Hlavní obsah

Kvůli krádeži v obchodě rezignovala premiérka madridského regionu

Premiérka rezignovala po zveřejnění bezpečnostních nahrávek z obchodu. (zdroj: Reuters)Video: Reuters, OKDiario

 

Reklama

Premiérka španělského autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová rezignovala poté, co web Okdiario zveřejnil bezpečnostní nahrávku z roku 2011, kde členka strany lidovců musela zaměstnanci bezpečnostní služby ukázat obsah kabelky, kde měla nezaplacené dva krémy v hodnotě čtyřiceti eur.

Článek

Premiérka španělského autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová ve středu rezignovala na funkci po sérii skandálů, které vyvrcholily zveřejněním videa z bezpečnostní kamery z roku 2011. Na této nahrávce premiérka za asistence člena ochranky vyndavá obsah kabelky a nákupní tašky. Nahrávku zveřejnil španělský web Okdiario, který uvedl, že tehdejší místopředsedkyně regionálního parlamentu chtěla odnést z obchodu krém proti vráskám v hodnotě přibližně 40 eur.

Politička k obvinění řekla, že šlo o chybu. Na Twitteru poté uvedla, že ji k rezignaci přiměla kampaň „osobních útoků“, které se z politiky přenesly do osobní roviny. Dále uvedla, že odchází „s pocity hořkosti, ale velmi hrdá a spokojená s vykonanou prací”. Svou funkci hodlá opustit 2. května.

Politická konkurence na Cifuentesovou tlačila již více než měsíc. Vše vypuklo, když se ukázalo, že neoprávněně užívala magisterský titul z Univerzity krále Juana Carlose. Politička totiž nenapsala diplomovou práci a nechodila na hodiny ani zkoušky, byť z nich měla dostat dobré známky. Cifuentesová titul přestala používat, na požadavek rezignace ale odmítla přistoupit. Celým případem se ale zabývá soud.

Vedení Lidové strany (PP) rezignaci své členky přijalo chladně. Premiér Mariano Rajoy řekl médiím, že demise byla „nutností“ a Cifuentesová „udělala to, co musela”. „Strana od nynějška otevírá novou etapu v madridském regionu a já doufám, že tyto věci se již nikdy nebudou opakovat,” nechal se Rajoy slyšet při příjezdu do španělského parlamentu.

Cifuentesová stála v čele madridské regionální vlády od roku 2015 a o dva roky později byla zvolena i do čela místní organizace lidovců.

Reklama

Související témata:

Doporučované