Hlavní obsah

Kylián byl jako třetí Čech uveden do francouzské akademie umění

S Jiřím Kyliánem mluvila Tereza Willoughby loni v červnu.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český choreograf Jiří Kylián byl ve středu ve Francouzském institutu v Paříži slavnostně uveden do křesla francouzské Akademie krásných umění. Jejím členem se stal loni v dubnu jako třetí Čech od založení instituce v roce 1816. Meč akademika ve středu Kyliánovi předala monacká princezna Caroline, uvedla akademie na Twitteru.

Článek

Přijetí cizince za člena akademie je ojedinělou událostí, této pocty se dostalo jen několika zahraničním osobnostem múzických a výtvarných umění. Kvůli přijetí Kyliána a významu jeho díla navrhla akademie i novou kategorii – Choreografie.

Kylián v proslovu ocenil, že se tanec a choreografie staly novou uměleckou kategorií akademie. Podle Kyliánových slov je tanec těžko uchopitelná múza. „Tanec je nejpomíjivější a nejzranitelnější forma umění. Žije a umírá v okamžik svého stvoření,“ řekl. Zároveň ho ale považuje za nejosobitější způsob komunikace a za nejvěrnějšího společníka člověka, který nás provází v každodenním životě od narození až do smrti.

Prvním českým členem Akademie krásných umění se v roce 1835 stal hudebník Antonín Rejcha, druhým v roce 1896 historik a malíř Václav Brožík.

Kyliánova cesta k tanci vedla od akrobacie přes baletní přípravku Národního divadla na Taneční konzervatoř Praha. Stipendium na Královské baletní škole v Londýně znamenalo klíčové setkání s choreografem Johnem Crankem, který mu nabídl angažmá ve Stuttgartském baletu. V roce 1975 přijal nabídku na umělecké spoluvedení Nizozemského tanečního divadla (NDT) v Haagu. V roce 1978 byl po úspěchu baletu Sinfonietta jmenován uměleckým ředitelem NDT. Od 70. let vytvořil stovku baletů, z nichž tři čtvrtiny byly právě pro NDT. Je držitelem mnoha ocenění, včetně Ceny Nižinského udělené v Monte Carlu nebo francouzského řádu Čestné legie.

Reklama

Doporučované