Hlavní obsah

Znovuzrození NDR. Volby v Německu ukázaly, že hranice mezi Západem a Východem existuje

Připomněla se někdejší NDR. Zpravodaj Seznam Zprávy Martin Jonáš o výsledcích voleb v Německu.

 

Reklama

Merkelová je vítěz. Do Bundestagu se dostala protiimigrantská a protiislámská AfD. Sociální demokraté oznámili odchod do opozice. Vrcholní představitelé politických stran se dnes budou radit o výsledcích voleb.

Článek

Nedělní parlamentní volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Utrpěla ale ztráty, stejně jako dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD) na druhé příčce.

V Německu se znovu, byť virtuálně, zrodila hranice mezi někdejší komunistickou NDR a západním Německem, ukazuje podrobný pohled na to, jak kdo z Němců volil.

O hořkém výsledku, historickém kroku zpět nebo o nebezpečí pro parlament a nutnosti ochrany demokracie píše po nedělních parlamentních volbách německý tisk. Velkou část komentářů věnuje protiimigrační a protiislámské Alternativě pro Německo (AfD), která skončila třetí. Zabývá se i výrazným propadem vládních stran konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD).

„Nejvyšší dům německé demokracie ztrácí svou nevinu: Pryč jsou časy bez pravicových radikálů, kteří se v Německu zatím dokázali dostat jen do zemských sněmů. Německou demokracii je třeba znovu bránit,” napsal deník Mannheimer Morgen.

Hořké vítězství Angely Merkelové

Křesťanští demokraté Merkelové získali 33 procent hlasů - Křesťanskodemokratická unie (CDU) má 26,8 procenta hlasů a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) 6,2 procenta. Sesterské konzervativní strany se tak opět stanou nejsilnější frakcí v německém parlamentu. Jde však o vítězství hořké. Jejich lídryně, která nastoupila do čela Německa v době, kdy v USA vládl George Bush mladší a v Británii Tony Blair, totiž bude muset zřejmě skládat nesourodou koalici se Svobodnými (FDP) a se Zelenými.

Dosavadní „spoluvládci” Merkelové z velké koalice - sociální demokraté Martina Schulze - utrpěli volební debakl. Se ziskem 20,5 procenta mají totiž nejhorší výsledek od roku 1949. Strana už oznámila, že odchází do opozice.

Zřejmě nejdůležitější zprávou je pak třetí místo protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD). Ta slaví zisk téměř 13 procent, a právě nejvíc na území bývalé NDR.

Do Spolkového sněmu se dále vracejí po čtyřech letech svobodní demokraté s téměř jedenáctiprocentním ziskem. Zelení získali 8,9 procenta hlasů.

Angele Merkelové se rýsuje nesourodá koalice se Svobodnými a Zelenými.Video: Martin Jonáš

Volby jsme v neděli sledovali online:

22:30 - Parlament se zřejmě zvětší

Spolkový sněm vzešlý z dnešních německých voleb by mohl být podle aktualizované prognózy televize ARD největší v historii. Zasednout v něm může v důsledku zvláštností volebního systému kolem 690 poslanců, dosud jich bylo 630.

22:00 - Klaus slaví úspěch německých populistů

Za „úžasný výsledek” označil bývalý prezident Václav Klaus úspěch protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Strana, kterou aktivně podporoval, bude v německém parlamentu třetí nejsilnější. Stejnými slovy hodnotil také oslabení, které utrpěli vítězní konzervativci Angely Merkelové a sociální demokraté Martina Schulze. Uvedl to dnes v reakci, kterou obdržela ČTK.

„Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD a naopak zisk 13 procent hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AfD,” uvedl bývalý český prezident.

21:45 - Kde se vzal úspěch AfD?

Alternativa pro Německo (AfD) podle analýzy veřejnoprávní televize ARD získala v dnešních volbách voliče všech ostatních parlamentních stran. Konzervativní unii CDU/CSU přetáhla přes milion voličů, sociální demokracii (SPD) asi půl milionu. CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která volby s velkými ztrátami vyhrála, sebraly voliče všechny ostatní strany.

Analýza televize ARD ukazuje rozdíly mezi počtem voličů, kteří mezi jednotlivými stranami přešli v obou směrech. Z CDU/CSU tak například k AfD přešlo o 1,07 milionu více voličů než opačným směrem. Výrazně AfD bodovala i u dalších stran. Od Levice takto získala 430 tisíc voličů, od svobodných demokratů (FDP) 50 tisíc a od Zelených 40 tisíc.

21:40 - Premiér Sobotka varuje před oslavováním úspěchu AfD

Český premiér pogratuloval na Twitteru Angele Merkelové k volebnímu vítězství. Také řekl, že chápe rozhodnutí sociálních demokratů odejít do opozice. „Prosadili svůj sociální a proevropský program, ale volební body za to sklidili křesťanští demokraté,” napsal Sobotka. Navíc varoval před krátkozrakým oslavováním volebního úspěchu protiimigrační AfD.

