Hlavní obsah

Kvůli špatné komunikaci málem skončila. Teď má být hlasem boje s epidemií

Foto: ČTK

Pavla Svrčinová se stane novou hlavní hygieničkou.

Reklama

Nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová má podle premiéra Andreje Babiše zlepšit komunikaci. Přitom kvůli špatné komunikaci ji exministr zdravotnictví chtěl odvolat. Svrčinová Seznam Zprávám řekla, že se ze svých chyb poučila.

Článek

V polovině března vystřídá Jarmilu Rážovou ve funkci hlavní hygieničky dosavadní šéfka hygieniků Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. Premiér Andrej Babiš si od výměny slibuje, že Svrčinová bude více komunikovat s veřejností a bude tváří boje proti epidemii, které lidé uvěří.

„Myslím, že to není pro členy vlády, aby dělali nějaké predikce (epidemie), které se potom nenaplní. To už jsme měli několikrát,“ řekl premiér ve čtvrtek v České televizi.

Zda je tedy hlavním důvodem výměny špatná komunikace Rážové, ale ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítl říct. „Nemyslím si, že bych musel všechna svá rozhodnutí zdůvodňovat,“ reagoval na dotaz.

Zkušenosti z Evropské komise

Sedmapadesátiletá hygienička Svrčinová je lékařkou a odbornicí na hygienu výživy a bezpečnost potravin. Kromě řízení krajské hygieny působí také na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Do roku 2015 pracovala pro Evropskou komisi, kde dělala audity pro kontrolní systémy bezpečnosti potravin. Následující rok se ucházela o funkci hlavní hygieničky, kde se střetla s Jarmilou Rážovou a Evou Gottvaldovou, posledně jmenovaná řízení nakonec vyhrála. (Vláda ji ale loni v létě odvolala pro údajnou neschopnost řešit svěřené úkoly.)

Svrčinová byla tehdy z výběrového řízení vyřazena. Ukázala se totiž slabina služebního zákona. „Po návratu z Evropského společenství, kde jsem odvedla, myslím, poměrně slušnou práci v auditním týmu, kde jsem analyzovala problémy a hledala řešení, jsem se hlásila na místo hlavní hygieničky. V té době bohužel začal platit služební zákon a služba pro Evropskou komisi nebyla uznána jako dostatečná kvalifikace, byť jsem tam vedla týmy odborníků z celé Evropy,“ popsala Svrčinová v České televizi.

Svrčinová má před sebou řadu nelehkých úkolů, mezi které se řadí především připravování účinných protiepidemických opatření, koordinace krajských hygien, trasování, které ani po roce pandemie neběží bez potíží.

Nejdůležitějším bodem ale bude podle premiéra i ministra zdravotnictví to, aby občany přesvědčila, že je v jejich zájmu, aby přísná protiepidemická pravidla dodržovali.

Právě s komunikací však měla šéfka hygieniků Moravskoslezského kraje v minulosti problém, alespoň to tehdy tvrdili premiér Babiš i exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kteří volali po jejím odvolání. Právě s odkazem na nezvládnutí komunikace.

Pavla Svrčinová

– lékařka, expertka na hygienu výživy a bezpečnost potravin

- od loňského ledna řídí Krajskou hygienickou stanici Moravskoslezského kraje

– působí a přednáší na Lékařské fakultě Ostravské univerzity

– do června 2015 pracovala pro Evropskou komisi, kde dělala audity pro kontrolní systémy bezpečnosti potravin

– v roce 2016 se ucházela o místo hlavní hygieničky. O post se ucházely také Jarmila Rážová a Eva Gottvaldová, která konkurz nakonec vyhrála.

Vyzkoušena v dolech

Problém nastal minulý rok začátkem léta, kdy vývoj okolo koronaviru zmírnil protiepidemická opatření. Zatímco na většině území nastal ústup pandemie, Karvinsko a Frýdecko-Místecko čekalo kvůli nárůstu nových případů opačný postup.

V následujících dnech se koronavirus začal masivně šířit u zaměstnanců dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih na Karvinsku. Svrčinová tehdy bojovala s tím, jak v dolech ohnisko nákazy zastavit. S tím jí nepomáhal ani fakt, že při práci v dolech není zcela možné dodržovat hygienická opatření.

Odboráři se na ni proto obrátili a požadovali po ní, aby jejich práci v dolech omezila na bezpečnostní minimum, a také Svrčinovou kritizovali, že se samotným testováním v dolech se začalo pozdě, proto nákaza koronavirem v oblasti nabrala na síle.

Situace v dolech se následně opět ztížila a nárůsty nakažených stále stoupaly, těžba se proto v dolech musela na více než měsíc zastavit a na místo přijel i exministr Adam Vojtěch spolu s končící hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

Ti vážnou situaci řešili s hejtmanem Moravskoslezského kraje a také hygieničkou Svrčinovou. Verdikt jednání byl jasný: testování a důsledné trasování, se kterým Svrčinové pomáhaly také ostatní hygienické stanice po republice.

