Hlavní obsah

Kvůli stoupající Vltavě Praha zavírá náplavky i Čertovku a vyklidila trhy

Foto: ČTK

Pražští profesionální a dobrovolní hasiči u Vltavy v Komořanech trénují použití vysoce výkonného čerpadla, které se využívá k odčerpávání lagun při povodních.

Reklama

aktualizováno •

Déšť může dnes a zítra zvednout k povodňovým stupňům také Vltavu v Praze. Magistrát proto preventivně uzavírá náplavky a vrata na Čertovce.

Článek

Hladiny řek stoupají v mnoha regionech. Po vydatných deštích zůstanou zvýšené až do sobotního poledne. Podle varováni Českého hydrometeorologického ústavu dosáhne povodňových stupňů i Vltava v Praze. „Na první stupeň může vystoupat i Vltava v pražské Chuchli,“ uvedli meteorologové.

Magistrát proto chystá preventivní opatření. „Kvůli výstraze k povodňové bdělosti přistupuje Praha k preventivním protipovodňovým opatřením. Dnes tak dojde k uzavření pražských náplavek a uzavření vrat na Čertovce. Město je také v kontaktu s organizátory víkendových Svatojánských slavností Navalis,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Vodní toky totiž nesou řadu splavených věcí a kvůli tomu je například zastavena plavba přes plavební komoru Modřany, která je ucpaná. Jsme v kontaktu jak s Povodím Vltavy, tak s městskými částmi, kterých se tato situace týká. Hladinu a průtok řeky budeme dál bedlivě monitorovat.“

„Vrata na Čertovce budou uzavřena dnes po poledni, k vyklizení a zabezpečení náplavek dojde do dnešního večera. Od té doby nebudou náplavky přístupné veřejnosti. Obyvatelé musí vozidla z náplavek odstranit nejpozději do dnešních 18 hodin, jinak budou kvůli jejich ochraně odtažena. Poté budou pražské náplavky uzavřeny také pro pěší. Vyklizený a uzavřený prostor bude ve zvýšené míře monitorován hlídkami městské a státní policie. Uzavírka platí do odvolání,“ řekl náměstek primátora pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN).

Metropole preventivně informovala o možném vývoji nájemce a trhovce na náplavkách již v předstihu několika dní. „Chápu, že nikomu nejsou příjemná další omezení volného pohybu po městě, zvláště po všech těch covidových omezeních. Nicméně je lepší jít cestou prevence a být připraven, kdyby meteorologická situace byla natolik závažná, že by došlo až na povodeň. O situaci o pražských náplavkách budeme informovat na sociálních sítích a webech hlavního města i náplavky,“ uvedl k uzavření pražských náplavek radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů Jan Chabr (TOP 09 a STAN).

Foto: Pavel Kacl, Mapy.cz

Pražská Čertovka bude uzavřená.

Tam, kde je to možné, bude průtok vody Prahou částečně řízený regulací na vodních nádržích. Vodní díl Orlík má podle Povodí Vltavy dostatek prostoru pro naplnění. Praha by se měla blížit k průtoku 500 m3 za sekundu, což odpovídá prvnímu stupni povodňové aktivity. Plánovaný průtok znamená zastavení plavby v části Vltavy u Holešovic, kde je limit pro uzavření plavby průtok 450 m3 za sekundu. V dalších částech města jsou limity pro uzavření plavby vyšší – v centru 600 m3/s a u Jiráskova mostu 800 m3/s.

Berounka a Sázava by měly v Praze kulminovat v sobotu ráno, proto Povodí Vltavy dnes preventivně uzavře Čertovku. Ta, vyjma protipovodňových cvičení a pravidelných zkoušek funkčnosti, nebyla uzavřena od roku 2013.

Meteorologové původně předpokládali, že se dnes srážky přesunou na Moravu, ale to se nestalo. Srážky nad Berounkou sice ustávají a tento trend by měl pokračovat, ale na Sázavě stále vydatně prší, proto je preventivně zvýšený odtok z Vodní nádrže Švihov (Želivka).

K podobným opatřením sáhli rovněž v Plzni, kde kvůli několikadennímu vytrvalému dešti stoupla hladina řek a na řadě míst zalila louky, pěší cesty i cyklostezky. Město proto žádá obyvatele, aby v zájmu vlastního bezpečí nevstupovali do těchto lokalit. Druhý povodňový stupeň byl vyhlášen na Úslavě a první povodňový stupeň na Radbuze.

Zavřené lávky v Plzni:

„Úslava se rozlila v Koterově, Božkově, Lobzích a v okolí kostela sv. Jiří na Doubravce, problematickým místem je i Hradiště a okolí, zaplavená je i cyklostezka do Starého Plzence. Řeka Radbuza zaplavila náplavku, nutné je dát si pozor i v Doudlevcích ve směru k jezu,“ uvedla Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu.

Kvůli velké vodě je uzavřena lávka v Koterově, která slouží jako nájezd na novou stezku do Starého Plzence, a také lávka pod Kolešovkou mezi Koterovem a Božkovem. Neprůjezdný je rovněž podjezd na stezce pro pěší a cyklisty pod mostem přes Úslavu v Lobzích.

„Úklid nyní zatopené náplavky proběhne v rámci pravidelné údržby, která zahrnuje jednou měsíčně očištění celé náplavky a jejích prvků vodou. Před několika dny byly revitalizovány trávníky při řece, a tak naše zahradníky mrzí, že jim tuto práci voda odnese,“ dodala mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková.

Problémy lze podle agentury ČTK čekat i jinde. Hladiny řek na jihozápadě Čech a v části Středočeského kraje mohou být po vydatných deštích zvýšené až do sobotního poledne. Řeka Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku může krátkodobě vystoupat i na třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Ve středních Čechách se varování meteorologů týká dolního toku Berounky. Její hladina by ale měla kulminovat na prvním stupni povodňové aktivity, kdy se ještě voda nevylévá z břehů.

Varování před zvýšenou hladinou řek v důsledku vydatného deště se dále týká celého Jihočeského kraje a východní poloviny Plzeňského kraje. Také tam by hladiny toků měly kulminovat na prvním, ojediněle druhém stupni. Krátkodobé dosažení třetího stupně povodňové aktivity meteorologové očekávají pouze na Úslavě v obci Prádlo na jižním Plzeňsku.

Meteorologové varují před tím, aby lidé nevstupovali do koryta rozvodněných řek a nepokoušeli se je splouvat. Riziko představuje i snížená stabilita stromů v podmáčené půdě.

Česko zasáhly bouřky už ve středu večer. Vydatně pršelo také ve čtvrtek a v noci na dnešek, kdy vystoupaly hladiny řek hlavně ve Slezsku a na jihozápadě Čech.

Dnes by podle předpovědi měl déšť v Česku slábnout, v sobotu ale meteorologové opět očekávají přeháňky a ojediněle bouřky. Zejména ve druhé polovině noci na neděli může na některých místech Moravy a Slezska napadnout až kolem 25 litrů vody na metr čtvereční. Meteorologové proto nevylučují to, že tam řeky opět vystoupají na některý z nižších stupňů povodňové aktivity.

Reklama

Doporučované