21:20 - Němci zaskočeně protestují proti úspěchu populistů

Po vyhlášení výsledků vyšly v Berlíně do ulic stovky lidí, aby vyjádřily svůj nesouhlas s volebním úspěchem protiimigrační a protiunijní AfD. Zároveň na sociálních sítích již vznikla skupina plánující oslavu odchodu této strany z parlamentu. Datum se shoduje s datem příštích voleb.

21:00 - Merkelová chce jednat i se sociálními demokraty

V tradiční povolební debatě lídrů stran zvolených do Bundestagu vítězka voleb Angela Merkelová zdůraznila, že vidí stále dvě možné koalice a doufá v jednání. Naznačila tak, že sice vnímá aktuální pozici konkurenčních sociálních demokratů (SPD), že chtějí do opozice, ale naděje na možnou pokračující spolupráci „velké koalice” se nezříká.

Naopak šéf SPD Martin Schulz označil Merkelovou za „největšího poraženého” skončených voleb a lídrům Zelených a Svobodných řekl, že jim přeje mnoho štěstí, protože „paní Merkelová jim dá vše, oč si řeknou”.

20:27 - Debakl CSU v Bavorsku

CSU získala v Bavorsku dle odhadů 38,5 % hlasů. To je o více než 10 procentních bodů méně než před čtyřmi lety.

20:18 - „Ne naším jménem”

Demonstranti se sešli v centru Berlína, aby odsoudili volební úspěch AfD. Protestuje se i v Kolíně nad Rýnem.

20:10 - Židé varují před nacionalistickým vzestupem

Německá centrální rada Židů dramaticky varuje na svém Twitteru před úspěchem AfD. Podle ní jde o největší výzvu od roku 1949.

19:56 - FDP i Zelení jsou ochotni jednat o vládě

Předseda liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Christian Lindner vyjádřil ochotu jednat se stranami konzervativní unie CDU/CSU o vytvoření vlády, žádá ale změnu kurzu. Strana Zelených varovala, že koaliční jednání budou složitá. Koalice CDU/CSU, FDP a Zelených je poté, co sociální demokraté oznámili, že odejdou do opozice, zřejmě jedinou možnou.

19:47 - Čeští politici gratulují Merkelové

Čeští politici vyzdvihli to, že se německým konzervativcům CDU/CSU pod vedením kancléřky Angely Merkelové povedlo dnes počtvrté za sebou vyhrát parlamentní volby. Za varovný signál ale označili to, že se na třetí místo pravděpodobně vyšplhala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

19:44 - Německo s rozstříštěnou politikou

Poprvé od druhé světové války bude v parlamentu pravděpodobně šest stran.

19:39 - Koalice Jamajka?

Dle BBC má šanci na získání většiny pouze koalice složená z CDU/CSU, Zelených a FDP. Pokud by došlo ke kombinaci černé CDU se žlutým FDP, nedosáhly by strany na potřebných 316 míst. Zelení jim tak budou muset pomoci. Nebude to ale jednoduché - Zelení a liberální FDP mají velmi odlišné programy.

19:27 - Příští Spolkový sněm by mohl mít 631 křesel

Nenaplní se tak prognózy o tom, že se počet poslanců v komplikovaném volebním systému zvýší až na zhruba 680. Blok CDU/CSU by v něm mohl mít 219 křesel, SPD 135, AfD 87. Svobodní demokraté mohou počítat se 69 mandáty, Zelení s 62 a Levice s 59. S odkazem na odhady to uvedla agentura ČTK.

19:24 - Marine Le Penová pogratulovala AfD

Vůdkyně francouzské krajní pravice poslala gratulaci přes svůj twitterový účet. Alternativa pro Německo dle odhadů získá v parlamentu 80 až 90 křesel.

19:16 - AfD je silnější na východě než na západě země

Na východě strana získala dle odhadů 21,5 % hlasů, na západě však jen 11 %.

19:15 - Merkelová chce získat zpět voliče AfD

Zvolení strany do parlamentu označila za mimořádnou výzvu. Zároveň slíbila, že bude naslouchat obavám jejích voličů.

19:05 - Takto by mohl vypadat nový Bundestag

Pro Merkelovou to znamená, že možnými koaličními partnery pro zisk většiny jsou pro ni Zelení a Svobodní. Vzhledem k tomu, že s populistickou AfD určitě vládu tvořit nemůže, podobně ani s postkomunisty Die Linke, a sociální demokraté již oznámili odchod do opozice, zdá se to jako jediné možné řešení.

