Hlavní obsah
Online

Češi mohou na 24 hodin do Saska bez nutnosti karantény

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Čína se sice s epidemií covid-19 na svém území úspěšně vypořádala, příbuzní obětí koronaviru ale chtějí dohnat tamní úřady před soud. Vytýkají jim zejména to, že zpočátku před obyvateli výskyt tehdy neznámé nemoci skrývaly.

- Celosvětový počet úmrtí s onemocněním covid-19 překonal hranici jednoho milionu. Vyplývá to z přehledu vedeného americkou Univerzitou Johnse Hopkinse. Překonání hranice jednoho milionu mrtvých už v pondělí na základě svých výpočtů oznámila agentura AFP.

- Slovensko od října kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky konání hromadných akcí, včetně sportovních. Omezí i provoz restaurací a dalších podobných zařízení, opět zavede i limit počtu zákazníků v prodejnách. Vláda pak bude ve středu rozhodovat o vyhlášení nouzového stavu.

- Sasko od října umožní vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, pokud jejich pobyt nepřesáhne 24 hodin, Němci pak budou moci v Česku zůstat až 48 hodin, aniž by poté museli do izolace. Německo od minulého týdne považuje Českou republiku za rizikovou oblast, při cestách z Česka do Německa je tak nezbytné dodržovat karanténní opatření.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Podle průzkumu z Jižní Koreje má 9 z 10 vyléčených potíže

    Devět z deseti lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, v průzkumu v Jižní Koreji uvedlo, že po vyléčení u nich dál přetrvávaly potíže, jako je únava, ztráta čichu a chuti či psychologické problémy. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

    V internetovém průzkumu, jehož se zúčastnilo 965 lidí vyléčených z nákazy koronavirem, uvedlo 91,1 procenta z nich, že po uzdravení pociťovali vedlejší účinky nemoci, řekl na tiskové konferenci představitel jihokorejské agentury pro kontrolu a prevenci nemoci (KDCA) Kwon Čun-uk.

    K nejobvyklejším potížím patřila únava, se kterou se potýkalo 26,2 procenta vyléčených. Na ztrátu koncentrace si stěžovalo 24,6 procenta uzdravených. Mezi dalšími vedlejšími účinky byly zmiňovány psychické problémy a přetrvávající ztráta čichu a chuti.

  • V Turecku navzdory covidu mírně vzrostlo HDP

    Turecká ekonomika by v letošním roce měla navzdory negativním dopadům koronaviru vykázat nárůst o 0,3 procenta. Uvedl to v úterý turecký ministr financí Berat Albayrak. Upozornil nicméně, že v případě nejhoršího scénáře by letos mohl hrubý domácí produkt (HDP) Turecka klesnout o 1,5 procenta.

    Ve druhém čtvrtletí se turecký HDP meziročně snížil o 9,9 procenta, což představovalo nejprudší propad za poslední desetiletí. Od té doby však turecká ekonomika oživuje, píše agentura Reuters.

  • Sasko umožní pro Čechy krátkodobý vstup bez karantény

    Sasko od října umožní vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, pokud jejich pobyt nepřesáhne 24 hodin, Němci pak budou moci v Česku zůstat až 48 hodin, aniž by poté museli do izolace. V úterý to podle stanice MDR prohlásila saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová. Německo od minulého týdne považuje Českou republiku za rizikovou oblast, při cestách z Česka do Německa je tak nezbytné dodržovat karanténní opatření.

  • Británie hlásí rekordní nárůst nakažených

    V Británii zaznamenali rekordní denní přírůstek počtu nakažených koronavirem. Za uplynulých 24 hodin se infekce potvrdila u 7143 lidí, informovala v úterý vláda na specializovaném webu. S covidem-19 zemřelo dalších 71 lidí.

    Celkem se od počátku epidemie v Británii, která má asi 68 milionů obyvatel, virem SARS-CoV-2 nakazilo již více než 446 000 lidí. Úterní přírůstek je o 3000 případů vyšší než pondělní. Dosavadní britský rekord byl z pátku, kdy zdravotníci ohlásili 6874 nových případů nákazy koronavirem.

    List The Guardian ovšem upozornil, že srovnávání údajů o denních přírůstcích může být zavádějící, protože na počátku pandemie letos na jaře se mnohem méně testovalo.

  • Bavorský premiér odmítá uzavření hranic i s ČR, kde případy stále přibývají

    Bavorský premiér Markus Söder odmítá kvůli pandemii nemoci covid-19 uzavírat hranice. Prohlásil to na tiskové konferenci po úterním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a premiéry dalších německých spolkových zemí. Söder při této příležitosti zmínil, že Bavorsko sousedí s Českou republikou, kde se koronavirus šíří rychlostí exploze.

