Hlavní obsah

Kýč a luxus za miliardy. Podívejte se do „Putinova carského paláce“

Ruský prezident Vladimir Putin je údajně majitelem obřího komplexu u Černého moře.

Reklama

Stojí na mysu Idokopas a údajně stál 100 miliard rublů. Palác plný luxusu a kýče i přilehlý areál se zimním stadionem patří podle Alexeje Navalného ruskému prezidentovi. Na investigativu jeho týmu jsme se podívali podrobněji.

Článek

Ruský opozičník Alexej Navalnyj čeká na další verdikt soudu v cele nechvalně známé moskevské vazební věznice Matrosskaja Tišina. Podle tajemníka komise dohlížející na podmínky ve vězení Alexeje Melnikova má prý Navalnyj na cele toaletu, teplou vodu, televizi a ledničku.

Ve stejnou dobu, kdy se mluví o Navalného vynuceném „ubytování“, se začala řešit i „domácnost“ prezidenta Vladimira Putina. Navalného tým totiž zveřejnil výsledky svého několikaměsíčního vyšetřování, podle kterého bydlí ruský prezident v až nesrovnatelně luxusnějších podmínkách než jeho politický nepřítel Navalnyj. Připomeňme, že Navalnyj viní Putina z pokusu o jeho vraždu novičokem, a že se v neděli po měsících léčení vrátil do Ruska. Ihned po příletu do Moskvy byl zatčen a ve vazbě teď čeká na soud.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj v poutech.

I když je teď Navalnyj ve vězení, Putinovi se pokusil zasadit stejnou ránu jako někdejšímu prezidentovi a premiérovi Dmitriji Medveděvovi. Jeho Fond boje proti korupci před čtyřmi lety zveřejnil záběry Medveděvova soukromého gigantického a honosného komplexu v hodnotě až 30 miliard rublů, v dnešním kurzu za téměř 9 miliard korun.

Nová Navalného investigativa si s ničím nezadá s tou o Medveděvově „dače“, je dokonce ještě rozsáhlejší a podrobnější. Navalnyj totiž tentokrát mluví o „největší loupeži v ruské historii“: údajné luxusní Putinově rezidenci na břehu Černého moře, o jejím vybavení, financování i mocenských vazbách.

„Putinovi se až do této doby vyhýbali. Ukazovali na korupci v Putinově okolí, na spolupracovníky a na jeho rodinu a příbuzné, ale žádné video až dosud nenatočili o Vladimiru Putinovi. Teď se rozhodli ukázat na nejvyšší postavu režimu, což si vícero analytiků vykládá jako takové pozvání na souboj,“ řekla Seznam Zprávám politoložka Tereza Soušková z Ústavu politologie FF UK, která se Ruskem dlouhodobě zabývá.

Navalného tým téměř dvouhodinový film zveřejnil na YouTube, kde ho během dvou dnů vidělo už přes 60 milionů lidí. Většina (70 procent) byla podle whistleblowera Sergeje Kolesnikova z Ruska a další diváci rychle přibývají.

„Bez přehánění jde o nejutajovanější a nejstřeženější zařízení v Rusku. Není to venkovský dům, chata ani rezidence - je to celé město nebo spíš království. Jsou tam nedobytné hradby, vlastní přístav, vlastní stráže, kostel, přístupní bod, bezletová zóna i hraniční kontrolní bod. Je to skutečný samostatný stát uvnitř Ruska. A v tomhle státě je jediný a nezastupitelný král: Putin,“ říká Navalnyj ve videu. Podrobnosti zveřejnil tým v psané formě na webu.

Rusové o obří rezidenci neslyší poprvé, psalo se o ní totiž před 11 lety během její výstavby. Ta byla dokončena, objekt koupil jistý byznysmen a příběh tím skončil. Podle Navalného je ale skutečným majitelem od začátku právě prezident Putin, což ve zveřejněné investigativě snaží dokázat vysvětlením rozsáhlé sítě osobních, politických vazeb. Ale popořadě: redakce společně s komentářem politoložky Souškové přináší odpovědi na základní otázky kolem luxusního objektu.

