Hlavní obsah

Kvůli obavám z EET vznikají stovky „nových" hostinců

Na minulost zapomeňte. Podnikatelé v pohostinství otevírají nové živnosti.

 

Reklama

Počet nových živnostenských oprávnění pro hostinské se skokově zvýšil, ale vzrostl i počet pozastavených živnostenských oprávnění.

Článek

Před spuštěním elektronické evidence tržeb se řada hostinských snažila zakrýt účetní minulost z éry před zavedením Babišova systému. Dokládají to údaje, které z živnostenského rejstříku pro Seznam analyzovala společnost CRIF poskytující informace o firmách a podnikatelích.

Z její analýzy plyne i to, že čím více se blížil začátek EET, tím razantněji rostl počet nových živností a stejně tak rostl i počet živností přerušených. Podnikatelé před začátekem evidence raději pozastavili jednu živnost a začali využívat jinou, aby zamezili srovnání jejich účetnictví před a po zapojení do nového systému.

Čísla hovoří jasně.

Zatímco loni v listopadu přibylo v pohostinství 816 nových živnostenských oprávnění, letos to byl prakticky dvojnásobek - 1623 živností.

Meziroční skok v počtu přerušených živností je také velmi znatelný. Vloni v listopadu se rozhodlo 1190 podnikatelů přerušit živnost, letos ve stejném měsíci 2126. A za několik málo prvních prosincových dní (analýza je k datu 5. 12. 2016) bylo přerušeno 1220 živností v pohostinství. Loni za celý prosinec jich bylo 917. Přitom není obvyklé, že by v prosinci podnikatelé přerušovali svoje živnosti. V minulých letech tak činili nejčastěji v lednu.

„Počet přerušených živností na začátku prosince, to je mimořádné číslo,” říká vedoucí datového oddělení v CRIF Jan Cikler. Podle něj je také jasně patrné, že od září vzrostl počet nově založených firem, které podnikají v pohostinství.

Autoři analýzy pracovali zejména s údaji uvedenými v živnostenském rejstříku. Pohyb živností sice zachycuje i Český statistický úřad, ale jeho data vycházejí až s měsíčním zpožděním a hůře se podle nich také zaměřuje na konkrétní druh živností.

Scénář, jaký naznačuje pohyb v živnostenském rejstříku, předvídala těsně před spuštěním EET v rozhovoru pro Seznam i bývalá náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Podle ní je taková zkušenost i z jiných zemí, kde se evidence tržeb v nějaké podobě zaváděla: Více než se hospody a restaurace zavíraly, zakládala se nová IČO, aby podnikatelé začínali evidovat bez historie.

Video: Co očekává od EET Babišova exnáměstkyně?

Že tento důvod patří mezi vysvětlení pohybu v živnostenském rejstříku, potvrzuje i Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací. „Ano, určitě je i toto jedna z variant. Pokud jsou tady nová pravidla, nová regulace… Tak může být jedním z důvodů i to, že podnikatelé chtějí začít od nuly,” řekl.

Data nepřekvapila ani Karla Havlíčka z Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků. I on předpokládal, že se podnikatelé budou snažit před evidencí odstřihnout od účetní historie. Odhadoval také, že spíše než novou živnost zvolí podnikatelé formu společností s ručením omezeným, protože tato forma podnikání je z hlediska daní zajímavější a snadná k vyřízení.

I zakládání většího počtu eseróček lze skutečně doložit. S blížícím se startem EET začaly nově vzniklé firmy v pohostinství převyšovat nově vzniklá živnostenská oprávnění.

Karel Havlíček uvedl, že mu Ministerstvo financí dalo příslib, že se do historie podnikatelů dívat nebude a bude vycházet z dat, která bude mít z EET.

Mluvčí Finanční správy Petra Petlachová ale na dotaz Seznamu uvedla jen to, že kontroly budou probíhat v souladu s platnými právními předpisy.

Reklama

Doporučované