Hlavní obsah

Kytovci jsou v ohrožení kvůli novým lodním trasám arktickými vodami

Zvířata v Arktidě jsou ohrožena novými lodními trasami.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Proplout napříč Severním pólem bude podle vědců možné za několik let. Tající ledovce umožní obchodním lodím cestovat po nových trasách. Dopad ale budou mít na místní faunu, zejména na zvukoplachá zvířata.

Článek

V Severním ledovém oceánu došlo v důsledku tajícího ledu k otevření několika nových lodních tras. Lodě ale proplouvají dosud klidným územím mořských živočichů, kteří jsou nyní ohroženi lodní dopravou. Únik i malého množství ropy by mohl mít fatální důsledky na prostředí živočichů. Podle organizace Greenpeace by nové trasy mohly být využívány právě na převoz fosilních paliv.

Zpráva vychází ze studie amerických vědců, kterou financovala NASA a ze které citovaly zpravodajské weby BBC či Sky News. Studie se zaměřila přímo na možné ovlivnění mořských živočichů lodní dopravou, kterou představují obchodní lodě i turistické zájezdy, a na nalezení vhodného způsobu, jak propojit nové lodní trasy s ochranou živočichů.

Led v Severním ledovém oceánu taje dvakrát až třikrát rychleji, než se předpokládalo. Lodní společnosti v tom vidí výnosný byznys, který jim ušetří peníze. Nové trasy by podle předpokladů měly začít využívat do několika týdnů. Už teď ale několik lodí trasy využívá bez pomoci ledoborců.

Ve studii vědci zkoumali možný dopad nových tras na sedm druhů savců, kteří žijí v Severním ledovém oceánu. Podle výsledků je více než polovina z nich ohrožena novými lodními trasami. Nejvíce ohrožení jsou pak narvalové, běluhy a velryby grónské.

Narvalové jsou z této skupiny nejvíce v ohrožení zejména kvůli svým specifickým zvykům, žijí pouze ve čtvrtině Severního ledového oceánu, a to přesně v místě, kudy nové lodní trasy vedou. Velryby stejně jako třeba delfíni používají při komunikaci a lovu zvukové vlny, jejich přerušení signály, které vydávají lodě, by pro ně mohlo mít fatální důsledky. Hlasité zvuky by velryby mohly zmást a způsobit jejich srážku s loděmi.

Možné řešení

Vědci podle The Guardian vybízí firmy s novými lodními trasami ke spolupráci. Pokud by k ní došlo, domnívají se, že by bylo možné vytvořit takové trasy, které by neprocházely přes pro živočichy klíčová místa, které by braly v úvahu jejich stěhování a které by omezily důsledky nadměrného hluku.

Výsledky studie byly publikovány v deníku americké akademie věd. Kroky k ochraně mořských živočichů žijících v Severním ledovém oceánu už byly učiněny minulý rok v prosinci, kdy Evropská unie spolu s dalšími devíti největšími světovými rybářskými velmocemi podepsala dohodu o zákazu rybaření v Severním ledovém oceánu na příštích šestnáct let.

Reklama

Související témata:
Severní ledový oceán

Doporučované