Hlavní obsah

Kvůli omezení neotevřou. Pražské kluby sčítají ztráty

Foto: Unsplash - Pim Myten

Ilustrační fotografie

Reklama

Půl roku bojují noční bary a kluby s prudkým propadem tržeb, a proto kvůli novým omezením vůbec neotevřou. Omezení je podle klubů nedomyšlené, protože lidé se budou dále scházet či pojedou do klubů za Prahu.

Článek

Rozhodnutí hygieniků o uzavření stravovacích zařízení mezi půlnocí a 06:00 v Praze prakticky znemožnilo fungování nočních klubů, které se kvůli koronavirové krizi a vládním opatřením potýkají s prudkým propadem tržeb již půl roku. Opatření podle provozovatelů klubů přitom šíření koronaviru nemusí zabránit, protože lidé se přesunou do podniků kolem hlavního města nebo budou pořádat soukromé party. Vyplývá to z dnešních odpovědí zástupců pražských klubů na dotaz ČTK.

Úprava provozní doby podle provozovatelů koktejlových barů a tanečních podniků tedy nemá smysl. „My opravdu neotevřeme. Jsme noční hudební klub a chceme provozovat noční hudební průmysl a vytvářet podmínky lidem k noční zábavě. Do kina také nepůjdete v poledne. Za prvé jste v práci a za druhé asi v poledne si nedáte dvojku vína pro lepší náladu. Tedy otevřít dříve nemá absolutně smysl,“ uvedlo vedení hudebního klubu Epic.

Stejný názor zastává majitel hudebních a koktejlových barů Nebe Michal Matoušek. Kvůli koronaviru přitom investovali do opatření proti zamezení šíření nákazy. Lidem při vstupu měří teplotu, upravili klimatizaci a zavedli důkladné dezinfekční postupy. Není podle něj možné situaci podcenit. Podnik, kde se nakažení objevují, dostane totiž od lidí nálepku a už do něj nikdo nechce přijít.

„Sotva skončily prázdniny, které jsou pro hudební kluby vždy nejhorší, a my se mohli začít nadechovat, přišlo opět omezení. Kolik lidí s nákazou covid-19 je od začátku pandemie evidováno z jakéhokoliv hudebního klubu? Ani jeden, od začátku ani jediný nakažený, ale veškerá opatření jsou neustále směřována proti nám,“ sdělilo dále vedení klubu Epic. Doufá v hromadnou žádost o odškodnění v plné výši za celou dobu omezení provozu.

Noční radovánky za Prahou

Podle generálního ředitele klubu Le Valmont Jakuba Blahutiaka je nové opatření o omezení provozní doby nešťastné a nedomyšlené. „To, že se omezení týká jen Prahy, bude mít za následek, že lidé půjdou do klubů z blízkého okolí Prahy. Vlastně se to pomyslné ‚ohnisko‘ ještě rozšíří,“ uvedl. Klub podle něj zůstane zavřený, protože při přepočtu nákladů a potenciálních obratů se ho otevřít nevyplatí.

„Opětovné uzavření bude mít opět dopad na naše výdělky, které už teď jsou pod hranicí únosnosti. Bohužel ohledně nákladů na provoz a zaměstnance nemáme skoro žádné úlevy a věci spojené s naším podnikáním nikdo neřeší,“ uvedl k novému nařízení Aleš Půta za Hemingway bar.

Koronavirus se v létě rozšířil v pražském klubu Techtle Mechtle, se kterým je spojováno na 250 nakažených. Dalším podnikem, kde se nedávno objevil člověk s covidem-19, byl klub Rodeo. Podle informací, které zveřejnil na Facebooku, se neotevře do doby, než budou na koronavirus otestováni všichni zaměstnanci a externí pracovníci a situace se ustálí.

Reklama

Doporučované