Hlavní obsah

Chtěla bojovat za Afghánistán jako první žena. Tálibán jí tokijský sen rozdrtil

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Aktuální vývoj v Afghánistánu zpřetrhal plány dvěma paralympijským nadějím. Na medaile v taekwondo a na běžecké dráze kvůli nemožnosti odcestovat mohou sportovci zapomenout.

Článek

Sen účastnit se jako první afghánská žena paralympijských her se Zakii Chudadadiové rozplynul ve chvíli, kdy Tálibán obsadil celou zemi včetně metropole Kábul. O svou účast na paralympiádě přišel i druhý a jediný další afghánský reprezentant Husajn Rasúlí. Chudadadiová se kvalifikovala v taekwondu, Rasúlí na běžecké dráze.

„S politováním musíme oznámit, že Afghánistán se paralympijských her v Tokiu nezúčastní,“ cituje slova mluvčího Mezinárodního paralympijského výboru Craiga Spence, server al-Džazíra. „Kvůli aktuálnímu dění v zemi jsou všechna letiště zavřená a neexistuje způsob, jak by se (sportovci) dostali do Tokia,“ vysvětlil. Zda se výbor pokusil sportovcům v uskutečnění cesty do Tokia v těchto těžkých chvílích pomoci, ale neřekl.

Šéf mise afghánského paralympijského výboru se sídlem v Londýně Arian Sadiqi uvedl pro agenturu Reuters, že do Japonska měl odletět v pondělí, Chudadadiová a Rasúlí dnes.

„Byla jsem nadšená, jakmile se ke mně dostala zpráva, že jsem dostala divokou kartu, abych mohla soutěžit na olympijských hrách,“ uvedla již dříve 23letá Afghánka původem z města Herát. „Je to poprvé, co bude žena reprezentovat Afghánistán na OH. Jsem tak šťastná,“ řekla.

Afghánští paralympijští sportovci poprvé závodili na OH v roce 1996. Dosud ale žádnou medaili nezískali. Olympionici se zúčastnili her poprvé o šedesát let dříve. Medailové umístění získal zatím pro Afghánistán pouze taekwondista Rohulláh Nikpai. Poprvé vybojoval bronz na OH v Pekingu (2008) a o čtyři roky později úspěch zopakoval v Londýně.

„Rve mi to srdce,“ uvedl na adresu afghánské paralympioničky Nikpai. „Byla by první afghánskou ženou, která by se účastnila. Jednalo by se o historickou chvíli, na kterou se těšila. Měla opravdu zápal bojovat,“ uvedl. Připouští dále, že budoucnost sportu v Afghánistánu vypadá „bledě“. „V dřívější éře Tálibánu nemohli sportovci soutěžit ani se účastnit závodů. A už vůbec ne ženy,“ vysvětluje.

První žena reprezentovala Afghánistán na olympiádě v roce 2004 v Aténách. Jednalo se o sprinterku na 100 metrů Judoku Friba Razajíovou, uvádí oficiální web OH. Uplynulých her v Tokiu se zúčastnilo 15 Afghánců.

Reklama

Doporučované