Hlavní obsah
Online

Škody po Sabine už jdou do stovek milionů a vítr zatím nepoleví

Poštovna na Sněžce.Video: Facebook.com/Karkonoski Park Narodowy

 

Reklama

aktualizováno •

Kvůli silnému větru je dnes ráno přerušen provoz vlaků zhruba na dvou desítkách tratí. Jde třeba o spojení mezi Klatovy a Plzní, Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi nebo Jindřichovým Hradcem a Počátky. Bez dodávek elektřiny zůstávají tisíce domácností v Česku. Pojišťovny uvedly, že v tuto chvíli evidují škody za stovky milionů korun.

Článek

Česko se druhým dnem potýká se silným větrem. Není už tak silný jako v pondělí, stále ale působí problémy v dopravě a dodávkách elektřiny.

Meteorologové navíc prodloužili výstrahu, podle které má silný vítr místy s nárazy o rychlosti nad 65 kilometrů v hodině v Česku foukat až do středečního večera.

Domácností bez dodávek elektřiny během úterý výrazně ubylo. S následky větru se potýká i železniční doprava. Letiště Praha dnes eviduje kvůli silnému větru jen jeden zrušený zpáteční let do Amsterodamu.

Podívejte se na fotografie z odstraňování škod, které napáchal orkán Sabina v Česku:

  • V Plzeňském kraji zůstává bez proudu 900 domů

    V Plzeňském kraji se hasiči stále vypořádávají s následky silného větru. I dnes v desítkách případů rozřezávali a odklízeli stromy spadlé na silnice a stavby nebo poškozené střechy. Oproti pondělí je ale zásahů několikanásobně méně. Podle průběžně aktualizované svodky dnes hasiči v kraji ukončili přes 75 událostí takzvané technické pomoci, tedy zejména likvidace následků silného větru. Také energetikům se daří odstraňovat poruchy na vedení. Většině odběrných míst, která jsou zatím bez proudu, chtějí obnovit dodávku ještě dnes.

  • V Hustopečích vítr převrátil kamion

  • Škody způsobené větrem stouply na stovky milionů

    Škody způsobené vichřicí, která zasáhla Česko v pondělí, stouply na několik set milionů korun. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. První náhrady škod už vyplatily. Případy se podle nich týkají hlavně poničených střech. Škody budou zřejmě nižší, než jaké před časem způsobily vichřice Eberhard či orkány Herwart a Kyrill.

  • V Libereckém kraji odvolali kalamitní stav

    V Libereckém kraji dnes k 15:00 energetici odvolali kalamitní stav, který vyhlásili v pondělí kvůli následkům silného větru. Bez proudu bylo dnes kolem 15:00 zhruba 1000 odběratelů, v pondělí až 38 000. Poruch na vedení vysokého napětí je aktuálně osm. „Situace se zlepšuje. Řešíme už jen nové situace, kdy třeba padají stromy, co už byly nalomené. Není to ale nic výrazného,“ uvedla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Pokud nenastanou komplikace, předpokládá, že dnes odpoledne či navečer se podaří dodávky zcela obnovit. „Je ale možné, že se zjistí ještě nějaké poruchy na nízkém napětí v horských oblastech,“ dodala.

  • Hasiči pokáceli strom, který ohrožoval lamy v liberecké zoo

    Hasiči dnes v areálu liberecké zoo pokáceli borovici douglasku, která hrozila pádem po pondělní bouři Sabine. Strom ohrožoval výběh, v němž jsou lamy alpaky a poníci miniappaloosa. Zvířatům se nic nestalo, dočasně byla schovaná v ministáji. Liberecká zoo byla v pondělí po zkušenostech s jinými bouřemi preventivně uzavřená. „Tentokrát jsme z toho vyvázli dobře,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Dnes už je zoo otevřená.