19:00 - Merkelová: Vytvoříme vládu

Jsme nejsilnější strana. Máme potenciál vytvořit vládu, a to také uděláme, zahájila první povolební proslov dosavadní kancléřka Angela Merkelová. Pro její stranu je to zatím nejslabší volební výsledek pod jejím vedením.

‚Přáli jsme si trochu lepší výsledek, ale dosáhli jsme svých cílů. Unie CDU/CSU se stala nejsilnější frakcí v parlamentu, můžeme vytvořit vládu a nikdo nemůže vytvořit vládu proti nám,” dodala kancléřka. Po dvanácti letech u moci není podle ní vítězství CDU/CSU „vůbec samozřejmostí”.

18:50 Je třeba reforem, vyzývá šéf europarlamentu

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani pogratuloval německé kancléřce Angele Merkelové k vítězství její CDU/CSU v dnešních parlamentních volbách. Německo podle něj po dnešním hlasování zůstává spojené s evropskou myšlenkou. „Nyní musíme Evropu společně reformovat,” uvedl.

18:40  - Nejhorší výsledek od roku 1949 pro socialisty

Za hořký den pro německou sociální demokracii označil dnešek předseda strany Martin Schulz, který přiznal porážku SPD v parlamentních volbách. Strana bude podle něj v opozici ve Spolkovém sněmu bojovat za své hodnoty - demokracii, toleranci a respekt.

„Dnešek je těžkým a hořkým dnem pro německou sociální demokracii,” řekl Schulz po oznámení odhadů výsledků v centrále SPD v Berlíně. Sociální demokracie podle něj nedosáhla vytyčených volebních cílů. Pokud se odhady potvrdí, půjde se zhruba 20 procenty získaných hlasů o nejhorší výsledek SPD v dějinách spolkové republiky od roku 1949.

Vstup protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Schulz označil za přelom. SPD je podle něj „baštou demokracie”, která bude bojovat proti projevům rasismu v parlamentu.

18:15 - První pravicoví populisté v parlamentu jásají

Ve volebním štábu protiimigrační strany AfD vypukl po oznámení prvních odhadů jásot. „Poženeme je a vezmeme si svou zemi zpátky,” řekl jeden z volebních lídrů strany Alexander Gauland.

18:10 - Sociální demokraté odcházejí do opozice

Vedení německé sociální demokracie (SPD), která doposud vládla v koalici s unií konzervativních stran CDU/CSU, se po oznámení odhadu výsledků parlamentních voleb rozhodlo pro odchod do opozice. Uvedl to dosavadní předseda parlamentní frakce SPD Thomas Oppermann.

Za „hořkou porážku”, která je jasným odmítnutím pokračování velké koalice, označil ve vysílání televize ARD Oppermann odhad výsledků voleb do Spolkového sněmu. Podle agentury DPA se vedení SPD v čele s Martinem Schulzem rozhodlo pro odchod do opozice při jednání na dálku krátce po oznámení předpovědi výsledků.

18:05 - Předběžné výsledky říkají: na frak dostala Merkelová i Schulz

CDU/CSU získala podle prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 32,5 procenta hlasů, SPD 20 procent. Obě strany současné velké koalice si tak oproti předchozím volbám výrazně pohoršily. CDU/CSU měla v roce 2013 podporu 41,5 procenta voličů, SPD 25,7 procenta. Sociální demokraté skončili podle prognózy i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13,5 procenty Alternativa pro Německo, která bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s devíti procenty a Zelení s 9,5 procenty. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,5 procenta hlasů.

18:00 - Volební místnosti se zavřely. Začíná sčítání.

17:00 - Hackeři se zatím neprojevili

Před německými volbami panovala obava, že se hackeři pokusí ovlivnit hlasování. Podle zpravodaje Martina Jonáše se zatím nic takového nestalo. Německé úřady ale zůstávají v pohotovosti, protože by mohlo dojít ke snaze ovlivnit samotné sčítání.

Kyberútok na německé volby? Zatím není o hackerech slyšet.Video: Martin Jonáš

16:15  - Téma voleb imigranti

Jak se žije imigrantům v Německu, zjišťoval náš reportér Martin Jonáš přímo na místě. Mluvil mimo jiné s psycholožkou českého původu Irenou Petzoldovou. Podle ní by do země teroristi pronikli bez běženců. Více v reportáži:

Migrace je klíč k německým volbám. Jak se uprchlíkům žije, popisuje pro Seznam psycholožka českého původu.Video: Martin Jonáš

16:00 - Až třetina hlasů poštou

V Německu je kolem 61,5 milionu oprávněných voličů. Očekávalo se, že by jejich účast letos mohla překonat hodnotu 71,5 procenta z posledních parlamentních voleb, a to především díky mobilizačnímu efektu protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD). Ta dokázala v uplynulých letech k zemským volbám přilákat řadu nevoličů, hodně lidí chtělo zase hlasovat proti AfD.