Foto: palace.navalny.com

Palác na mysu Idokopas.

Kde to je?

Areál má podle Navalného rozlohu devětatřiceti Monackých knížectví a rozkládá se na skále mysu Idokopas. Ze západu a z jihu komplex obklopují vody Černého moře a ze všech ostatních stran pak hornatá krajina. I díky ní je do oblasti složitý přístup. Do vod navíc nesmí lodě včetně rybářů a nad místem platí bezletová zóna, kterou kontroluje Federální služba bezpečnosti (FSB).

A právě FSB vlastní i 7000 hektarů sousedících s komplexem, které si pronajímá majitel rezidence. Území podle Navalného slouží jako nárazníková a bezpečnostní zóna zajišťující soukromí. Vjezdy do areálu navíc hlídá několik kontrolních bodů a celá oblast je obehnaná vysokým plotem.

„Pobřeží Černého moře je oblíbené už od carských dob a carové tam jezdili na dovolenou. Celoročně je tam hezké počasí, dá se tam koupat, takže je spíš otázka, kde jinde by měla Putinova dača být,“ říká k lokalitě Soušková. Upozorňuje, že na černomořském pobřeží má rezidence celá řada významných ruských činitelů.

Co je v areálu?

V první řadě obří palác se zastavěnou plochou 17 691 metrů čtverečních, což z něj dělá vůbec největší obytnou budovu v Rusku. To ale zdaleka není všechno. Součástí je podle Navalného týmu také přístav a podzemní tunel vedoucí z pláže. Vybudovali ho stavitelé metra a kromě toho, že jde o přístupovou cestu, může sloužit i jako úkryt v případě útoku. A v tunelu se za speciálním maskovaným oknem uprostřed skalního masivu skrývá i místnost pro degustaci vína, která nabízí výhled na moře.

Foto: palace.navalny.com

Maskované okno ve skále a ústí tunelu vedoucího z paláce na pláž.

V areálu jsou také zahrady s exotickými dřevinami a bylinami, nad kterými stojí menší kostel. Kopec ukrývá i důmyslně maskovaný zimní stadion. Je vysoký jako pětipatrová budova a je v něm kluziště o rozměrech 56 × 26 metrů. Hned vedle jsou heliporty a o kousek dál amfiteátr a také velká budova oranžerie s botanickou zahradou, kde pracují čtyři desítky zahradníků. Po osmdesát metrů dlouhém mostu přes rokli se pak lze dostat k budově označované jako čajovna. O kus dál jsou pak technické budovy, ubytovny pro stovky zaměstnanců, opevnění a další součásti zabezpečení. Ke komplexu navíc patří i ústřicová farma a několik vinic.

Mapa areálu mysu Idokopas s vyznačenými objekty.

Ne všechno je ale dokonalé. Záběry z dronu ukazují, že v areálu se pořád čile staví a buduje. Například amfiteátr se předělává už poněkolikáté. A s velkými problémy, které výrazně zvedají náklady, se potýká i hlavní budova. Podle investigativců byl palác hotov už přes šesti lety, pak se ale v budově objevila ve velkém plíseň. Kvůli chybě v návrhu nefungovala ventilace a v budově byla moc vysoká vlhkost. Všechno se proto předělává: mramor i stěny se strhly a začalo se znovu.

Podle Souškové stavba zvenčí připomíná petrohradský Zimní palác a carské paláce kolem Petrohradu. „Dokonce je tam dvouhlavý orel na bráně, který koresponduje s tím, jenž je na Zimním paláci,“ uvádí politoložka. Na příměr k francouzskému Versailles pak upozorňuje Navalnyj i stylizací Putina jako Krále Slunce Ludvíka XIV.

Co je uvnitř?

O interiéru mluví Soušková jako o stylu podnikatelského baroka. „Je to opravdu hodně honosné, je to mix stylů od baroka přes rokoko i další. Podle plánů a fotek a rozmístění objektů je to prostorné a je tam obrovské množství velkých místností s luxusním vybavením. Je tam několik barů, soukromé divadlo i kino a bazén,“ vyjmenovává Tereza Soušková.

