Hlavní obsah

Kyrgyzská dívka dokáže na koni předvádět neuvěřitelné kousky

Ukázka z pořadu Svět bez obalu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Země střední Asie mají každoročně soutěž ve svých tradičních sportech. Jmenuje se Světové nomádské hry a jednou z disciplín, které se tam konají, je i dovednostní soutěž v jízdě na koni.

Článek

A překvapivě jednou z favoritek tohoto převážně mužského sportu je žena.

„Když si během představení sundám čepici a lidé uvidí mé dlouhé vlasy, tak si překvapivě řeknou: Ona je to dívka! Tenhle pocit mám ráda,“ říká Diana Aširbajevová. V 19 letech trénuje už tři roky jezdecké triky na koni. Je jednou z mála žen, které v tomto sportu soutěží.

„Moji rodiče věří, že mě tento červený náramek pomáhá chránit. Během tréninku, když se učíte nové triky, tak se můžete lehce zranit. Proto trénujete. Musíte najít, co vám vyhovuje. Nikdy jsem se zatím při jízdě vážně nezranila. Kéž mě Bůh dál ochraňuje,“ dodává Diana.

Kyrgyzstán hostí už třetí Světové nomádské hry. Přijíždějí na ně tisíce sportovců, aby během nich soutěžili v tradičních sportech, jako je lukostřelba, lov s orly nebo kok-boru. Soutěží se ale třeba i ve stavbě jurty.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který vysílá Televize Seznam. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované