Hlavní obsah

Ničivá vichřice má v Česku už třetí oběť. Tisíce domácností jsou stále bez proudu

Česko se vyrovnává s následky vichřice. Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Vichřice si v České republice vyžádala už tři životy. Muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, na něhož spadl strom, zemřel v nemocnici. Bez proudu jsou stále tisíce domácností. Kalamitní stav trvá v osmi krajích. Během dneška by se ale měla situace uklidnit.

Článek

Situace se po vichřici, která se v neděli prohnala Českem, uklidňuje. Nadále ale nejezdí vlaky na dvacítce úseků regionálních tratí a tisíce domácností jsou bez proudu.

Kvůli přerušené dodávce elektřiny zůstávají zavřené i některé obchody, v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku také základní škola. Kalamitní stav, který v neděli vyhlásili energetici v osmi krajích, zatím platí. Předpokládají ale, že ho během dne zruší. Kvůli popadaným stromům je neprůjezdných i několik horských silnic.

„Jsme malá vesnice na severu Čech v příhraniční části. Nyní jsme již 35 hodin bez elektřiny. Nejhorší na tom je, že nemáme ani vodu, nefungují čerpadla závislá na elektřině, plynové topení také nefunguje. Je to tu jak za starých dob. Večer byl při svíčkách, v teplých svetrech. A zřejmě ještě bude,“ napsala dnes po poledni čtenářka Seznam Zpráv z Dolních Mikulášovic.

Na odstraňování následků vichřice spolu se železničáři a silničáři pracují i hasiči, kteří podle jejich mluvčí Nicole Zaoralové v neděli vyjeli k více než 7000 událostem. Většinou to byly popadané stromy a větve a ulítlé střechy, plechy nebo tabule. K večeru začalo těchto událostí už ale ubývat.

Spadlé stromy uzavřely několik silnic zejména v Jizerských horách a Krkonoších, ale také třeba v Holanech na Českolipsku, kde kilometrový úsek do chatové osady zablokovalo 30 stromů. Odklízení tam odhadují na tři dny. Neprůjezdné jsou i komunikace ve Zlaté Olešnici, Kořenově, Tanvaldu a Velkých Hamrech na Jablonecku. Na více než sedmikilometrovém úseku silnice ze Šumburku do Rejdic popadaly stromy a další pádem hrozí.

Na železnici zůstávají problémy zejména v úsecích s elektrickou trakcí nebo tam, kde je na kolejích větší množství stromů. Jde například o úsek České Budějovice - České Velenice, Tábor-Bechyně a Rybník-Lipno, kde se obnovení provozu předpokládá kolem poledne.

Větší množství stromů je popadaných na trať mezi Libercem a Českou Lípou. Vlaky by tudy měly opět jezdit po 13. hodině. Z hlavních tahů ráno přetrvávaly problémy pouze na trati mezi Chebem a Plzní, provoz ale byl obnoven kolem osmé ranní.

Energetická společnost ČEZ evidovala po vichřici asi půl milionu domácností bez proudu, dnes ráno bylo bez něj nadále 120 000 odběratelů. Nejvíce poruch čeká podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové na opravu na Děčínsku, Havlíčkobrodsku, Českolipsku, Benešovsku, Jičínsku a Chrudimsku. Podle prvních odhadů by se výše škody, kterou bouře způsobila energetické společnosti, mohla vyšplhat až na několik desítek milionů korun.

Jen v Pardubickém kraji zaznamenal ČEZ 44 poruch na vedení vysokého napětí. O něco horší je situace na Ústecku. „Evidujeme ještě 50 poruch na vysokém napětí, které postupně opravujeme. Díky příznivému počasí se nám snad většinu podaří opravit ještě dopoledne,“ uvedla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Silný vítr v neděli zasáhl celé Česko a vyžádal si již tři lidské životy. Na Třebíčsku spadl strom na ženu a v Jičíně na staršího muže. Další muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zemřel v nemocnici na následky zranění poté, co na něj v neděli odpoledne spadl strom, zřejmě vyvrácený silným větrem.

Reklama

Související témata:

Doporučované