Hlavní obsah

Kvůli útoku v Kašmíru sílí napětí. Indie chce odklonit vodu z řek z pákistánského území

Indie chce odklonit vodu z řek z pákistánského území.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Vztahy mezi Pákistánem a Indií, které se minulý týden vyostřily po útoku v indické části Kašmíru, se nadále zhoršují a přibývají vzájemná odvetná opatření. Pákistánský premiér Imran Chán dnes povolil ozbrojeným silám „plně a rozhodně“ zakročit v případě indické agrese. Indie se rozhodla zastavit přítok vody do Pákistánu rozdělované na základě dohody o vodách řeky Indus, která reguluje tok řeky mezi oběma zeměmi, a přesměrovat ji na své území.

Článek

V rámci odvetných opatření za bombový útok, při kterém minulý týden zemřelo přes 40 indických policistů, Indie také v pondělí zastavila klíčové autobusové spojení mezi svou a pákistánskou částí Kašmíru a přerušila tak jediné pozemní spojení v této rozdělené himálajské oblasti.

Vláda indického státu Džammú a Kašmír navíc ve středu zrušila policejní ochranu 18 separatistických vůdců a 155 dalších opozičních představitelů. Tato ochrana byla separatistickým kašmírským vůdcům přidělena, když zahájili rozhovory s indickou federální vládou. Kašmírská vláda v prohlášení uvedla, že jí „nepřipadá správné na tyto separatistické vůdce plýtvat penězi a zdroji, které půjdou lépe využít jinde“.

Odpovědnost za sebevražedný pumový útok z minulého týdne Indie přičítá Pákistánu, který to odmítá. Po dnešním zasedání pákistánského Národního bezpečnostního výboru zveřejnil premiér Chán prohlášení, v němž se Pákistán distancuje od „vymyšlení, přípravy i provedení“ útoku. Při něm bylo zabito přes 40 příslušníků indických polovojenských sil.

Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly, ale na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě země přitom disponující jadernými zbraněmi. Kvůli tomuto himálajskému území svedly Indie a Pákistán dvě války. Indie dlouhodobě obviňuje Pákistán z podpory ozbrojenců, kteří útočí na indické síly v Kašmíru.

Reklama

Doporučované