Hlavní obsah

Kvůli tropickému počasí začali Češi kupovat větráky a klimatizace

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vysoké teploty se projevily i v tom, jak lidé začali nakupovat klimatizace a další chladicí zařízení. Letošní léto je však poptávka nižší než loni, protože první vlna veder dorazila teprve se začátkem srpna.

Článek

Letní teploty, které tento týden v Česku panují, se začaly projevovat i v nárůstu prodeje klimatizací a dalších chladicích zařízení.

Podle ankety ČTK je totiž poptávka po klimatizacích vyšší než minulý rok touto dobou, celkově jsou však letošní prodeje tohoto sortimentu slabší. Například v e-shopu Mall.cz stoupl tento týden prodej klimatizací a ventilátorů až na osminásobek červencového průměru.

„Poslední dny jsou prodeje vyšší než loni touto dobou, celkově je však letošní sezona proti loňsku slabší,“ uvedla Pavla Hobíková, mluvčí e-shopu. Stejně na tom je Datart, který zaznamenal u chladicích zařízení až sedminásobný růst.

Podle mluvčí Datartu Evy Kočicové je především zájem o mobilní klimatizace. „Velmi oblíbené jsou také ochlazovače vzduchu a ventilátory klasické konstrukce,“ doplnila.

Petr Bena, obchodní ředitel Alzy, tvrdí, že nárůst prodeje nastane vždy, když jsou tropické dny a trvají alespoň tři dny.

„Letošní deštivý červen a chladný červenec prodejům klimatizací příliš nepřál, zvýšený zájem evidujeme od pondělí, což souvisí právě s nástupem vysokých venkovních teplot. Nejvíce se prodávají mobilní klimatizace v cenové kategorii od deseti do 12 000 korun,“ řekl Bena.

Tropické teploty by měly podle meteorologů vydržet do konce týdne. V sobotu by pak podle podle Českého hydrometeorologického ústavu na většině území Čech mohly přesáhnout tropických 30 stupňů Celsia, stoupnout mohou až k 34 stupňům.

Neděle bude podle meteorologů chladnější s teplotami od 25 do 30 stupňů. Vůbec nejvyšší teplota padla toto úterý, kdy rtuť teploměru vystoupala až ke čtyřiatřiceti stupňům Celsia.

Reklama

Doporučované