Foto: palace.navalny.com

Soukromý divadelní sál na digitálním zobrazení vytvořeném Navalného týmem.

Místnosti jsou plné štukování a zlata a také velmi drahého nábytku. Ten se podařilo Navalnému vystopovat v katalozích dodavatelů a vyčíslit tak jeho hodnotu. Výsledkem je pohovka za dva miliony rublů, tedy v přepočtu za více než půl milionu korun. Takových kusů je v paláci celkem 47. Dál je tu například stůl s vestavěným barem za čtyři miliony rublů nebo toaletní stolek za dva miliony.

Plán druhého patra paláce.

Mezi bezpočtem místností je i pokoj pro tančení u tyče a kouření vodních dýmek, také je tam kasino nebo dva kinosály. V údajné Putinově obří ložnici je postel s baldachýnem a vedle okázalá mramorová koupelna. Navalného tým zveřejnil detailní podobu mnoha místností - ta je vytvořena digitálně na základě podrobných plánů budovy a fotografií interiéru.

Foto: palace.navalny.com

Digitálně vytvořená podoba Putinovy koupelny.

Jak to dokázali natočit?

Jestli Putin o natáčení věděl, jasné není. „Navalného tým pracuje v utajení a zprávy se nikdy neobjevují dopředu. Je ale možné, že Putinovo okolí mohlo něco tušit, Navalného spolupracovníci totiž v oblasti natáčeli dronem a cestovali do oblasti Černého moře, i když se snažili zůstat v utajení, “ říká Soušková.

V samotném videu zaznívá, že investigativci při cestě k Putinově rezidenci měnili letenky a jízdenky a také mobilní telefony a SIM karty. Záběry areálu pořídili pomocí dronu a sami uvádějí, že to bylo až na čtvrtý pokus. Dron řídili z nafukovacího člunu na moři.

Foto: palace.navalny.com

Navalného spolupracovníci v člunu na Černém moři.

„Nebudou rozkrývat to, jak se jim to povedlo ani jak získali záběry zevnitř, protože stejnou metodu mohou použít v budoucnu tak, aby bezpečnostní složky nevěděly, co čekat,“ dodává Soušková. Plány celé budovy získal tým prý díky jednomu z důležitých dodavatelů, který pracoval na úpravě paláce.

„Byl tak šokovaný a rozzuřený mírou luxusu výzdoby a šílenými cenami nábytku, že nám poslal podrobný architektonický plán objektu. Je tam všechno od vzorků na podlaze až po čísla nábytku a umístění zásuvek,“ píše se v reportáži.

Foto: palace.navalny.com

Plán paláce, který od dodavatele získal Navalného tým.

Kolik to stálo a kdo to platil?

Cenu komplexu Navalnyj odhaduje na 100 miliard rublů, tedy zhruba 29 miliard korun. Všechny peníze měly jít údajně ze státních firem a z korupce. Obří síť klientelistických vazeb, kterou Navalnyj představuje, je extrémně komplikovaná.

Stavbu měli financovat blízcí spojenci prezidenta, jako je například šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin nebo miliardář Gennadij Timčenko. „Palác je budován a udržován na účet dvou státních firem - Rosněfť a Transněfť. Ty řídí dva blízcí přátelé Putina - Sečin a Nikolaj Tokarev,“ píše se na blogu Navalného.

Vyprávění začíná Navalnyj v Drážďanech, kde popisuje Putinovu kariéru jakožto agenta KGB ve Východním Německu. V Putinově složce v německém archivu Navalnyj poukazuje na fotku Putina se Sergejem Čemezovem, dnešním šéfem obřího ruského státního konglomerátu Rostěch a podle Navalného jedním z pěti nejbohatších Rusů. Jmen ale v reportáži zaznívá daleko víc.

Foto: palace.navalny.com

Pohled na celý areál nad mysem Idokopas z dronu.

