Hlavní obsah

Kvůli odstřelu medvědice chtějí ochránci zvířat dát italský úřad k soudu

Odstřel medvědice v italských horách pobouřil ochránce přírody i veřejnost.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Přestože se bezmála dvacet let snaží ochránci přírody navrátit hnědé medvědy do horských oblastí severní Itálie, v sobotu nechaly úřady jedno zvíře zastřelit. Ochranáři postup odsuzují jako chladnokrevnou popravu a proti úřadům plánují právní kroky.

Článek

Vedení severoitalské provincie Tridentsko nařídilo odstřel údajně nebezpečné medvědice. Ta v červenci zaútočila na staršího muže, když se procházel přírodou se psem. Pracovníci přírodního parku Adamello Brenta zvíře sledovali, uspali a odebrali vzorek, aby genetickými testy potvrdili, že útok měl na svědomí právě tento konkrétní jedinec. Pro guvernéra Uga Rossiho to stačilo na plánovaný odstřel.

Ochránci, včetně zástupců Světového fondu na ochranu přírody, ale upozorňují, že odstřel je v rozporu s bezmála dvacetiletou snahou vrátit hnědé medvědy do severoitalských hor. Zároveň upozorňují, že divokou přírodou se prochází stále více lidí, často nechají volně pobíhat psy, a medvědi se tak ve svém přirozeném prostředí cítí ohroženi. Útočící medvědici navíc doprovázelo několik mláďat.

Jen chránila medvíďata

„Medvědice dělala to, co by v tuto roční dobu dělal kterýkoliv medvěd - chránil svá mláďata,“ komentovala incident pro BBC Niki Rustová ze Světového fondu na ochranu přírody. Zároveň doplnila, že medvědi nejsou běžně nebezpeční. Na člověka útočí jen v ohrožení.

Incident vzbudil odpor nejen mezi ochránci přírody, ale i mezi běžnými lidmi na sociálních sítích. Guvernér Tridentska plánuje zrevidovat plán návratu medvědů do regionu. Podle něho se nemohou pohybovat volně. Aktuálně v oblasti žije asi padesát kusů.

Lidé neumí žít s divokou přírodou

Podle Gaetana Benedetta z italské pobočky Světového fondu na ochranu přírody je odstřel špatný precedens. „Nedokázali jsme si zvyknout na život v kontaktu s divokou přírodou. Chováme se v ní jako její majitelé, ne jako její hosté. Když vidíte takové zvíře, musíte být v klidu. Zůstat na cestě, nepřibližovat se. Dnes se ale spíš snažíme o co nejlepší fotku a divoký zážitek,“ upozornil čtenáře serveru Ilmattino.it.

Video: Dva cyklisty překvapil v lese na Slovensku medvěd. Děsivý moment natočili na kameru.

Reklama

Související témata:

Doporučované