Hlavní obsah

Kvůli porušování duševního vlastnictví Spojené státy uvalí clo na stovku čínských výrobků

USA ve čtvrtek oznámí přesnou podobu sankcí proti Číně. Video: AP

 

Reklama

Spojené státy obviňují Čínu ze snah krást americké technologie a duševní vlastnictví. Kvůli tomu chtějí uvalit sankce na stovku druhů zboží ve výši 60 miliard dolarů.

Článek

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámí kroky, které jeho vláda podnikne proti Číně v reakci na údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a technologií. „Prezident oznámí kroky, které se rozhodl podniknout na základě vyšetřování čínských, státem podporovaných a tržní vztahy deformujících, snah krást americké technologie a duševní vlastnictví,“ citovala agentura Reuters činitele Bílého domu.

Podle amerického listu The Washington Post chce prezident zavést cla na řadu čínských výrobků v celkové výši 60 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč). Na seznamu je asi stovka druhů zboží, při jehož výrobě podle USA Čína použila informace amerických společností podléhající obchodnímu tajemství, případně tyto společnosti přinutila tajemství vydat výměnou za přístup na čínský trh. Prezident chce rovněž omezit čínské investice na americkém trhu.

Ještě před Trumpovým rozhodnutím Peking Spojené státy před sankčními kroky důrazně varoval. „Obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy nebude mít žádného vítěze a Čína tuto obchodní válku nechce a doufá, že se podaří spory urovnat,“ prohlásil v úterý čínský premiér Li Kche-čchiang. K případným odvetným opatřením se však nevyjádřil.

Zástupci čínského obchodu již dříve uvedli, že Peking je připraven na případné zavedení amerických cel odpovědět, bližší detaily však neposkytli. Podnikatelské skupiny naznačily, že případná odveta by se mohla zaměřit na americká letadla, sóju a další zboží, pro které je Čína velkým trhem.

Reklama

Doporučované