Hlavní obsah

Laboratoř v Brně objevila dosud neznámou mutaci koronaviru

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon díky sekvenování vzorků pacientů s covidem-19 objevila dosud nepopsanou mutaci koronaviru.

Článek

Neměla by ale ovlivňovat vazbu protilátek ani buněčných receptorů, uvedl dnes na twitteru ředitel laboratoře Omar Šerý. Jde o mutaci takzvaného Spike proteinu. Je to charakteristický protein vyskytující se na povrchu viru SARS-CoV-2. Právě proti němu jsou namířeny současné vakcíny.

Laboratoř Elisabeth Pharmacon takzvané sekvenování běžně používá. Na konci února odhalila i šíření jihoafrické mutace koronaviru v jedné z brněnských školek.

Mutace koronaviru se začaly šířit krátce po objevení původního viru. V Česku se v poslední době začala šířit takzvaná britská mutace, záchyty jsou i u takzvané jihoafrické mutace.

Elisabeth Pharmacon byla založená v roce 2011, sídlo má v Brně. Působí na českém a zahraničním trhu především jako výrobce diagnostických zdravotnických prostředků a jako dovozce, vývozce a distributor laboratorního materiálu a vybavení. S pandemií se zaměřila i na boj proti covidu. Vyvinula například testovací sadu, která odhalí nejen to, zda je testovaný nakažený koronavirem, ale také to, zda jde o britskou nebo jihoafrickou mutaci.

Reklama

Doporučované