Hlavní obsah

Kvůli odmítání programu přerozdělování migrantů skončí Česko, Polsko a Maďarsko u soudu EU

Komise poslala Česko k soudu EU kvůli přerozdělování migrantůVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Evropská komise posílá Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu. Trojice zemí podle komise odmítá program přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót.

Článek

Česko, Polsko a Maďarsko podle komise dál neplní své povinnosti plynoucí z programu jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl v rámci Evropské unie. Novinářům to řekl první místopředseda komise Frans Timmermans s tím, že pro Prahu, Varšavu a Budapešť nemůže být tento krok překvapením. Naznačil ale zároveň, že věc stále může vyřešit změna přístupu zemí.

Odpovědi jednotlivých zemí na stanovisko komise byly podle ní neuspokojivé a státy nenaznačily, že se na věci chtějí začít podílet.

Mechanismus kvót měl pomoci Itálii a Řecku, kam se uchýlilo množství uprchlíků mířících do Evropy ze severu Afriky.

Řízení s Českem, Polskem a Maďarskem zahájila komise 15. června. Soud může rozhodnout o vysoké jednorázové pokutě či opakovaném penále do chvíle, než trojice zemí své povinnosti splní. Program, na kterém se státy přes odpor ČR a dalších zemí shodly v roce 2015, skončil po dvou letech v září. Předpokládal přesun až 160 000 lidí, ostatní státy si ale dosud převzaly jen o něco více než 30 000 osob. Timmermans upozornil, že v Itálii a Řecku je stále několik tisíc lidí, kteří byli do programu zařazeni a čekají na přesun.

Reklama

Související témata:

Doporučované