Hlavní obsah

„Kvůli vládě nemáme práci. Když nebude bugr, lidé se to nedozvědí“

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Po demonstraci na Staroměstském náměstí došlo k potyčce s policisty.

Reklama

Nedělní demonstrace proti vládním opatřením se zvrhla ve střet protestujících s policií, která řadu agresivních fanoušků pozatýkala a také použila vodní dělo a slzný plyn. Střety si vyžádaly také několik zraněných.

Článek

Blíží se druhá hodina a stovky lidí se z Kaprovy ulice hrnou na Staroměstské náměstí na plánovanou demonstraci proti vládním opatřením.

„Proč jdu na demonstraci? Tak to je snad jasné, vláda zaspala. Nějaké roušky mi jsou jedno, klidně je nosit budu, ale to, že jsem musela zavřít hospodu a přijdu o všechno, to mi jedno není a klidně tady budu skandovat do desíti,“ vysvětluje Seznam Zprávám padesátiletá Eva z Moravy, která si spolu s dalšími členy své pětičlenné skupiny na poslední chvíli připevňuje transparent, kde stojí: Nejsme ovce, nejsme stádo. Chraňme děti, braňme právo.

Skupinka se stejně jako všichni ostatní přesouvá směrem k náměstí, policie všem kontroluje občanské průkazy a řadě účastníků prohledává věci. Už před začátkem demonstrace přitom u nejméně padesáti osob nalezne zbraně nebo pyrotechniku.

Těsně po druhé hodině se po Staroměstském náměstí rozléhá česká hymna a následně vystupuje na pódiu jeden z organizátorů akce z Hnutí občanské nespokojenosti a vyzývá lidi, aby měli zakrytá ústa a nos a hlavně se nenechali strhnout do jakýkoliv násilností. „Trestní sazba je v nouzovém stavu daleko vyšší než normálně,“ říká.

Z téměř dvoutisícového davu se jako reakce ozývá: „Jebat Prymulu, co nám má co nařizovat roušky, to je rouškismus, stejně jako terorismus nebo komunismus.“

Dav se ale opět zklidní a řečníci se střídají ve svých projevech na pódiu. Jedním z prvních je šestatřicetiletý boxer Ondřej Pála, který ve svém projevu kritizuje především plošná nařízení. „Zavřeli jste školy, sportoviště, restaurace, my to asi pár dní vydržíme bez piva. Vy vidíte zavřenou hospodu, milá vládo, ale já vidím servírku samoživitelku, která nemá práci a musí si teď půjčit, aby mohla jíst,“ volá k davu Pála. Tento moment sklízí velký aplaus a skupina pěti žen stojících u mariánského sloupu si povzdechne, že přesně kvůli tomu přijely z Ostravy na demonstraci.

„Byla jsem servírka celý život, ale museli jsme na jaře zavřít a teď nás to zničilo. Nemám práci a do toho ještě splácím dluhy,“ vysvětluje dvaapadesátiletá Martina. „Nejde mi o žádné roušky, jde mi o to, že vláda zaspala, přes léto nic neudělala a skončili jsme tak, jak jsme skončili, takže ať je tu klidně bugr, protože pokud nebude, tak se o tom lidé nedozvědí,“ doplní Martinu její přítelkyně.

Ještě před třetí hodinou to na střet s policií nevypadá. Ta ale vyzývá magistrát, aby akci rozpustil, protože porušuje maximální povolenou hranici pěti set osob, které se mohou podle protiepidemických opatření na demonstraci sejít. Protest nakonec zhruba ve tři hodiny oficiálně ukončují sami organizátoři se slovy: „Sejdeme se na dalších demonstracích, kde budou i fanoušci,“ a výzvou, ať se protestující pokojně rozejdou do ulic.

Netrvá to však ani deset minut a uprostřed náměstí začínají vzduchem létat petardy a dýmovnice. Demonstranti skandují hesla typu: „Stop lžím“ nebo „Babiši a Prymulo, jděte na oprátku nebo klidně do plynu.“

Foto: Zdislava Pokorná

Lidé po skončení demonstrace skandují.

Několik skupinek fotbalových ultras se ze středu náměstí začíná přesouvat k jednomu ze vstupu na Staroměstské náměstí, konkrétně toho do Kaprovy ulice, který na místě hlídá více než deset těžkooděnců.

