Hlavní obsah

Kvůli otravě Bečvy policie obvinila jednoho člověka a jednu firmu

Foto: HZS Olomoucký kraj

Ryby uhynulé v Bečvě.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Kvůli loňské otravě řeky Bečvy zahájila policie trestní stíhání, obvinila jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z Rožnova na Vsetínsku.

Článek

„Z hlediska skutkové podstaty jde o spáchání dvou trestných činů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ uvedla policie na Twitteru.

„Fyzické osobě hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, právnické osobě zákaz činnosti a peněžitý trest,“ řekl dnes policejní mluvčí Petr Jaroš.

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) bližší informace o trestním stíhání nemá. „Samozřejmě jsem četl tweet od Policie České republiky. Za sebe říkám, že mě to nepřekvapuje, protože i náš vodoprávní úřad naměřil nadlimitní množství kyanidu z výusti vedoucí z rožnovského kanálu. Samozřejmě vím jenom to, co v tuto chvíli zveřejnila policie, takže budu netrpělivě čekat na podrobnosti. Věřím, že brzy jich bude více,“ řekl dnes starosta.

Závažná ekologická havárie z loňského 20. září, kterou podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) způsobily kyanidy, postihla řeku Bečvu v úseku mezi Valašským Meziříčím na Vsetínsku a Přerovem. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, znalecký posudek, který rozkrýval příčiny otravy Bečvy, ukazuje na společnost Energoaqua jako viníka havárie. Firma s čistírnou odpadních vod sídlí v Rožnově pod Radhoštěm, necelých dvacet kilometrů od míst, kde v září začaly hromadně hynout ryby. S informací přišel nejmenovaný zdroj MF Dnes.

+14

Čistírna v rožnovském továrním areálu bývalé Tesly likviduje odpady mnoha místních firem. Některé z nich vypouštějí také kyanidy. Podle posudku voda neskončila ve dvou čisticích lagunách vzdálených osm set metrů vzdušnou čarou, ale vytekla rovnou do potrubí, které po patnácti kilometrech ústí do Bečvy. Výpust je ve valašskomeziříčské části Juřinka.

Firma Energoaqua vinu odmítá, proti nařčení chce podniknout právní kroky. „Tenhle závěr není překvapivý, protože jsme o tom slyšeli už pár měsíců zpátky, kdy to pan Klicpera prohlásil. Většina místních ví, že to není pravda a kde začaly hynout ryby. Pan znalec se rozhodl, že to bude Energoaqua, protože to nemůže být Deza,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel společnosti Oldřich Havelka.

Havelka dnes nechtěl informaci policie o zahájení trestního stíhání komentovat. „Nemůžu to nyní ani potvrdit, ani vyloučit,“ řekl Havelka. Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

Soudní znalec Jiří Klicpera na začátku května policii odeslal dlouho očekávaný posudek, který má do největší ekologické havárie posledního desetiletí vnést více světla. Termín vyhotovení dvakrát odsunul. Zopakoval, že viníka zná. „Jsem přesvědčený, že můj závěr povede k obžalobě,“ uvedl včera pro Seznam Zprávy. Zároveň opakovaně vyloučil, že za katastrofou stojí valašskomeziříčská Deza ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Na „rožnovskou“ výpust, která přivádí odpady z areálu bývalé Tesly, už několik dní po havárii ukázali policisté i ČIŽP. Část odborníků ale odmítá, že by jedovaté kyanidy začaly zabíjet až několik kilometrů po proudu.

Ryby v den havárie začaly hynout necelé čtyři kilometry po proudu.

Podle náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hany Ančincové (Piráti), která má na starost i životní prostředí, mohlo být prověřování případu rychlejší. „Osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že soudní znalec už v průběhu vypracování posudku pouštěl do médií velmi nešťastně některé informace, tak si většina lidí domyslí, na koho to padne. Já si nemyslím, že mediální obraz, který tomu dodával i znalec, je šťastný. Otázka je, jaká potom bude důvěryhodnost celého procesu,“ řekla dnes Ančincová.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že dlouhé prověřování není v obdobných případech výjimkou. „Sám za sebe ale říkám, že to dlouhé bylo. I když ne z viny policie, ale tím důvodem byl znalec, který si několikrát prodloužil lhůtu na sepsání posudku,“ uvedl. Policie má omezené možnosti, jak práci znalce urychlit, doplnil.

Vyšetřování nadále pokračuje.

Reklama

Doporučované