    „V Česku jsou extrémně vysoká čísla, právě explodují, jsou vyšší než v březnu či dubnu,“ řekl Söder. Uvedl rovněž, že vedle Česka, které Německo považuje za epidemicky rizikovou oblast, sousedí Bavorsko i s Rakouskem. Část Rakouska včetně Tyrolska, které má s Bavorskem společnou hranici, označilo Německo rovněž za rizikovou. Hranice ale bavorský premiér zavřít nechce. „Prioritou je nechat otevřené hranice,“ řekl Söder.

  • Letecká přeprava letos vlivem koronaviru klesne o 66 procent

    Globální osobní letecká přeprava se v letošním roce v důsledku pandemie nemoci covid-19 propadne o 66 procent. Předpovědělo to v úterý Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Zhoršilo tak svou předchozí prognózu, která počítala s celoročním poklesem o 63 procent.

  • Polsko lokálně zpřísňuje opatření

    Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v úterý připustil, že počet nově nakažených koronavirem v zemi rychle roste a že v nejbližší době tomu nebude jinak. Opatření proti šíření nákazy se nebudou zpřísňovat v celém Polsku, ale podle takzvaného semaforu.

    V nejvíce zasažených oblastech, označovaných jako červené, budou muset bary a restaurace zavírat nejpozději ve 22:00 hodin. Nošení roušek bude povinné i venku na veřejnosti. Toto opatření bude platit i ve střední, žluté oblasti. V současnosti jsou na polském „semaforu“ jen dva okresy červené - jedním z nich je Glubczycký okres u hranic s Moravskoslezským krajem v ČR. Svateb se bude moci účastnit méně hostů než nyní. Právě veselky byly v Polsku během léta jedním z míst, kde se koronavirem nakazilo hodně lidí.

  • Na 80 tisíc mladých Angličanů bude čelit „digitální chudobě“

    Vládní program na podporu mladých lidí, kteří nemají v Anglii v karanténě přístup k internetu či nemají počítače, končí v listopadu. To bude znamenat až pro 80 tisíc mladých lidí mezi 18 a 25 lety, kteří se v nedávné době odstěhovali od rodičů, izolaci od vzdělávání, práce či rodiny. Informoval o tom web britské televize Sky News.

    Významné britské charitativní organizace sepsaly otevřený dopis ministrům, aby tento program prodloužili minimálně o 12 měsíců.

  • GAVI zaručila dalších 100 milionů vakcín pro nejchudší státy

    Světová aliance pro vakcíny a imunizaci (GAVI) v úterý oznámila, že v roce 2021 zaručí na 100 milionů budoucích vakcín pro nejchudší státy světa. Toto číslo je dvakrát vyšší než počet vakcín, které slíbil Serum Institute of India (SII). Ten je největším výrobcem vakcín na světě.

    GAVI, SII a Nadace Billa a Melindy Gatesových tak zaručí na 200 milionů vakcín.

    Informaci přinesla agentura AFP.

  • Írán eviduje už přes 450 000 případů koronaviru

    V uplynulých 24 hodinách se nákaza koronavirem v Íránu prokázala u dalších 3 677 lidí, čímž počet dosud zaznamenaných případů v zemi překonal 450 000. Mrtvých od začátku pandemie Írán hlásí 25 986, přičemž jen za poslední den tam zemřelo dalších 207 infikovaných. S odvoláním na íránské ministerstvo zdravotnictví to dnes napsala agentura Reuters.

  • Slovensko nemá zvláštní program pomoci médiím kvůli koronaviru

    Slovensko po propuknutí pandemie nemoci covid-19 nezavedlo žádný zvláštní program pomoci médiím, jejichž hospodaření ovlivnily negativní dopady koronaviru. Například provozovatelé soukromých televizních či rozhlasových stanic ale využili možnosti požádat o dotace v rámci obecného projektu pomoci zaměstnavatelům na udržení pracovních míst. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytlo slovenské ministerstvo kultury a ústředí práce, jež spravuje projekt pomoci podnikatelům v době pandemie.

  • Kanadský Quebec kvůli druhé vlně nákazy obnovuje tvrdé restrikce

    Ve dvou největších městech kanadské provincie Québec budou od čtvrtka kvůli zrychlenému šíření covidu-19 platit přísná karanténní opatření včetně zákazu běžného provozu v restauracích. Skoro dvoumilionový Montreal a asi půlmilionové město Quebec byly nově zahrnuty mezi zóny s nejvyšším stupněm rizika spojeného s koronavirem, oznámil premiér východní provincie François Legault. Jeho protějšek v sousedním Ontariu Doug Ford po pondělním rekordním přírůstku nákaz nevyloučil žádnou z možných variant vývoje.