Virus neexistuje, zní z davu

„Hoď na ně flašku, Máro, dělej, neboj se,“ řve jeden ze skupinky fotbalových ultras na svého kolegu. Ten pak skutečně skleněnou lahev hází a následně k tomu přihodí i světlice. Za skandování „ještě víc“ se postupně začínají přidávat další agresivní fanoušci, kteří se snaží prolomit zátarasu policistů a přitom na ni hází těžké předměty, odpadkové koše a fyzicky je napadají.

Ostrými předměty ale agresivní fanoušci zasáhnou i demonstranty, kteří se snaží z náměstí dostat. „Chci ven, ale jak to mám udělat, když vchody hlídá policie. Kdo to jako celý zpunktoval,“ ptá se jeden pán ve středních letech a hledá odpověď u svých moravských kamarádů. Jen co větu dořekne, přiletí vedle něj prázdná PET lahev od piva.

„Zapříčinili to ti fotbalisti, to je jasný. Štve je, že se nemohou koukat na to, jak někdo kope do meruny,“ reaguje na jeho slova další účastník demonstrace, sebere lahev ze země a hodí ji na těžkooděnce, před které přistane i kolo. „Zaslouží si to. Nemají nám co bránit říkat svůj názor. Žádný vir neexistuje,“ doplní.

Asi po dalších pěti minutách vyrazí kordon policistů vstříc ultras a zatlačí je hlouběji na Staroměstské náměstí. Policie pak začíná zatýkat jednotlivce, které se jim podaří z útočícího davu vytáhnout a postupně nejagresivnější skupinu tlačí do Celetné ulice. Použije k tomu slzný plyn i vodní děla.

„Aspoň, že se nám ta rouška hodí proti tomu slznému plynu,“ říká třiačtyřicetiletý Martin na dotaz, jak vnímá to, že se situace po demonstraci vyhrotila. „Tak já jsem tramvaják, chtěl jsem slyšet, co se tady bude dít, ale dalo se to čekat, lidé jsou na vládu naštvaní. Zaspali a teď na tom tratí obyčejní lidé,“ doplňuje.

Zhruba po čtvrté hodině se situace začíná pomalu zklidňovat, policejní antony hlásí, aby lidé ihned opustili Staroměstské náměstí. Demonstranti se proto začínají od mariánského sloupu pomalu stahovat k výstupům z náměstí. Cestou některé skupinky hází světlice a pokřikují u toho: Nelíbí se nám, co se děje, stadiony jsou zavřené, žádná liga nejede a za všechno může „ten Prymula“.

Foto: Zdislava Pokorná

Agresivní demonstranti na policii házeli odpadky, skleněné lahve.

„Vláda zaspala”

Na dotaz Seznam Zpráv, proč přišli na demonstraci, jenom odvětí, že jsou fanoušci Baníku Ostrava a kvůli opatřením není moc pro co žít. „Tak pojďmě zpívat, kluci. Aha, to je další věc, co nám vlastně zakázali. Tak vidíte, radost už si neuděláme ani zpěvem,“ vysvětluje čtyřiadvacetiletý Ondřej.

Po půl páté se náměstí vyprazdňuje, ale desítky lidí stále čekají u vchodů a sledují situaci, protože potyčky policie s agresivními fanoušky stále pokračují. Ta proto vyzve k dalšímu opuštění náměstí a zatýká další agresivní demonstranty.

I ti, kteří přišli na demonstraci v poklidu, sdílí podobný názor na plošná opatření: „Lidé jsou nespokojeni, protože vláda v létě zaspala s řešením krize,“ říká pětašedesátiletý Miroslav z Ostravy. Podobně to vidí i čtyřicetiletá Marie: „Vadí nám, že to vláda zanedbala, všechno urychlila, otevřely se hranice a teď na to doplácíme. Musíme dát najevo, že kvůli jejich rozhodnutí jsme přišli o práci,“ vysvětluje rozhořčení demonstrantů.

Premiér se po skončení protestu nechal slyšet, že je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané, kteří ohrožují sebe i ostatní.

Účastníky demonstrace kritizoval i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle jeho vyjádření pro server iDnes.cz přinese tato demonstrace pravděpodobně stovky zbytečně nakažených koronavirem navíc. „Když jsem viděl, co se tam dělo, považuji to téměř za pohrdání práce zdravotníků, kteří jsou v první linii a riskují nákazu, aby minimalizovali další nemocnost a šíření nemoci,“ citoval server ministra Prymulu.

Kritika padla i od vicepremiéra Jana Hamáčka, ten tvrdí, že se akorát potvrdilo, že organizovaní fotbaloví chuligáni zneužijí svolanou demonstraci.

Reklama

Související témata:

Doporučované