„Celkem podstatná část toho filmu se týká rozkrytí vztahů kolem Putina. Je to historie Putinovy kariéry a lidí, kteří byli kolem něj, úřadů, které zastával Putin, ale i jeho spříznění lidé a mentoři. Navalnyj jde tedy po tom, jak jsou tito lidé propojení, a také po transakcích. Je to skutečně komplikované a je to ta méně divácky atraktivní část filmu,“ říká Tereza Soušková s tím, že za tak rozsáhlou investigativou je značné úsilí.

Zmiňují se různé firmy založené v 90. letech, kdo s kým podnikal a kam se odkláněly zisky, za které se pak například platilo dodavatelům luxusního nábytku a zajišťovaly stavbu. „Jde také údajně o úplatky oligarchů odváděné do fondů výměnou za byznys od státu nebo vliv ve státní korporaci,“ vysvětluje Soušková s tím, že celý systém je tak složitý, že běžný Rus nemá příliš šancí se v něm orientovat.

Politoložka o celém schématu mluví vlastně jako o geniálním: „I když někdo stráví spoustu měsíců jeho rozkrýváním a popisováním, běžný člověk se v něm stejně nevyzná. Je tam spousta jmen, rodinných příslušníků, vazeb, kdo s kým se kdy před deseti lety potkal a někam se doporučil, protože jeho učitel… a tak dál.“

Co na to říká Kreml?

Ruský prezident se o Alexeji Navalném už dlouho snaží vůbec nemluvit, nezmiňovat jeho jméno a nedělat mu publicitu. „V souvislosti s Navalného otravou o něm Putin mluvil jako o tom pacientovi, figurantovi nebo účastníkovi,“ upozorňuje expertka.

Navalného investigativu o údajném Putinově paláci prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov označil za výmysl a podvod. Existenci paláce Kreml nepopírá, ale vůbec nepřipouští, že by v celé věci měl prezident nějakou roli.

Celý komplex má podle katastru majitele, a tím Putin není. „Navalnyj ho rozkrývá jako bílého koně. Je jasné, že areál není napsaný na Putina a na jeho manželku nebo rodinného příslušníka. V Putinově majetkovém prohlášení je napsané, že vlastní byty v Moskvě a staré auto a rozhodně ne palác na břehu Černého moře,“ říká Soušková.

Jak reagují Rusové?

V pátek v poledne mělo už video na YouTube přes 55 milionů zhlédnutí. „Lidé jsou rozhořčení, ale věc se samozřejmě nedostane do hlavních celostátních médií. Spousta lidí tomu také nebude věřit. Jsou přesvědčeni, že Putin odvádí dobrou práci,“ říká Tereza Soušková a zdůrazňuje, že je Navalnyj známější v zahraničí než doma: „Ruská opozice není sjednocená za Navalným, proudů je tam několik, ale Navalnyj je u nás nejznámější právě díky svým videím rozkrývajícím korupci a tomu, že je k sobě schopný připoutat pozornost. Nějakou podporu v Rusku má, ale jsou to většinou mladší lidé žijící ve městech a sledující Navalného na sociálních sítích.“

Rozkrývání korupce v nejvyšších patrech ruského státu se Navalnyj věnuje už několik let. V tom má jinou taktiku než opozice, která poukazuje na omezování svobod a demokracie.

„Oni si uvědomili, že hodnoty jako svoboda a demokracie mezi obyvateli v Rusku tolik nerezonují, a že slyší spíš na určitý styl populismu, představení rozkrádání a finančních machinací. Představuje to tak, že pokud budou úředníci dál takhle krást ze státního rozpočtu, běžní Rusové budou mít dál malé důchody a nebude na zdravotní péči. Otázka peněz pak rezonuje víc než představy o svobodě,“ objasňuje politoložka.

Na sobotu odpoledne jsou v ruských městech naplánované demonstrace na podporu Navalného a za jeho propuštění. Režim se na ně připravoval domovními prohlídkami, zatýkáním Navalného klíčových spolupracovníků a hrozbami možného vyloučení ze škol za účast na protestech.

Reklama

Doporučované