I když je zatím volební účast o něco nižší než před čtyřmi lety, může nakonec rok 2013 překonat. V dosavadních číslech totiž nejsou započteni voliči, kteří hlasovali poštou. V posledních volbách do Spolkového sněmu jich byla zhruba čtvrtina, letos by jich podle odhadů mohla být i třetina.

Německo volí. Zvítězí již počtvrté Merkelová?Video: AP

15:40 - Jak Němci chodí k volbám. Podívejte se na porovnání čísel z předchozích voleb.

15:36 - Účast je zatím přes 40 procent. Byly zveřejněny průběžné výsledky volební účasti pro celé Německo. V údaji pro letošní rok nejsou započítány korespondenční hlasy.

14:55 - Werner Patzelt, šéf katedry politologie na drážďanské Technické univerzitě, je jeden z mála politologů, který proti většině kolegů Alternativu pro Německo hájí. Odmítá, že jde o extremisty, a v časech migrační krize vyzýval vládu, aby se pokusila s nimi vyjednávat. Poslechněte si rozhovor s ním v přiloženém videu.

Pohled politologa Wernera Patzelta na německou politickou scénu.Video: Martin Jonáš

14:30 - Kancléřka odvolila

Německá kancléřka Angela Merkelová odvolila. Za účasti asi 80 kamer vhodila svůj hlasovací lístek ve volebním okrsku Berlín-Střed. Na rozdíl od svého rivala Martina Schulze Merkelová volbu neprotahovala. Prostě vhodila volební lístek do urny. To Schulz se nechal minimálně půl minuty fotografovat, píše web deníku Die Welt.

13:37 - Svůj hlas přišel odevzdat i prezident Frank-Walter Steinmeier společně s první dámou. Čekal ve frontě stejně jako ostatní voliči.

12:43 - Volební účast je v letošním roce vyšší než před čtyřmi lety. Vyplývá to z informací volebních místností velkých měst. V Hamburku hlasovalo k 11. hodině 37,4 % voličů, v roce 2013 to bylo 35,4 %. Mnichov hlásí ke 12. hodině 57,1 %, oproti 43,1 % z předchozích voleb. První celostátní čísla budou zveřejněna až v průběhu odpoledních hodin.

10:45 - Kolem desáté hodiny dopoledne přišel volit v domovském městě Würselen poblíž Cách také předseda sociální demokracie a vyzyvatel kancléřky Merkelové Martin Schulz. Kancléřka Angela Merkelová, jejíž křesťanští demokraté jsou favoritem hlasování, se chystá volit odpoledne.

9:50 - Voliči v Berlíně hlasují nejen v parlamentních volbách, ale také v referendu o letišti Tegel, které v západní části města doplňuje služby východního letiště Schönfeld. Protože se chystá otevření zcela nového letiště Willyho Brandta, měl by Tegel šest měsíců po jeho uvedení do provozu skončit. Řada Berlíňanů je proti, avšak otázkou je, zda se něco změní, i kdyby jejich názor převážil. Hlasování je totiž nezávazné.

9:20 - Jménem vlády vyzval Němce k účasti ve volbách vládní mluvčí Steffen Seibert.

9:15 - Už asi dvě hodiny po otevření volebních místností budou známy hrubé obrysy výsledků hlasování. Agentura ČTK píše, že je budou mít pracovníci v berlínské centrále společnosti Infratest dimap, která se celý den ptá voličů, jak hlasovali. Výsledky zveřejní v 18:00, ale už zhruba půl hodiny předtím bude asi pět jejích zaměstnanců vědět, jak volby dopadnou. „Máme spolupracovníky ve více než 600 volebních obvodech, kteří se od 8:00 lidí ptají, jak hlasovali,” popisuje postup šéf společnosti Nico Siegel. Agentura za celý den vyzpovídá kolem 120 tisíc voličů.

8:30 - Už krátce po otevření volebních místností svůj hlas odevzdali předsedové menších stran, které usilují o vstup do parlamentu, Christian Lindner ze Svobodné demokratické strany (FDP) a Cem Özdemir ze strany Zelených.

8:00 - Pro 61,5 milionu voličů se otevřelo na 73 500 volebních místností. Očekává se, že by volební účast mohla být vyšší než před čtyřmi lety, kdy přišlo volit 71,5 procenta voličů. Reálnou šanci dostat se do parlamentu má šest uskupení. CDU/CSU měla v průzkumech kolem 36 procent hlasů, sociální demokraté mohou očekávat kolem 22 procent. Posílit mohou FDP a Alternativa pro Německo, které v minulých volbách zůstaly před branami parlamentu. Tam by se měli dostat také Zelení (kolem 7 až 8 procent) a Levice (9 až 10 procent).

Reklama

Související témata:

Doporučované