Hlavní obsah

Kvůli vraždě Skandinávek bylo v Maroku zatčeno dalších devět lidí

Připomeňte si, jak policie v Maroku pozatýkala hlavní podezřelé.Video: AP

 

Reklama

Těla čtyřiadvacetileté Dánky Louisy Vestagerové Jespersenové a osmadvacetileté Norky Maren Uelandové objevil v pondělí francouzský pár deset kilometrů od obce Imlíl. Ta slouží jako výchozí bod pro výstup na horu Tubkál, nejvyšší vrchol pohoří Vysoký Atlas.

Článek

V souvislosti s vraždou dvou skandinávských turistek bylo v Maroku dnes a ve čtvrtek zatčeno dalších devět lidí. S odvoláním na sdělení protiteroristického oddělení marocké policie o tom informovala agentura AFP. Marocké úřady vraždu vyšetřují jako teroristický čin.

Marocké úřady již dříve informovaly, že zatkly podezřelé, kteří ve videu zveřejněném na sociálních sítích přísahali věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Dalších devět lidí bylo zatčeno v několika městech na severu, západě a v centrální části Maroka, včetně regionálních metropolí Marrákeš a Tanger. Zadržení čelí obvinění z „vazeb na pachatele teroristického činu“.

Celkem tak bylo zatčeno už 13 lidí, doplnila agentura AP. Zatčení podle vyšetřovatelů u sebe měli zbraně a „podezřelý materiál“ určený k výrobě výbušnin.

Dánské zpravodajské služby ve čtvrtek potvrdily, že ověřily věrohodnost videa, které se objevilo na internetu a na němž je zachycena vražda jedné z turistek. Žena v záběru údajně křičí, zatímco jí muž podřízne hrdlo kuchyňským nožem. Videem se zabývá také norská policie, podle níž může být autentické, píše agentura Reuters.

Arabská televize Al-Džazíra s odvoláním na zdroj v Imlílu uvedla, že jedna z turistek byla nalezena zavražděná ve stanu, zatímco tělo druhé bylo venku. Marocká média informovala, že si v blízkosti stanu turistek postavili stan asi tři muži, kteří po vraždě místo opustili.

Reklama

Související témata:

Doporučované