Hlavní obsah

Kybernetickému útoku čelil kromě nemocnic i ČEZ

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost ČEZ Distribuce čelila v minulých dnech kybernetickému útoku. Hrozbu se podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže podařilo eliminovat. Píšou o tom úterní Lidové noviny.

Článek

S poznatky z útoku, který byl vyhodnocen jako méně závažný, se ČEZ obrátil na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ten o dva dny později vydal varování, aby strážci kritické infrastruktury státu byli na pozoru kvůli hrozbě kyberútoků.

„3. a 8. dubna byla zaznamenána podezřelá aktivita na perimetrových komunikačních prvcích společnosti ČEZ Distribuce. Podle zjištěných informací bylo cílem narušení dostupnosti těchto komunikačních prvků,“ potvrdil deníku mluvčí ČEZ.

Podle něj byla tato aktivita díky instalovaným bezpečnostním opatřením bezprostředně odhalena a dostupnost komunikačních prvků a jejich služeb byla zachována v maximálním možném rozsahu, dodal.

Firma ČEZ Distribuce provozuje vedení v délce asi 164 000 kilometrů a má 3,7 milionu odběrných míst. Působí na území Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a částečně ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Mluvčí NÚKIB Radek Holý se k incidentu v ČEZ Distribuci podle listu nevyjádřil. Zmíněné varování jeho úřadu z minulého čtvrtka se týkalo především útoků na zdravotnická zařízení. Napadení hlásily koncem týdne Fakultní nemocnice v Ostravě i Olomouci, nemocnice v Karlovarském a Pardubickém kraji i samotné ministerstvo zdravotnictví.

Že v posledních dnech zaznamenalo několik kybernetických útoků na svou IT infrastrukturu a další systémy, které používá, oznámilo v pátek i Letiště Václava Havla. Hackeři se pokoušeli získat především přístupové údaje do systémů. Všechny útoky byly zatím odraženy.

Reklama

Doporučované