  • 87 výjezdů a žádné zranění, hlásí jižní Morava

  • Havarijní pojištění má zhruba čtvrtina Čechů

    Pojišťovny odhadují, že škody, které v posledních dnech napáchal v Česku silný vítr, půjdou do desítek milionů korun. Havarijní pojištění má přitom zhruba každý čtvrtý Čech. „Pouze 27 % Čechů má sjednáno havarijní pojištění. To je velmi malé číslo. Otázkou ale také zůstává, jak dobře a zda kryje vše, co je potřeba. Jedním z důvodů, proč je toto číslo tak malé, může být i to, že Češi statisticky velmi málo takovou pojistku využijí,“ vysvětluje Aleš Žárský, ředitel online pojišťovací služby RIXO.cz.

  • V Libereckém kraji jsou stále tisíce domácností bez proudu

    V Libereckém kraji nadále platí s výjimkou Českolipska kalamitní stav, který vyhlásili energetici v pondělí ve 13:00 kvůli následkům silného větru. Bez proudu bylo dnes kolem 13:00 zhruba 1500 odběratelů. Poruch na vedení vysokého napětí je osm. „Situace se zlepšuje. Řešíme už jen nové situace, kdy třeba padají stromy, co už byly nalomené. Není to ale nic výrazného,“ řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Pokud nenastanou komplikace, předpokládá, že dnes odpoledne by mohli v kraji odvolat kalamitní stav.

  • Vítr poničil stromy školních lesů Mendelovy univerzity

    Silný vítr v pondělí a dnes napáchal škody i ve školním lesním podniku brněnské Mendelovy univerzity. Vytěžit se bude muset asi 5600 metrů krychlových dříví. Lesní pozemky univerzity jsou na rozloze 10 205 hektarů, jde o souvislý komplex lesů bezprostředně navazující na severní okraj Brna sahající až k Blansku. „Největší škody jsou na polesí Habrůvka v okolí Rakoveckého údolí, které je také nejvíce zasaženo kůrovcovou kalamitou, protože tam máme největší podíl smrku,“ uvedl ředitel školního podniku Tomáš Vrška. Vytěžené plochy po kůrovci mají podle něj nestabilní okraje, a pokud se do nich opře silný vítr, tak ničí další části porostů. „Tím potom vznikají ještě větší holiny a celá dosavadní pěstební péče a snaha o dosažení kvalitní produkce se doslova sype jako domeček z karet,“ dodal Vrška.

  • Aktuální situace na železnici

  • Větrné elektrárny vyrobily čtyřikrát víc energie

    Větrné elektrárny v Česku v pondělí pokryly zhruba čtyři procenta průměrné denní spotřeby země. Běžně mají podíl pod jedno procento. Důvodem byla větrná bouře Sabine, která se prohnala Evropou včetně Česka. „Foukalo hodně a podle informací od největších výrobců z celé republiky větrné elektrárny v pondělí vyráběly na 150 až 200 procent průměrné denní únorové výroby,“ uvedl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie (KOZE) Štěpán Chalupa. Agentura DPA už v pondělí uvedla, že bouře Sabine způsobila prudký růst spotřeby větrné energie v Německu.

  • V Jizerských horách je upravený jen základní okruh

    V Jizerských horách je pro běžkaře na magistrále upravená jen základní trasa, na níž se minulý víkend konal vytrvalostní závod Jizerská 50. Důvodem je varování meteorologů před silným větrem. „Rozsáhlejší úprava proběhne, až bude povětří ustálené a pohyb v lesích bezpečnější,“ uvedla ředitelka Jizerské o.p.s. Radka Davidová. Společnost se stará o úpravu běžeckých tratí v Jizerských horách. Při úpravě základního okruhu podle ní rolbaři neobjevili žádné popadané stromy či jiné překážky. „Co bylo načaté, asi spadlo už loni,“ uvedla Davidová. Před rokem se v polovině ledna stromy obalené těžkým sněhem pod nárazy větru lámaly a Jizerská o.p.s. několik dnů běžkařům nedoporučovala vstup do lesních úseků magistrály.

  • Na jižní Moravě už neplatí kalamitní stav

    Energetici odvolali kalamitní stav v Jihomoravském kraji, který vyhlásili v pondělí večer. Stále ale evidují asi 1 000 domácností bez elektřiny. Hasiči dnes v souvislosti se silným větrem vyjížděli bezmála k 70 událostem. Energetici ještě ráno evidovali asi 4 500 domácností bez elektřiny, a to na Břeclavsku, Znojemsku a Hodonínsku. Zbývající poruchy by mohly být odstraněny do večera, záležet ale bude na počasí, zda nepřibudou další případy.

