Hlavní obsah

A vítězí - La La Land. Pardon, vlastně Moonlight. Oscarové vyhlášení nejlepšího filmu provázel zmatek

Vyhlášení nejlepšího filmu na Oscarech se nepovedlo. Na pódium pozvali tvůrce La La Land, ale vyhrál snímek Moonlight.

 

Reklama

Oscara za nejlepší film roku získalo drama Moonlight. Romantický muzikál La La Land si odnesl celkem šest zlatých sošek.

Článek

Při vyhlašování ceny za nejlepší film na letošních Oscarech došlo k omylu. Devětasedmdesátiletý herec Warren Beatty ohlásil špatného vítěze. Nejdůležitější cenu večera na závěr slavnostního večera v Dolby Theatre nejprve přiřkl muzikálu La La Land. Na chybu se ale záhy přišlo a organizátoři za nejlepší film vyhlásili snímek Moonlight.

Ohlášení špatného vítěze podle všeho nebyla Beattyho vina, herec zřejmě dostal špatnou obálku.

Romantický muzikál La La Land byl favoritem oscarového večera.

Drama Moonlight, které režíroval Barry Jenkins, vypráví příběh dospívání černošského homosexuálního chlapce ve Spojených státech. Celkem film vyhrál tři Oscary.

Romantický muzikál La La Land si ale i přes zmatky a prohru v hlavní kategorii připsal velký úspěch. Získal šest Oscarů, včetně ceny za nejlepší herečku v hlavní roli, tou se stala Emma Stoneová.

Americká filmová akademie muzikálovou love story ocenila i v kategoriích nejlepší hudba, píseň, výprava a kamera.

Muzikál byl favoritem večera, celkem měl nominace ve čtrnácti kategoriích.

Za hudbu k muzikálu si ocenění odnesl Justin Hurwitz. V kategorii nejlepší píseň byl film La La Land nominován hned dvakrát. Oscara nakonec vyhrála City of Stars, k níž hudbu složil rovněž Justin Hurwitz a text napsali Benj Pasek a Justin Paul. Píseň ve snímku zpívali představitelé hlavních rolí Emma Stoneová a Ryan Gosling.

Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Casey Affleck za roli ve snímku Místo u moře.

Íránský vítěz udílení cen bojkotoval

Filmovou cenu americké akademie Oscar v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli získala Viola Davisová za roli ve filmu Fences (Ploty).

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Mahershala Ali, který hrál ve filmu Moonlight.

Nejlepším neanglicky mluveným filmem loňského roku je podle akademie íránský snímek Klient.

Jeho režisér Asghar Farhádí se rozhodl předávání Oscarů bojkotovat na protest proti dekretu amerického prezidenta Donalda Trumpa namířenému proti migrantům z muslimských zemí.

Reklama

Doporučované