Hlavní obsah

Kynuté knedlíky, pivo či pálenka. Borůvkové pokušení po roce opět pohltilo Moravu a Slezsko

Na akci se každoročně spotřebují tisíce litrů borůvek. Letos se však úroda vyvedla o něco hůře. Video: Seznam.cz

 

Reklama

Malou Morávku a Karlov pod Pradědem zaplnily o víkendu borůvky. Už posedmnácté se zde konala tradiční akce s názvem Borůvkové hody, na které se sjíždějí tisíce milovníků dobrého jídla z celého okolí.

Článek

Letos se do akce zapojilo celkem 13 místních restaurací včetně restaurace na vysílači na Pradědu. Spojení mezi nimi poskytovala bezplatná autobusová linka. Ačkoliv je borůvek letošní rok znatelně méně z důvodu extrémního sucha a výkyvů teplot, na účasti na akci se to nijak nepodepsalo.

,,V letošním roce je jednoznačně největší účast za všech sedmnáct ročníků. V sobotu zde nebylo k hnutí. V neděli obecně platí pravidlo, že dojíždí méně lidí, ale i přesto si rozhodně nemůžeme stěžovat, že bychom zde měli nedostatek posluchačů, diváků a milovníků jídla,” řekl jeden z pořadatelů akce Boris Keka.

Na akci se každoročně spotřebují tisíce litrů borůvek. Letos se však úroda vyvedla o něco hůře. Podle pořadatelů je to způsobeno vlivem sucha a extrémními výkyvy teplot.

Největším lákadlem jsou každý rok kynuté knedlíky, festival ale nabídl i borůvkový cheescake, palačinky s borůvkami a pro ty, co jsou spíše na maso, třeba medailonky z vepřové panenky s borůvkovým přelivem. K pití bylo borůvkové pivo, borůvková limonáda či borůvkové mojito. Novinkou se letos stala také borůvková pálenka, po které se zaprášilo hned první den.

Malá Morávka je pro svou krásnou krajinu cílovou destinací spousty turistů a milovníků přírody. Zároveň patří k oblastem s největším výskytem lanovek v celé České republice a podle klimatických měření vykazuje tato oblast dlouhodobě nejčistší vzduch ve střední Evropě.

Reklama

Doporučované