Hlavní obsah

Kvůli snížení daní přijdou obce o miliardy. Ohrozí to jejich fungování?

Duel: přerozdělování daní mezi státem a obcemi.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nižší daně, které slibuje vláda v demisi, zaplatí i obce a kraje. Chystaný daňový balíček uleví na daních zaměstnancům o jeden procentní bod. Výpadek příjmů ve výši 23 miliard je třeba nahradit. Obce by kvůli němu od příštího roku přišly o 5,3 miliardy korun, jak upozornil týdeník Ekonom. Ministerstvo financí ale tvrdí, že se na daních vybere víc peněz. A že si obce naopak polepší.

Článek

V Duelu Televize Seznam diskutovali Pavel Drahovzal, výkonný ředitel Svazu měst a obcí, a Miroslav Matej z Ministerstva financí, který řídí odbor územních rozpočtů.

Obce jsou na příjmech ze sdílených daní závislé. Paradoxní je, že stát jim od 1. ledna letošního roku přidal 8,2 miliardy. Kvůli balíčku, pokud se schválí, s 1. lednem příštího roku o 5,3 miliardy přjdou. Růst příjmů bude tedy dramaticky nižší, než s jakým počítaly.

Ministerstvo financí upozornilo, že příjmy obcí z daní rostou několik let po sobě. A má to tak být prý i napřesrok. Svaz měst a obcí si ale stěžuje, že je jejich financování nepředvídatelné. Jak se miliardový výpadek podepíše na fungování a investicích obcí, probereme v Duelu.

Nápad hradit snížení daní na úkor obcí kritizovali i někteří politici. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Twitteru komentoval: „Naprosto debilní nápad lidí odtržených od reality.” Poslanec STAN a bývalý starosta Semil Jan Farský zase uvedl: „Více než 80 procent posledního navýšení příjmů obcí padlo na předvolební sliby vlády. V Semilech 5,5 ze 7 milionů.”

Reklama

Doporučované