Hlavní obsah

Kvůli Superlize UEFA semifinalisty Ligy mistrů nevyloučí. Změn dozná Euro

Foto: Profimedia.cz

Liga mistrů se dohraje beze změn, za účasti klubů, které chtěly založit vlastní soutěž. UEFA oznámila změny pořadatelů odloženého turnaje Euro.

Reklama

Real Madrid, Chelsea i Manchester City nastoupí k semifinále Ligy mistrů. Tyto kluby nebudou potrestány za snahu zorganizovat si vlastní soutěž. Změny naopak čekají turnaj Euro. Nebude se hrát v irském Dublinu a španělském Bilbau.

Článek

Původní spekulace se nepotvrdily. UEFA podle informací zahraničních médií na páteční schůzi rozhodla o tom, že se aktuální ročník Ligy mistrů dohraje beze změn. Nedojde tedy k vyloučení týmů, které před pár dny oznámily vznik vlastní Superligy, konkurenční právě vůči Lize mistrů. Projekt Superligy ale žil jen velmi krátce, pod tlakem fanoušků od něj většina velkoklubů rychle ustoupila.

O rozhodnutí, že ke změnám v obsazení a programu semifinále Ligy mistrů nedojde, referoval ve svém tweetu například Fabrizio Romano, renomovaný reportér Sky Sport Italy.

Připomeňme, že k Superlize se hlásily Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, AC Milán, Inter Milán, Juventus, Real Madrid, Atlético Madrid a Barcelona.

UEFA následně účastníkům projektu pohrozila ostrými sankcemi, včetně vyloučení „superligistů“ z dalšího průběhu právě probíhající Ligy mistrů. Kdyby k tomu došlo, zůstal by v soutěži už jen jediný účastník Paris SG. Rébus, zda ho pak vyhlásit vítězem, nebo vymýšlet nějaký speciální model dohrávky soutěže, třeba za navrácení vyřazených čtvrtfinalistů do hry, už ale UEFA rozplétat nebude.

Superliga se rozklížila, je zjevné, že projekt se nezrealizuje. A tak UEFA od sportovních sankcí tohoto typu upustila. V úterý proto uvidíme semifinále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Chelsea, ve středu přijde na řadu dvojice PSG - Manchester City. Odvety se budou hrát o týden později, kompletní složení finálové dvojice se tedy dozvíme 5. května.

Finálové klání bude hostit Atatürkův olympijský stadion v Istanbulu. Právě tam se o vítězi Ligy mistrů mělo rozhodovat už před rokem, kvůli pandemii covidu-19 se ale měnil formát soutěže a s ním i lokace závěru soutěže, která se dohrávala v srpnu v Portugalsku.

Pandemie ovlivní i z loňska odložený turnaj Euro. UEFA totiž na pátečním zasedání rozhodla o změně pořadatelských míst šampionátu. Irský Dublin a španělské Bilbao nemohly vedení evropského fotbalu zaručit účast diváků na zápasech šampionátu, a tím pádem nesplnily zásadní podmínku, kterou UEFA stanovila.

Utkání skupiny E se tak nově přesouvají do Sevilly, respektive Petrohradu. Andaluská metropole bude hostit zápasy domácího Španělska, zatímco ruské velkoměsto přivítá klání zbylých týmů ze skupiny, tedy Slovenska, Švédska a Polska. V Petrohradu se budou hrát i zápasy skupiny B (Rusko, Belgie, Finsko, Dánsko), včetně jednoho čtvrtfinále. Sevilla ve vyřazovací fázi bude hostit jedno osmifinále, pořadatelé na jihu Španělska budou moci naplnit až 30 procent celkové kapacity stadionu.

Hrozbě odebrání pořadatelství se na poslední chvíli vyhnul německý Mnichov. Hlavní město Bavorska totiž patřilo k těm, které účast diváků nemohlo zaručit do poslední chvíle. Nakonec ale Allianz Arena, za normálních okolností stadion pro 75 tisíc fanoušků, bude na zápasech šampionátu moci přivítat alespoň 14 500 osob.

Divácká kulisa tak bude přítomna na všech zápasech šampionátu. „Usilovně jsme pracovali s hostitelskými asociacemi a místními úřady na zajištění bezpečného a slavnostního prostředí pro pořádání turnaje. Jsem moc rád, že můžeme přivítat diváky na všech zápasech napříč kontinentem,“ prohlásil na páteční schůzce zástupců vedení evropského fotbalu Aleksander Čeferin, prezident UEFA.

Reklama

Doporučované