Hlavní obsah

Kvůli opatřením v hospodách dojde k nepokojům, předvídá restauratér

Rozhovor prezidentem Asociace restauratérů APRON Sylviem Spohrem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda chystá zpřísnění proticovidových opatření, která by měla zasáhnout restaurace, divadla či sportoviště. Prezident Asociace restauratérů APRON Sylvio Spohr říká, že přijde další propad tržeb, a nevyloučil nepokoje.

Článek

V Česku přibylo ve středu více než 13 tisíc nových případů covidu, den předtím počet nových nákaz atakoval 15 tisíc. Odborníci a vláda slibují tvrdá opatření, která má kabinet schválit a představit zítra. Do restaurací, divadel, fitness center by mohli jen lidé s očkováním nebo potvrzením o prodělané nemoci.

Když by do restaurací mohli jenom lidé s očkováním nebo po prodělané nemoci, už by nemohli jen s testem, co by to znamenalo?

Zákonitě další propad návštěvnosti, další propad tržeb a velmi těžko udržitelný byznys. Prostě nebudeme mít dostatek peněz pro svoje zaměstnance na nákupy, na pevné výdaje, které máme každý měsíc.

Mohou se tedy restaurace nějakým způsobem bránit proti tomuhle kroku?

Bránit? V jakém smyslu bránit.

Například veřejně nesouhlasit…

Je možné, že dojde k nepokojům, je tady organizace známá jako Chcíplý pes, kde bezpochyby dojde k nějaké organizaci nějakých nepokojů – a čím dál tím víc jim držím palce, protože situace se vyhrocuje, je to neuvěřitelné déjà vu.

Často jsou nám předesílány modely Rakousko, Německo a jak to tam bezvadně funguje. Ano, bezvadně to tam funguje, ale také tam funguje podpora.
Sylvio Spohr, prezident Asociace restauratérů

Dnes při mém setkání se zaměstnanci, když jsme měli takový brífink, školeníčko, trénink, před tím, než nastoupili do práce, tak se mě ptali, šéfe, kolik si nás necháte, kdo tady zůstane, co máme dělat? Je to vážně velmi těžká situace. Snažím se být vždy upřímný a řekl jsem jim: Ano, hrozí to, že všichni tady nebudete moci být.

Jak moc jsou zákazníci citliví na takováto opatření? Jak moc rychle se to projeví?

Už teď je samozřejmě nějaký propad. Praha, mám dojem, je na tom trošičku lépe, a silné značky jsou na tom bezpochyby ještě lépe – ale ty propady hlásí všichni. Někdo v řádech 10, 20 procent, kdo už je mimo centrum, mimo takový ten obecný zájem, případně není silná značka, tak tam už jsou propady třicet procent, někdo hlásí dokonce 50 procent.

Myslím si, že nejhůř jsou na tom regiony. A v momentě, kdy přestanou platit testy, tak ten propad bude ještě zásadnější. A musím říct, že tomu tedy vůbec nerozumím, protože přeci člověk otestovaný PCR testem je zdravý, naproti tomu očkovaný může být klidně nemocný. Třetina lidí v nemocnicích jsou lidé, kteří jsou naočkováni.

Mohlo by to přinést i konec některých restaurací?

Bezpochyby. Podle některých průzkumů vlastně neotevřelo, nebo po otevření, po krátké době zavřelo, dvacet procent podniků. Samozřejmě byly to spíš ty podniky, které moc nevydělávaly, které byly tak na hranici rentability a mnoho kolegů mi hlásí: Hele, já nemůžu, jestli se to zase zhorší, tak já už to prostě nepřežiju, ekonomicky, podnikatelsky, nepřežiju.

Dojde k tomu a já doufám, že stát nám nějakým způsobem pomůže. Velmi často jsou nám předesílány modely Rakousko, Německo a jak to tam bezvadně funguje. Ano, bezvadně to tam funguje, ale také tam funguje podpora. Jakmile vám poklesne tržba na 70 a méně procent, automaticky dostáváte kompenzace. Stát se postará i o ty zaměstnance, pro které nemáte práci.

Takže zatím jsme ve velkém očekávání, jestli nám vláda, pokud nás v této situaci opět použije jako nástroj, něco dá. Snad s námi začnou jednat a snad vydobudeme nějaké výpomoci, které nám pomůžou přežít. Primárně jde o peníze pro naše zaměstnance. Je to opravdu velké déjà vu, kam se znovu vracíme.

Jak by ty kompenzace mohly vypadat, nebo měly vypadat, aby byly skutečně funkční?

Vím, že to nejde udělat okamžitě, ale uvolnit trh práce je ten klíčový moment, abychom my mohli mít zaměstnance, které momentálně potřebujeme, nebo odhadujeme, že v následujících týdnech budeme potřebovat a jinak, aby se o ně postaral stát. Jsou to jeho občané.

Mají restauratéři v tuhle chvíli tedy nějaký plán B? Dá se vůbec na nějakou takovou situaci připravit ve chvíli, kdy se o těch opatřeních zatím jenom mluví?

Jedině brzdit výdaje, které dokážete, a ty jsou pouze dva. To znamená zaměstnanci a nákupy surovin. Nic jiného nedokážete ovlivnit.

Dokážete odhadnout, jak by se neuznávání testů dotklo zahraničních turistů, kteří přijíždějí do Česka?

Naše zkušenost je, že velké procento turistů přijíždí otestováno. Mají PCR testy a s těmi samozřejmě můžou být návštěvníky, konzumenty v gastronomii – to by byl bezpochyby velký zásah. Netuším, jestli to stát nějakým způsobem hodlá řešit, jak se to projeví na té mapě v těch barvách, jestli se dostaneme mezi nějaké hodně nebezpečné státy, netuším. Ale je jisté, že by to mělo velký dopad na restaurace, které se částečně nebo zcela zaměřují na zahraniční klientelu.

Reklama

Doporučované