Hlavní obsah

Kvůli korunovým dluhopisům správa zkontroluje 1500 firem a osob

Jedním z triků, jak se vyhnout dani, je nákup dluhopisů své vlastní firmy.Video: Adam Junek

 

Reklama

Kvůli kauze korunových dluhopisů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v květnu odvolal z funkce tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Článek

Finanční správa kvůli kauze tzv. korunových dluhopisů prověřuje 1526 firem a osob. Zatím provedla 757 místních šetření a získala 34 dodatečných daňových přiznání. Vyplývá to z analýzy Ministerstva financí, kterou má ČTK k dispozici.

„V minulosti se kontroly děly jenom v případech, kdy bylo konkrétní podezření. Teď se prověřují prostě úplně všechny,” řekl Seznamu ministr financí Ivan Pilný. „Ale je potřeba říct, že celá situace vznikla tím, že z mně neznámého důvodu byly korunové dluhopisy uplatněny plošně, nikoliv jenom u státních dluhopisů, které měly extrémně nízký výnos a kde třeba toto opatření bylo namístě. To je jako když otevřete dveře dokořán, zhasnete a pak se divíte, že tam někdo je."

Z dokumentu Finanční správy dále vyplývá, že zatím ukončila 17 kontrol u 13 firem. „Důvodem nízkého počtu ukončených daňových kontrol je ve většině případů krátký časový úsek od jejich zahájení a složitost prověřované problematiky,” uvádí materiál.

Kvůli kauze korunových dluhopisů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v květnu odvolal z funkce tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO). Babiš korunové dluhopisy v minulosti koupil v objemu téměř 1,5 miliardy Kč od společnosti Agrofert, kterou vlastnil. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal úrokový výnos těchto dluhopisů zdanění. Na Babiše bylo i podáno trestní oznámení kvůli možnému krácení daně.

Reklama

Související témata:

Doporučované