Hlavní obsah

Kyrgyzské zpěvačce vyhrožují kvůli její písni smrtí

Mladá zpěvačka se rozhodla prolomit tabu ve své muslimské zemi.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Devatenáctiletá kyrgyzská zpěvačka, která si říká Zere, se rozhodla, že se pokusí radikálně změnit zažitá pravidla, jež v její zemi určují postavení, které tam ve společnosti zaujímají ženy. Natočila videoklip, ve kterém porušuje téměř všechna pravidla, jež musí ženy v muslimských zemích dodržovat a to jak svým oblečením, tak i textem písně.

Článek

„Přeju si, aby jednou přišla doba – kdy tě nikdo nebude učit, jak žít. Nikdo neřekne – dělej tohle nebo tamto. Proč bych se měla chovat tak, jak to ode mě společnost chce,” zpívá ve své písni, která se stala v Kyrgyzstánu internetovým hitem. Píseň vyvolala komentáře například o podprsence zpěvačky. Mnoho lidí kritizovalo také její západní vzhled i morálku.

„Chudák Zere Asylbek. Ztratila rozum. Modlíme se k Alláhovi, aby jí dal stud, morálku a důstojnost. Má otce? Chudáci její rodiče,” píší jí anonymní kritici. Také obdržela výhrůžky smrtí, pokud video nesmaže a neomluví se.

„Mnoho lidí říká, že naše společnost není na něco takového připravena. Kdy bude? Co se musí stát. Zelená na přechodu? Ne. Někdo s tím musí začít,” tvrdí zpěvačka v rozhovoru.

Podívejte se na hudební klip zpěvačky v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované