Hlavní obsah

Kvůli zakázce v Lánské oboře padly tři obžaloby

Foto: Václav Dolejší

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi obžalovanými je šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, manažer kladenské firmy Energie - stavební a báňská Libor Tkadlec a tato společnost.

Článek

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) podalo žalobu na dvě fyzické a jednu právnickou osobu kvůli manipulaci veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů u vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře na Kladensku.

Podle webu Aktuálně.cz je obžalovaným šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, manažer kladenské firmy Energie - stavební a báňská Libor Tkadlec i sama tato společnost, která stavbu budovala.

Jednoho člověka státní zástupce žaluje kvůli sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Dalšího člověka a firmu viní ze stejného trestného činu ve stadiu pokusu, protože díky zásahu policie k dokonání činu nedošlo, uvedl žalobce Jiří Pražák z VSZ.

Případ bude řešit kladenský soud. „Dnes byla věc čerstvě podána. Ještě nebyla přidělena konkrétnímu senátu,“ řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí soudu Ivo Poštolka. Další podrobnosti ani jména obžalovaných nesdělil.

Vodní nádrž Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře loni v červnu. Policie v souvislosti se zakázkou zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. Loni v létě policisté navrhli obžalovat dva lidi a jednu právnickou osobu za zmanipulování veřejné zakázky.

Balák loni v červnu uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl. Dále řekl, že o manipulaci s cenou zakázky či o ovlivňování rozsahu prací nemá žádné informace. Podle Aktuálně.cz ale policejní odposlechy zachytily, jak se manažer vítězné firmy chlubí tím, že tendr lesní správa ušila přímo pro něj.

Oprava břehů nádrže Klíčava není jedinou problematickou zakázkou Lesní správy Lány. Počátkem dubna Aktuálně.cz uvedlo, že kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu začali stíhat tři lidi kvůli těžbě kamene v lánské oboře. Podle obvinění vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu za nejméně 1,35 milionu korun. Mezi obviněnými je podle serveru i ředitel Balák.

Reklama

Doporučované