  • Na Sněžce je znovu orkán

    Na Sněžce i dnes dosahoval vítr v nárazech rychlosti orkánu, tedy více než 117,7 kilometru v hodině. Personál České poštovny na Sněžce, která je nejvýše položenou stavbou v ČR, proto plánuje návrat až ve středu, řekl dopoledne ČTK správce poštovny Dalibor Blaha. Od neděle je zabezpečená proti silnému větru a prázdná. Větrná bouře Sabine dosahovala v ČR největší síly právě na Sněžce. „Dnes to ještě není úplně bezpečné. Nahoru bychom proto měli vyrazit zítra (ve středu),“ řekl dopoledne ČTK Blaha.

    Dnešní záběry ze Sněžky:

    Záběry orkánu na Sněžce.Video: Facebook.com/Karkonoski Park Narodowy

    Sněžka má z hlediska meteorologie v Krkonoších zcela výjimečné postavení. „Sněžka je úlet, extrém, nelze ji brát jako nějaké reprezentativní místo, co se děje v naší oblasti. Je to v podstatě tyč vystrčená do volné atmosféry. Už na Luční boudě jsme oproti Sněžce na polovičních hodnotách (rychlosti větru),“ řekl ČTK Tomáš Popelka z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

    „Když je silný vítr, tak horní část budovy (České poštovny) má výkyv třeba deset centimetrů na každou stranu. Barák se klepe, je to jako na lodi. Už jsem si ale zvykl. Vím, že se nemáme čeho bát,“ řekl Blaha. Takový vítr na Sněžce podle něj není ničím neobvyklým, za zimní sezonu může přijít i několikrát.

  • Přepravci nehlásí žádné významnější potíže

    Silný vítr prozatím neomezuje dodávky zboží a přepravu po silnicích v Česku. Seznam Zprávám to potvrdilo hned několik logistických firem a přepravců. Bezproblémový rozvoz zásilek hlásí společnosti DHL a Geis, kamiony dál bez omezení vysílá i Jihotrans.

    „Řidiči maximálně jezdí pomaleji,“ řekl Otakar Fischer, vedoucí střediska nákladní dopravy ve společnosti Jihotrans. Internetový obchod Amazon, který má v Česku sklady, pak podle slov mluvčí Miroslavy Jozové také nemusel nijak omezovat provoz.

  • Asi stovka poboček České pošty byla bez proudu

    Ve všech krajích zaznamenala Česká pošta problém s dodávkami proudu. Podle včerejšího tiskového prohlášení evidovala výpadky proudu v zhruba stovce poboček. Muselo proto přistoupit k omezení provozní doby.

    Pobočky se daří postupně otevírat podle toho, jak technici distribučních společností opravují poruchy.

    „Přesnější informace zatím nemáme,“ řekl Seznam Zprávám Matyáš Vitík, mluvčí České pošty, na dotaz, kolik poboček se během dnešního dne podařilo zprovoznit.

  • Aktuální dopravní situace v okolí Prahy

  • Dvě tratě na železnici mají nově problém

  • Hasiči na dráze řešili 153 případů

  • Silný vítr vydrží až do středečního večera

    Silný vítr místy s nárazy nad 65 kilometrů v hodině bude v Česku foukat až do středečního večera. Meteorologové prodloužili platnost výstrahy do středečních 18:00, s větrným počasím mají lidé počítat ve všech 14 krajích. Silný západní vítr proniká podle meteorologů do střední Evropy s chladným oceánským vzduchem. Doprovází bouři nazvanou Sabine. Dnes se vítr proti pondělku zmírnil, meteorologové čekají nárazy až 90 km/h, na horách až 110 km/h. Dnes večer a v noci na středu částečně zeslábne. Ve středu vítr opět zesílí a v nárazech bude mít rychlost až 70 km/h, na horách kolem 90 km/h.

Reklama

Hlavní zprávy