  • Severoanglická města si stěžují na restrikce, zničí prý podnikání

    Vedení tří velkých měst na severu Anglie, kde začnou ve středu platit ještě přísnější restrikce kvůli šíření koronaviru, vzkázala vládě, že nové zákazy mohou způsobit kolaps celého jednoho sektoru podnikání. Radnice Liverpoolu, Leedsu a Manchesteru tvrdí, že vládní opatření neúměrně tvrdě dopadají na majitele restaurací a ubytovacích zařízení, uvedla stanice Sky News. Jinde zase podle BBC radní upozorňují na to, že vláda svým postupem vyvolává „nejistotu a chaos“.

  • Rusko opět hlásí více než 8 000 nových případů nákazy

    Rusko dnes oznámilo 8 232 nových případů nákazy koronavirem a 160 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 8 135 případů a 61 úmrtí, uvedla agentura Reuters. Celkem se od začátku pandemie v zemi přibližně se 146 miliony obyvatel nakazilo téměř 1,17 milionu lidí, z toho 20 545 nákaze podlehlo.

    Rusko je podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně, z hlediska počtu nakažených čtvrtou nejpostiženější zemí na světě po Spojených státech, Indii a Brazílii.

  • Německá vláda chce kvůli šíření koronaviru omezit shromažďování

    Německá vláda chce v rámci nových opatření proti šíření koronaviru omezit v rizikových oblastech shromažďování a podávání alkoholu. Uvedla to dnes agentura Reuters na základě vládního návrhu. O karanténních opatřeních bude kancléřka Angela Merkelová jednat dnes odpoledne s premiéry německých spolkových zemí. Počet nových případů nákazy za posledních 24 hodin v Německu opět překonal hranici 2 000.

  • V Izraeli je na ventilátorech s covidem-19 rekordní počet lidí

    S onemocněním covid-19 v Izraeli o židovském svátku Jom kipur, který začal v neděli večer a skončil v pondělí večer, zemřelo dalších 33 lidí. Dohromady tak bilance úmrtí s koronavirem ve zhruba devítimilionové zemi činí už 1 499 mrtvých. Ve vážném stavu je aktuálně 763 nakažených, z nichž rekordních 208 je připojeno k plicní ventilaci. Stav dalších 287 lidí je středně vážný. S odvoláním na sdělení izraelského ministerstva zdravotnictví z pondělního večera o tom informoval zpravodajský web The Times of Israel.

  • Do Thajska míří první turisté

    Thajsko příští týden přivítá první zahraniční rekreanty. Očekávaný let přiletí z Číny a znamená první krok v postupné obnově pro zemi životně důležitého sektoru cestovního ruchu. Ten je poznamenán koronavirovými omezeními, informuje list The Guardian.

    Na palubě letadla by mělo být asi 120 turistů z města Kanton, kteří míří na ostrov Phuket, agentuře Reuters to řekl guvernér thajského úřadu pro cestovní ruch Yuthasak Supasorn.

  • Mexiko hlásí více než 3 000 nově nakažených

    Mexiko za poslední den zaznamenalo 3 400 nakažených a 173 úmrtí, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví. V zemi se letos infekce virem SARS-CoV-2 potvrdila už u 733 717 lidí. Bilance mrtvých s covidem-19 nově vzrostla na celkových 76 603. Mexiko, které má přes 128 milionů obyvatel, je celosvětově co do počtu nakažených na osmé příčce, má ale čtvrtou nejvyšší bilanci mrtvých po USA, Brazílii a Indii.

  • V Brazílii přibylo 13 155 nakažených

    V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo 13 155 nových případů koronaviru, 317 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo. V zemi, která má asi 212 milionu obyvatel, se koronavirem doposud nakazilo více než 4,7 milionu lidí. Oficiální smrtelná bilance činí 142 058. Co do počtu nakažených je Brazílie po Spojených státech a Indii třetí nejzasaženější zemí světa. Více pacientů s koronavirem než v nejlidnatější latinskoamerické zemi zemřelo už jen v USA.

  • JHU: Počet úmrtí s covidem-19 překonal milionovou hranici

    Celosvětový počet úmrtí s onemocněním covid-19 překonal hranici jednoho milionu. Vyplývá to z přehledu vedeného americkou Univerzitou Johnse Hopkinse (JHU). Překonání hranice jednoho milionu mrtvých už v pondělí na základě svých výpočtů oznámila agentura AFP. Počet případů nákazy koronavirem podle JHU překročil 33,2 milionu. Agentura Bloomberg připomíná, že podle některých odborníků v oblasti veřejného zdraví mohl na covid-19 zemřít až dvojnásobek lidí.

Reklama

Hlavní zprávy