Hlavní obsah

Laboratoře na doping budou mít před kontrolory vždy náskok, říká expert

Rozhovor o dopingu s expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dopingoví hříšníci z řad sportovců už nepoužívají zastaralé metody, kterými byly proslulé například země východního bloku. Nejen o tom je rozhovor z našeho Korejského speciálu s expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem.

Článek

Doping u sportovců je stále sofistikovanější a také je stále těžší ho odhalit. „Ti, kdo doping vymýšlejí, mají zkrátka víc peněz. Honba za sportovním úspěchem je také honbou za komerčním úspěchem a pumpuje se do něj obrovské množství prostředků. V boji proti dopingu bohužel takové peníze nejsou,“ říká expert na sportovní právo Jan Šťovíček.

Na letošních olympijských hrách se neobjeví celá řada ruských sportovců, kteří prokazatelně dopovali. V Pchjongčchangu nestartují ale i někteří ruští sportovci, kteří z dopingu zcela usvědčeni nebyli. „Myslím si, že to zásadním způsobem ovlivnilo sportovní kvalitu her. Mrzí mě to, protože jejich vina nebyla prokázána a chybí důkazy. Ruští sportovci tam zkrátka chybí,“ myslí si Jan Šťovíček.

Nástroj ke zlepšení situace, která se týká dokazování viny sportovců, vidí Šťovíček v úpravě legislativy. „Potřebujeme ji upravit podmínkám demokratické společnosti ve 21. století. V řadě případů trvaly procesy takzvaných prozatímních zákazů činnosti i přes rok, to je nepřípustné,“ dodal.

Na celý rozhovor s Janem Šťovíčkem se můžete podívat ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované