Hlavní obsah

Kvůli koronaviru zrušil letos Frýdlant Valdštejnské slavnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli koronaviru musel letos Frýdlant zrušit Valdštejnské slavnosti. Uskutečnit se měly od 14. do 16. května. Akce se koná každý lichý rok.

Článek

Pravidelně lákala od 25.000 do 28.000 lidí, rekordní byla návštěvnost v roce 2007, kdy byla dlouhá zima. Tehdy na slavnosti přišlo téměř 30.000 lidí, řekl dnes ČTK frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

Valdštejnské slavnosti mají dlouholetou tradici, první se konaly koncem června 1934 k 300. výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. Tehdy trvaly celý týden, v posledních letech už jsou jen třídenní. Ještě v lednu organizátoři doufali, že je bude možné za zpřísněných hygienických opatření uspořádat.

„V pondělí ale městská rada rozhodla, že se letos konat nebudou a budou až v roce 2023. Věřili jsme, že se situace během jara vrátí k alespoň přibližnému normálu. Bohužel se to však nezdá příliš reálné. S ohledem na to, jak se vyvíjí pandemická situace, tak PES by nesměl být vůbec. Když je na jedničce nebo na nule, je možné to organizovat pro 500 respektive tisíc účastníků, museli bychom mít koridory, a to nejsme schopni zajistit,“ řekl Ramzer, který věří, že za dva roky bude možné slavnosti uspořádat.

Podle Miroslava Kněborta, který od roku 1999 představuje na slavnostech Albrechta z Valdštejna, patří frýdlantské slavnosti k největším akcím svého druhu v zemi. Návštěvníky tradičně láká vojenské ležení a bitvy, na které se sjíždějí stovky členů historických spolků z Česka i ze zahraničí. V roce 2019 se do nich zapojilo rekordních 680 vojáků ze sedmi zemí.

Součástí Valdštejnských slavností je vždy velký řemeslný jarmark s více než stovkou stánků, které organizátoři pečlivě vybírají. Pondělní rozhodnutí městské rady ale zrušilo příjem přihlášek stánkařů, který v lednu pořadatelé vyhlásili, upozornila mluvčí radnice Martina Petrášková.

Reklama

Doporučované