Hlavní obsah

Kvůli rušení zahraničních akcí přijdou výstaváři o 450 milionů

Foto: Arch Design

Ilustrační fotografie.

Reklama

České výstavářské firmy přijdou kvůli rušení zahraničních veletrhů kvůli koronaviru o 450 milionů korun, krize tohoto průmyslu se dotkne desítek tisíc lidí.

Článek

Výstaváři budou žádat o pomoc vládu. Po jednání krizového svazu Asociace výstavářských firem ČR (AVF), která zastupuje stovku firem, to novinářům řekl její předseda Jiří Carda. „Situace je pro velkou část našeho sektoru likvidační. Za poslední týden bylo v zahraničí zrušeno přes 100 akcí, na kterých měli zakázky. Je to jako když zpomalíte ze stovky na nulu, jako když narazíte do zdi,“ konstatoval.

Zdůraznil, že propad odvětví nenastal zaviněním majitelů firem, že na podobnou situaci se nedá připravit. „Je to ale prakticky likvidace celého odvětví, jaro je vrcholem naší výstavářské sezony,“ upozornil Carda.

Výstavářství je podle něj exportní obor, který zaměstnává desítky tisíc lidí. „Chceme se obrátit na vládu, budeme žádat o pomoc hlavně pro naše lidi. Pravděpodobně budeme požadovat podporu na mzdy, případně odklad splátek daně z příjmu nebo odklad plateb zdravotního a sociálního pojištění,“ dodal Carda.

V poslední době byl zrušen například veletrh cestovního ruchu ITB Berlín, veletrh mobilních technologií MWC v Barceloně, knižní veletrh v Lipsku nebo mezinárodní řemeslnický veletrh v Mnichově.

Posunutí termínu veletrhů oznámily i Veletrhy Brno, které odložily konání veletrhu Techagro o rok, veletrh Opta se pravděpodobně přesune na podzimní termín, pořadatel Terinvest zrušil letošní veletrh Amper. Důvodem jsou opatření kvůli koronaviru, která přijaly zahraniční firmy tvořící hlavní část vystavovatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované