Severní Korejí a Čínou byla na začátku měsíce přerušena a hranice jsou prakticky uzavřené. Bojovník za lidská práva Kim Seung-eun, který působí v Jižní Koreji, k tomu dříve pro deník The New York Times uvedl, že Severní Korea drasticky zvýšila hraniční kontroly. Podle něj mají stráže dokonce pravomoc střílet na ty, kdo se je pokusí ilegálně překročit.

    „Severní Korea musela přistoupit k těmto extrémním krokům, protože jejich zdravotní infrastruktura je tak špatná, že by se jim epidemie mohla vymknout z rukou,“ dodal.

  • Čína znovu změnila způsob, jakým počítá nakažené

    Ve čtvrtek Čína oznámila pouze 394 nových potvrzených případů, nejnižší počet infekcí za poslední týdny. V pátek však počet nově potvrzených případů podle Národní zdravotní komise znovu stoupl na 889. Podle CNN k tomu došlo, protože Čína již podruhé za poslední týden změnila způsob, jakým počítá počet nakažených lidí.

    Minulý týden Čína potvrdila 1 820 nových případů infekce potvrzených v laboratoři (stará metoda) a dalších 13 330 klinicky diagnostikovaných pacientů (nová metoda). „Tyto případy jsou týdny staré, částečně z počátku epidemie,“ poznamenal ředitel krizových programů WHO Michael Ryan.

    Podle CNN čínští úředníci uvedli, že cílem zahrnutí klinicky diagnostikovaných pacientů mělo být vyřešení velkého množství podezřelých případů onemocnění. Ve čtvrtek se však vládní pokyny změnily a „klinicky potvrzení“ byli opět ze součtu potvrzených případů vyloučeni.

    Nyní musí pacienti čekat na výsledky laboratorních testů. Ostatní případy budou vedeny jako „podezřelé“. Podle CNN se Čína k tomuto kroku uchýlila proto, že výrazně zlepšila a zrychlila testování nukleových kyselin. „Teď lze všechny podezřelé případy nebo nepotvrzené případy rychle testovat na nukleové kyseliny. Testování nukleových kyselin již není problémem,“ uvedl šéf zdravotnické komise provincie Chu-pej Wang Che-šeng.

  • Raketový vzrůst nakažených v Jižní Koreji. Většinu nakazila jedna žena

    Jižní Korea na dnešní den oznámila 100 nových případů nákazy koronavirem. Virus se šíří především ve dvouapůlmilionovém městě Tegu na jihu země, kde dnes kvůli nákaze místní úřady vyhlásily zvláštní zónu a uzavřely všechny školky.

    Přes 80 procent z nově nahlášených případů nákazy je soustředěno kolem místní pobočky Ježíšovy církve Sinčchondži. Toto náboženské hnutí se inspiruje křesťanstvím, ačkoli se od jeho učení zásadně odchyluje a bývá považováno za sektu. Celosvětově se k němu hlásí až 200 000 členů a působí i v Česku.

    Většina případů je podle korejských úřadů spojena s jediným „superpřenašečem“, jímž je 61letá žena, jež vykazovala symptomy nákazy, ale dvakrát se odmítla nechat vyšetřit. V mezidobí navštívila několik bohoslužeb a nemocnici. Podle agentury Kjódó nyní vykazuje příznaky onemocnění dalších 400 členů církve.

  • 500 čínských vězňů se nakazilo koronavirem

    V Číně přibylo v pátek 500 nových případů nákazy koronavirem. Všechny pochází z několika vězení po celé Číně.

    V provincii Chu-pej byla podle deníku Hubei Daily odvolána ředitelka wuchanské ženské věznice poté, co bylo až 230 vězeňkyň pozitivně otestováno na Covid-19.

    Dalších 41 vězňů mělo podle deníku pozitivní test na koronavirus ve vězení v provincii Šen-jang.

    Deník The Global Times zase informoval o případech ve dvou dalších provinciích. 202 nakažených má být ve vězení v provincii Šan-tung a dalších 28 případů v provincii Če-ťiang. Informoval o tom deník The Guardian.

  • Na koronavirus zemřel další z čínských lékařů

    Ve čtvrtek podlehl koronaviru další z čínských lékařů Pcheng Jin-chua. 29letý doktor se podle informací od wuchanských zdravotnických zařízení nakazil při práci v „předních liniích“. Pracoval na jednotce intenzivní péče nemocí a poruch dýchací soustavy.

    Pcheng se v čínských médiích objevil již dříve, když oznámil, že kvůli práci odkládá svou svatbu. Do nemocnice byl přijat kvůli nákaze koronavirem už 25. ledna. Zemřel ve čtvrtek před desátou hodinou večer místního času.

  • Prodej aut v Číně v půlce února kvůli epidemii klesl o 92 procent

    Prodej osobních automobilů se v Číně v první polovině února v důsledku epidemie nového typu koronaviru meziročně propadl o 92 procent. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z údajů Čínského svazu osobních automobilů (CPCA).

    Podle agentury Reuters jde o první významné údaje, které demonstrují, jak tvrdě epidemie koronaviru zasáhla největší automobilový trh světa. „V prvních únorových týdnech bylo otevřeno velmi málo prodejen aut a navštěvovalo je velmi málo zákazníků,“ uvedl CPCA.

    Epidemie koronaviru prohlubuje útlum, se kterým se čínský automobilový sektor potýká již delší dobu. Loni prodej aut v Číně druhým rokem za sebou klesl. Poptávku podkopalo zpomalování růstu ekonomiky, ke kterému přispěl mimo jiné obchodní spor mezi Pekingem a Washingtonem.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy