Hlavní obsah

Kvůli stavbě multifunkční haly v Brně čeká v příštích měsících 21 budov demolice

Foto: Vizualizace A PLUS a Arch.Design

Ilustrační foto.

Reklama

V příštích pěti měsících půjde k zemi 21 objektů v areálech Veletrhů Brno a brněnského dopravního podniku. Demolice je nutná kvůli stavbě multifunkční haly na výstavišti, která má začít počátkem příštího roku.

Článek

„Vytvoří se tím prostor nejen pro halu, ale rovněž pro parkoviště a související dopravní infrastrukturu,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková. Kompletně hotovo má být v roce 2024.

„Očekává se vydání společného územního rozhodnutí a stavebního povolení pro tři stavby, tedy pro samotnou halu, část okolních ploch a na vodní díla. Počátkem letošního roku společnost Arena Brno, která aktivity spojené s výstavbou haly spolu s Brněnskými komunikacemi zastřešuje, požádala o finanční podporu Jihomoravský kraj a Národní sportovní agenturu,“ sdělila Vaňková.

Město nyní také hledá na prvních 15 let provozovatele haly. V souvislosti s její stavbou pokračuje i příprava velkého městského okruhu Bauerova, Veletrhy Brno chystají projekty nových bran a vstupů do areálu a dopravní podnik pokračuje v rozšiřování smyčky Lipová a v projektu lanovky ke kampusu.

Bourání objektů potrvá pět měsíců. Demolici zajistí společnost Morkus Morava za 8,6 milionu korun, firmu dnes vybrali radní. „O veřejnou zakázku, jejímž jediným hodnotícím kritériem byla nejnižší nabídková cena, mělo zájem 17 subjektů. Vítěz tendru je proti předpokládané hodnotě uvedené v zadávací dokumentaci výrazně levnější, kalkulováno totiž bylo 54 milionů,“ dodala Vaňková.

Souběžně také město jedná s managementem obou společností, jejichž areály budou demolicí dotčeny, o kompenzacích ze strany města. „V případě veletrhů jde o vybudování dvou nových vjezdů či oplocení a o přesunutí spedice. Je nutný také nový provoz centrálního odpadového hospodářství stejně jako u dopravního podniku. Ten bude navíc také potřebovat některé nové zpevněné plochy a komunikace,“ upřesnil radní Petr Kratochvíl (ODS).

Multifunkční hala bude mít kapacitu až 13 300 lidí. Má splňovat mezinárodní normy pro celou řadu sportů, jako je hokej, futsal, volejbal, tenis, basketbal, box, malý fotbal či krasobruslení. Dále se počítá s využitím pro koncerty, muzikály, výstavy, kongresy, veřejné akce či show na ledě.

Reklama

Související témata:

Doporučované