Foto: ČTK

Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, po jeho pravici stojí hlavní hygienička Jarmila Rážová a vedle ní stojí Pavla Svrčinová.

K zastavení nekontrolovatelného šíření nemoci v dolech podle Vondráka nepomohlo ani to, že od první poloviny června se ve společnosti OKD testovalo zhruba dva týdny rapid testy, které podle řady expertů nejsou vhodné pro zjištění nákazy v počáteční fázi.

„Věděli jsme o tom a upozorňovali jsme hned krajskou hygienickou stanici, aby testovala s PCR testy. Rychlotesty se od začátku vylučují z pohledu využití k vyhledávání nakažených,“ vysvětloval tehdy hejtman Ivo Vondrák.

Vondrák si také na hygienu stěžoval, protože na problém nevhodných testů upozorňoval Pavlu Svrčinovou. „Ptali jsme se jí, proč se používají rychlotesty a ne PCR testy. Odpověď zněla, že to tak je navrženo a schváleno,“ doplnil Vondrák.

„Nekomunikují dobře“

Situace v kraji se však nelepšila a lokální ohniska se nepodařilo dostatečně podchytit. Svrčinová proto vydala mimořádná opatření s okamžitou platností - podle kterých museli lidé v celém kraji v létě nasadit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Restauratéři museli přes noc zavřít podniky a venkovních akcí se mohlo účastnit nanejvýš sto osob.

Právě kvůli vyhlášeným opatřením se dostala do křížku s tehdejším exministrem Adamem Vojtěchem. Ten tvrdil, že se jednalo čistě o rozhodnutí Svrčinové, aniž by takto závažná opatření s jeho resortem komunikovala. Svrčinová však tvrdila opak, podle ní tým exministra o jejích plánech dopředu věděl.

„Paní ředitelka absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností a měla by zvážit, zda je schopna nadále vést krajskou hygienickou stanici,“ řekl v polovině července Vojtěch. Na jeho prohlášení Svrčinová reagovala slovy: „Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá.“

Ve stejném duchu jako Vojtěch se ke Svrčinové vyjádřil i premiér.

„Nekomunikují dobře. Už v rámci OKD tam byla různá nedorozumění. Teď udělali opatření a ani neinformovali veřejnost. To se mi samozřejmě nelíbí… protože není možné něco rozhodnout a neinformovat veřejnost. Doufejme, že se to zásadně změní, protože není možné takhle fungovat,“ řekl v polovině července premiér.

Proti opatřením s okamžitou platností také propukly v Ostravě demonstrace a kvůli rychle vyhlášeným restrikcím se nemohlo konat několik kulturních akcí jako Nefestival Colours of Ostrava nebo Letní shakespearovské slavnosti.

Pořadatelé těchto akcí poté nekomunikaci nazvali podpásovkou a „vraždou kultury v přímém přenosu“.

Svrčinová zpětně říká, že opatření mohla lépe komunikovat, a od té doby už ze dne na den žádná opatření nenařídila.

„Určitě jsem si vědoma toho, že možná komunikace ve vztahu se samosprávou nebyla úplně tak nejlepší… Od té doby jsem se poučila v tom, že návrh opatření komunikujeme dopředu písemně s panem hejtmanem, komunikujeme ho s ministerstvem, a musím říct, že od té doby už opatření byla přijímána standardně,“ řekla Svrčinová pro Seznam Zprávy v pořadu Ptám se já.

Svrčinová měla od té doby další komunikační problém, když zkraje pandemie na tiskové konferenci po jednání krizového štábu Moravskoslezského kraje prohlásila, že sestra novojičínské nemocnice se chovala nezodpovědně, protože měla příznaky nákazy koronavirem, a přesto docházela do práce.

Ukázalo se však, že to pravda není, Svrčinová se posléze za vyjádření omluvila.

Nejnovějším komunikačním přešlapem je vyjádření Svrčinové na jejím facebookovém profilu. Nevystupuje tam sice jako veřejně činná osoba, nicméně v jejím soukromém příspěvku se objevil rasistický vtip.

Svrčinová na to reagovala tím, že se mohla ukliknout, a dosud si nedokáže vysvětlit, jak k události došlo.

„Mohla jsem se ukliknout. Ale opravdu si nejsem vědoma, že jsem někdy něco takového dávala. Nejsem člověk, který by sdílel vtipy. Už žádná sociální média používat nebudu,“ řekla v Ptám se já hygienička Svrčinová. „Sdílím maximálně zatoulané psy a kočky,“ dodala. Ministr Blatný nicméně avizoval, že se na tento renonc bude nové hygieničky ptát.

Reklama

Doporučované